لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۲۸

عرضه نامحدود سکه به بازار از سوی بانک مرکزی


عباس کمره‌ای، مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی جمهوری اسلامی می گوید: «با توجه به تقاضایی که برای سکه وجود داشت و تعداد شعب بانک ملی که به امر فروش نقدی سکه اختصاص یافته بودند و مسایلی که بروز کرده بود تصمیم گرفته شد که فروش نقدی سکه در بانک ملی ایران متوقف شود و سکه از طریق پیش فروش عرضه شود.»

به گفته مدیر کل ریالی بانک مرکزی قیمت تعیین شده برای سکه کمتر از قیمتی است که تا بحال در بازار معامله می شد: پرسشی که در حال حاضر مطرح می شود این است که آیا بانک مرکزی با در پیش گرفتن این سیاست می تواند به هدف مورد نظر برسد؟

حسن منصور، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در لندنمی گوید تحول قیمت طلا تحولی است که پا به پای تمام ارزهای دیگر انجام می گیرد. یعنی از یک سو قیمت طلا در ایران بالا می رود و از سوی دیگر تمامی ارزها نسبت به ریال بالا می روند. معنی اش این است که ریال ایران در معرض آب شدن قرار گرفته و تورمی که دولت بر اثر افزایش نقدینگی پدید آورده،‌ دارد هر روز بیشتر بروز می کند و این قدرت خرید مردم را می گیرد و در نتیجه ریال ناگزیر از پا می افتد.

در مورد نوسان در بازار طلا هم قیمت طلا در بازار جهان در طی این دو ماه گذشته به شدت دچار نوسان بوده. به این ترتیب نوسان بین المللی قیمت طلا به خاطر مشکلاتی است که عمدتا روی یورو وجود دارد. به موازات این طبیعی است که در ایران نیز قیمت طلا باید دگرگون شود.

اینکه آیا بانک مرکزی موفق خواهد شد نقدینگی را جذب سکه و طلا کند و مانع افزایش بیش از حد قیمت ارزهای خارجی شود بستگی به توان بانک مرکزی دارد که چقدر می خواهد ارز خارجی عرضه کند و چقدر طلا عرضه کند.

************
همزمان با یک ساله شدن اجرای طرح هدفمند سازی یارانه ها همایشی به همین مناسبت برگزار شد که در آن رئیس جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقام های اقتصادی کابینه حضور داشتند. در این همایش محمود احمدی نژاد با ستایش از اجرای این طرح آن را نمونه ای برای دیگر کشورهای جهان خواند و گفت بیش از ۱۰۰ کشور در مراودات و مذاکرات از ما تقاضای نظر مشورتی و کمک به برنامه ریزی اقتصادی می کنند و حتی بعضی ها گفتند بیایید شما وایستید در کشور ما اجرا کنید. بیایید کمک بدهید به ما در مورد اقتصاد.

فریدون خاوند کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در پاریس در باره کارنامه یک ساله اجرای قانون هدفمند سازی به رادیو فردا میگوید «هدف و آرزوی بزرگ حذف یارانه ها که می بایست در کنار سایر اصلاحات بنیادی کمک کند به سالم سازی ساختارهای اقتصادی کشور در بدترین وضعیت ممکن با تکیه بر مکانیزم های معیوب به اجرا گذاشته شد و مشکل یارانه ها جای خودش را داد به یارانه های نقدی.»

وی می افزاید «یارانه هایی که قبلا به کالاها پرداخت می شد تبدیل شد به بار سنگین تری بر دوش منابع کشور به صورت یارانه های نقدی که رها شدن از این بار به سالها تلاش نیاز دارد. می شود گفت این اصلاح بزرگ اقتصادی تبدیل شد به اهرمی در دست یک گرایش خاص سیاسی برای این که یارانه های نقدی را پخش کند. آن هم به صورت همگانی و در واقع معلوم نیست به چه علت اسم این را قانون هدفمند کردن یارانه ها گذاشته اند چون که این یارانه ها به صورت هدفمند توزیع نمی شود و به صورت همگانی توزیع می شود و این همانطور که عرض کردم تعهد مالی کمرشکنی را بر دوش دولت قرار داده است.»

************
روز سه شنبه دیپلمات های اتحادیه اروپا در شهر رم پایتخت ایتالیا گرد آمدند تا درباره راه های تشدید فشار بر جمهوری اسلامی به رایزنی بنشینند. نکته جالب در این نشست حضور نمایندگان کشورهای عربستان سعودی و امارات بود که تا اندازه ای غیرمعمولی به نظر می رسد. به باور ناظران حضور نمایندگان این دو کشور تولید کننده نفت می تواند در پیوند با اعلام آمادگی تحریم نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا باشد. از منصور کشفی،‌ استاد دانشگاه و کارشناس بین المللی نفت در تکزاس آمریکا پرسیدم آیا اصولا با توجه به شرایط بازار نفت در جهان تحریم نفت ایران امکان دارد؟

منصور کشفی استاد دانشگاه و کارشناس بین المللی نفت در تگزاس در پاسخ به این پرسش میگوید همیشه در بازار نفت عرضه و تقاضا مطرح است.

وی می گوید «اگر جای نفت ایران بتواند پر شود با وسیله تولیدکنندگان دیگر خوب این مساله اصلا دیگر مطرح نیست و ناراحتی در بازار نفت جهان به وجود نمی آورد. در حال حاضر ایران حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه تولید می کند که یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه اش مصرف داخلی است و در حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه هم صادر می کند. البته به اروپا حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز صادر می کند که آن را هم اروپایی ها می توانند از طریق کشورهایی مثل روسیه و عراق تامین کنند. این است که از نظر اتحادیه اروپا که در این مساله اصرار دارند در تحریم خرید نفت از ایران ناراحتی پیش نمی آید.»

وی می افزاید «عربستان سعودی هم در حال حاضر دو میلیون بشکه اضافه بر سقف تولید خودش به عنوان عضو اوپک تولید می کند که بنا بود جای نفت لیبی را بگیرد ولی لیبی دارد اضافه نفت تولید می کند و طوری که وزیر نفتش گفته در چند ماه آینده به حد یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه که تولید قبل از براندازی قذافی بود برسد. وقتی رسید هنوز تولید عربستان هست و جای نفت خالی ایران را پر می کند و جای هیچ نگرانی نیست.»
XS
SM
MD
LG