لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۷

گاردین: واکنش سرد به پیشنهاد مذاکره با طالبان میانه رو


سخنان اخير باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، در مورد امکان گفت و گو با طالبان ميانه رو در افغانستان با واکنش سرد برخی از چهره های اپوزيسيون افغانستان روبرو شده است.

باراک اوباما در گفت ‌و گويی با روزنامه آمريکايی نيويورک تايمز که روز يکشنبه منتشر شد اشاره کرده است، «هر زمان که فرصتی پيش بيايد» بايد عناصر معتدل و ميانه‌رو در ميان طالبان را شناسايی و آنها را به صلح و آشتی با دولت افغانستان تشويق کرد.

حامد کرزای، رئيس جمهوری افغانستان،‌ روز يکشنبه نظر باراک اوباما مبنی بر تشويق برخی از عناصر طالبان به آشتی با کابل را «خبری خوب» خواند و گفت که «اين موضع دولت افغانستان است.»

به نوشته روزنامه انگليسی «گاردين»، سخنان رئيس جمهوری آمريکا در جهت تکرار استراتژی موفقيت آميز عراق در افغانستان است تا در اين کشور نيز مانند افغانستان، شبه نظاميان ميانه رو که عليه آمريکا می جنگند ولی از افراط گرايی القاعده خسته شده اند، با ايالات متحده متحد شوند.

در عراق بسياری از شبه نظاميان سنی که با آمريکا می جنگيدند با ارتش اين کشور عليه القاعده متحد شدند.

مقامات آمريکايی برقراری ثبات و امنيت در برخی از مناطق عراق را به دليل عملکرد اين شبه نظاميان سنی می دانند.

به نوشته گاردين، بسياری از افراد کليدی اپوزيسيون معتقدند که اين استراتژی در افغانستان بی تاثیر است چرا که احتمال بسيار کمی وجود دارد گروه های شبه نظامی و شورشی افغان زمانی که فکر می کنند در حال برنده شدن هستند، امتياز بدهند.

اشرف قانی، وزير سابق دارايی افغانستان که قرار است به عنوان کانديدای رياست جمهوری در انتخابات مرداد ماه آينده این کشور شرکت کند به گاردين می گويد : «من مذاکرات صلحی سراغ ندارم که با يک موضع ضعيفی وارد آن شويم و اين مذاکرات را با موفقيت پيش بريم.»

غاری يوسف احمدی يکی از سخنگويان طالبان نیز در گفت و گويی تلفنی به گاردين گفت: «آنها می گويند ما می خواهيم با طالبان ميانه رو گفت و گو کنيم ولی آنها چنين افرادی را پيدا نمی کنند چرا که ما همه برای ايجاد يک افغانستان آزاد و اسلامی متحديم و برای رسيدن به چنين هدفی می جنگيم.»

هارون مير، يک تحليلگر سياسی افغان و از مشاوران سابق احمد شاه مسعود، از رهبران فقيد مجاهدين افغان، می گويد: شورشيان سلاح خود را زمين نخواهند گذاشت چرا که طالبان معتقدند بر دولت افغانستان و حاميان خارجی آنها پيروز می شوند.

وی می افزايد: « مصالحه با گروه های مختلف در سال های ۱۳۸۲ يا ۱۳۸۳ می توانست ايده خوبی باشد چرا که دولت در موقعيت بهتری نسبت به شورشيان قرار داشت.»

پيشتر در سال ۲۰۰۷ بريتانيا در ولایت هلمند سعی کرد با فرماندهان طالبان مذاکره کند ولی اين امر با واکنش خشمگين حامد کرزای روبرو شد و دو ديپلمات بريتانيايی از افغانستان اخراج شدند.

به نوشته گاردين، هروه مون، وزير دفاع فرانسه نيز معتقد است که انتخابات آينده رياست جمهوری در افغانستان می تواند به آغاز مذاکرات دولت و شورشيان کمک کند.

XS
SM
MD
LG