لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۷

تونی بلر، کتاب خاطرات و حمله نظامی به ايران


کتاب سفر تونی بلر
کتاب سفر تونی بلر
طی گفتگويی طولانی با تلويزيون بی بی سی، بمناسبت انتشار کتاب خاطرات دوران نخست وزيری خود، «سفر»، تونی بلر نخست وزير پيشين بريتانيا تاکيد کرد که در صورت ادامه تلاش ايران برای دست يافتن به بمب اتمی، غرب بمنظور متوقف ساختن آن ميبايد متوسل به حمله نظامی بشود. نحوه طرح اظهارات بلر يادآور نظريات سياستمداران دست راستی اسرائيل و امريکا است که حمله نظامی را تنها راه متوقف ساختن برنامه های اتمی جمهوری اسلامی ميدانند.

پيش از پخش مصاحبه تونی بلر با اندرو مار، مجری و مفسر برجسته تلويزيون بی بی سی، تبليغات فراوانی پيرامون اظهارات وی در مطبوعات بريتانيا انتشار يافته بود. از اين لحاظ گفتگوی ياد شده که در مناسب ترين ساعات پخش تلويزيونی قرار داده شده بود، بينندگان فراوانی را بخود جلب کرد.

مباحث مربوط به ايران بخش برجسته ای از مصاحبه تونی بلر با بی بی سی را بخود اختصاص داد. او در مقايسه ای مستقيم مابين اقدام تروريستی القاعده در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ که طی آن بيش از ۳۰۰۰ نفر در نيو يورک به قتل رسيدند، با امکان مبادرت به اقدامی مشابهی توسط جمهوری اسلامی، در صورت در اختيار داشتن بمب اتمی اظهار داشت: " اجازه بدهيد توضيح بدهم – بنظر من موضوع تکان دهنده اينست که تعداد ۳۰۰۰ نفر کشته شده گان نيويورک در يک روز، چنانچه آنها قادر ميبودند، ميتوانست تا ۳۰۰.۰۰۰ نفر افزايش يابد.

ايران اتمی

اشاره مستقيم و مقايسه غير قابل اشتباه تونی بلر در رابطه با امکان استفاده از بمب اتمی عليه مردم غير نظامی، با انگيزه تامين هدفهای عقيدتی و سياسی- مشابه رويداد تروريستی ۱۱ سپتامبر در نيو يورک بود. بلر در اين زمينه تاکيد کرد : " در آن برهه من تصميم گرفتم که به استقبال خطر نبايد رفت ( حمله به افغانستان و تغيير رژيم طالبان ) . از اين جهت در رابطه با ايران و امکان دست يافتن آن به ظرفيت توليد بمب اتمی متاسفانه من کمترين خطری را نمی توانم بپذيرم – هرگز ."

تونی بلر در توضيح گفته های خود و ضرورت مقابله نظامی با برنامه اتمی ايران از امکان دست يافتن به " ظرفيت نظامی اتمی " توسط جمهوری اسلامی ياد کرد. مفهوم اين جمله که در انتخاب آن دقت کافی بکار رفته بود، مقابله با " وضعيت موجود اتمی ايران بود " و نه زمان بعد از دست يافتن جمهوری اسلامی به بمب اتمی. اين نظری است که مسئولان سياسی و نظامی اسرائيل نيز همواره بر آن تاکيد ورزيده اند.

بسياری از ناظران با توجه به در اختيار داشتن ذخيره بالغ بر ۲۵۰۰ کيلو گرم اورانيوم غنی شده با غلظت ۳.۵ در صد توسط جمهوری اسلامی که کافی برای توليد ۲ تا ۳ بمب اتمی است، اين ظرفيت را عملا ظرفيت بالقوه نظامی ميدانند در حالی که پاره ای برآورد های محتاطانه تر فاصله ايران تا زمان دست يافتن به بمب اتمی را ۱ سال برآورد ميکنند. ماه گذشته مقامات آمريکا طی يک اظهار نظر رسانه ای خطاب به اسرائيل اظهار داشتند که ايران حد اقل تا يک سال ديگر به بمب اتمی دست نخواهد يافت.

عواقب حمله نظامی

بلر در بخش ديگری از اظهارات خود نگرانی های ناشی از مبادرت به حمله نظامی عليه ايران و نتايج احتمالی آنرا مورد بحث قرار داد. بلر تاکيد کرد " بعضی ها ممکن است بگويند عواقب حمله نظامی به آنها ( ايران) بسيار بزرگ خواهد بود- به اين دليل ميبايد بسيار با احتياط عمل کرد، شما ممکن است بسياری را از خود برنجانيد، شما ممکن است ( ايران و منطقه ) را نا آرام کنيد. من تمامی اين استدلال ها را درک ميکنم با اين وجود امکان هيچ خطری را در زمينه تجهيز ايران به بمب اتمی نمی پذيرم."

تونی بلر طی نوشته ای در رابطه با کتاب تازه خود که آنرا " سفر " نام داده علاوه بر مخاطرات مستقيم ناشی
از دست يافتن احتمالی ايران به بمب اتمی، امکان از سر گرفتن يک مسابقه تسليحاتی تازه را نيز مورد بررسی قرار داده است. او در کتاب خود ياد آور شده : " نتيجه در اختيار داشتن بمب اتمی توسط ايران پيگيری بمب از سوی ساير کشور های منطقه است. چنين رويدادی نه تنها بصورت فوق العاده تعادل قوا را در منطقه که در جهان اسلام دستخوش تغيير خواهد ساخت."

اگرچه تونی بلر يک مقام رسمی دولتی بشمار نميرود، در عين حال بعنوان يک سياستمدار با سابقه و کهنه کار نظريات او در سراسر دنيا با تامل مورد بررسی قرار ميگيرد. بلر در کنار جورج بوش يکی از دو معمار عمده تغيير رژيم در کابل و بغداد و کنار نهادن طالبان و صدام بود. در حال حاضر تونی بلر نماينده ويژه در مذاکرات صلح اعراب و اسرائيل است.

بلر طی گفتگوی شب گذشته با بی بی سی از حمله نظامی به افغانستان و عراق در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ بار ديگر دفاع کرد و آنرا اقدامی ضروری دانست . بلر در توجيه حمله نظامی به عراق و برکناری صدام به گزارشهای سازمانهای اطلاعاتی بريتانيا استناد کرد که در آن زمان حاکی از تلاش صدام برای دست يافتن به سلاحهای کشتار جمعی بود.

نکته بسيار حائز اهميت در اظهارات شب گذشته تونی بلر ضرورت مقابله با امکانات موجود و بالقوه اتمی ايران بود و نه صبر کردن تا زمان دست يافتن جمهوری اسلامی به بمب اتمی. مسئولان جمهوری اسلامی همواره تاکيد داشته اند که برنامه های اتمی آنها غير نظامی است و لی اعتبار اين اظهارات در بقيه دنيا کاملا خدشه دار شده است. در نتيجه شورای امنيت به نمايندگی از سوی جامعه جهانی تا کنون ۴ قطعنامه تنبيهی عليه ايران به تصويب رسانده است.

بی ترديد اظهارات شب گذشته تونی بلر با واکنشهای تندی در ايران روبرو خواهد شد و مناسبات بسيار سرد کنونی تهران و لندن را دشوار تر از پيش خواهد ساخت.
XS
SM
MD
LG