سال ۲۰۰۸ در حالی به نقطه پايان رسيد که در کنار ورشکستگی جهانی، ادامه جنگ در عراق و افغانستان، تشنج در خاورميانه، آسيا، آفريقا و پاره ای از نقاط آمريکای جنوبی و ... بازی های المپيک يکی از بزرگترين رويدادهای جهان به شمار رفت.
بی ترديد دستيابی به رکورد بياد ماندنی هشت مدال طلا توسط مايکل فلپس، شناگر آمريکايی، نقطه اوج المپيک ۲۰۰۸ پکن بود که از هشتم تا ۲۵ جولای همه خبرهای سياسی، اقتصادی و نظامی جهان را تحت تاثير قرار داد.
مايکل فلپس در اين روزها بر رکورد هفت مدال طلای مارک اسپيتز هموطنش در المپيک ۱۹۷۲ مونيخ برتری يافت و آمريکا با ۳۶ طلا، ۳۸ نقره و ۳۶ برنز از ديدگاه تعداد مدال در رده نخست ايستاد، اما از نظر مرغوبيت مدال طلا بعد از چين قرار گرفت. چين با ۵۱ طلا، ۲۱ نقره، و ۲۸ برنز آسيا را صاحب افتخار پيشتازی مدال بگيران زرين کرد.
بعد از چين و آمريکا کشورهای روسيه، بريتانيا، آلمان، استراليا، کره جنوبی، ژاپن، ايتاليا و فرانسه به ترتيب سوم تا دهم شدند. ايران با يک طلا و يک برنز در رده پنجاه و يکم قرار گرفت.
فلپس ۲۳ ساله با ۱۴ مدال طلا در دو المپيک، موفقترين ورشکار در تاريخ المپيک شد. از۴۳ رکوردی که در المپيک پکن جابجا شد، فلپس به تنهايی هفت بار رکورد شکن جهانی بود.
المپيک پکن جدا از کنش های سياسی نبود. حرکت مشعل المپيک از کشورهای پنج قاره جهان با واکنشهايی سازمان يافته از سوی مجامع مدافع حقوق بشر به ميزبانی چين و همچنين اعتراض های مردمی همراه بود. اوج اين اعتراض ها در کشور مبدا (يونان)، لندن، پاريس، لس آنجلس،واشينگتن و ... منطقه تبت بود. در کشورهای آسيايی مشعل در مسير جاده ابريشم به عمان هم رفت اما از ايران عبور نکرد. در بسياری از کشورها نيروهای حکومتی مانع بروز اعتراض ها شدند.
اسپانيا در صدر فوتبال ، تنيس مردان و دوچرخه سواری
رقابت های قهرمانی فوتبال اروپا به عنوان نسخه دوم جام جهانی در غياب برزيل و آرژانتين، در تابستان گذشته علاقمندان پرشمارش را متوجه سوييس و اتريش، ميزبانان مشترک اين جام کرد.
پيش از اين جام رقابت های پر هواخواه ليگ قهرمانان اروپا با پيروزی و قهرمانی منچستر يونايتد بر چلسی در ضربه های پنالتی در مسکو به پايان رسيد. دو تيم انگليسی در وقت معمولی و اضافی يک بر يک مساوی بودند. اين آخرين مسابقه چلسی به رهبری ژوزه مورينيو بود. مربی خلاق پرتغالی پس از مدتی سرمربی تيم اينتر ميلان شد که در نخستين نبرد بزرگ سال ۲۰۰۹ بار ديگر در ليگ قهرمانان به پيکار منچستر يونايتد و سر آلکس فرگوسن می رود.
در جام يوفا تيم زنيت سنت پيترز بورگ از روسيه به مربيگری ديک ادووکات هلندی با پيروزی دو بر صفر بر سليتک اسکاتلندی در منچستر قهرمان شد و در ميان شگفتی همگان در جام برتر اروپا هم دو بر صفر منچستر يونايتد را شکست داد.
روسيه را در سال ۲۰۰۸ می توان پديده فوتبال اروپا دانست. تيم ملی اين کشور به رهبری خوس (گاس) هيدينک هلندی در قهرمانی اروپا تنها مغلوب اسپانيا شد. پيروزی سه بر يک روسيه بر هلند – فاتح تيمهای ملی ايتاليا، فرانسه و رومانی – شاهکار ياران هيدينک بود. در کنار روسيه از تيم ملی ترکيه نيز نمی توان بی تفاوت گذشت که در سه مسابقه سرنوشت ساز در جام قهرمانی اروپا با گلهای سرنوشت ساز در آخرين لحظه های بازی، به نوعی ويژه تاريخساز شد و به مانند جام جهانی ۲۰۰۲ نامهای بزرگی را پشت سر گذاشت.
غروب راجر فدرر
در تنيس مردان راجر فدرر سوييسی به مانند سال ۲۰۰۷ حاکم بی چون وچرای تنيس نبود و برتری رافائل نادال اسپانيايی در تنيس روی خاک رس، به برتری در کل تنيس انجاميد تا نادال شماره يک جهان شود و فدرر به رده دوم بلغزد. پديده ۲۰۰۸ تنيس مردان جاکوويچ، تنيس باز جوان صرب بود که در پايان سال در رده سوم ايستاد.
در بخش زنان هم مصدوميت و افت ماريا شاراپووا از روسيه او را از صدر تا رده نهم پايين آورد تا يلنا يانکوويچ صرب شماره يک چهان باشد و سرنا ويليامز آمريکايی و دينارا سافينای روس به ترتيب در رده های دوم و سوم قرار گيرند. در سال ۲۰۰۸ کيم کلايسترز و ژوستين انن، تنيس بازان مطرح جهان از بلژيک، با دنيای تنيس وداع کردند.
در رقابت های سالانه دوچرخه سواری توردوفرانس پس از لنس آرمسترانگ، رکابزن افسانه ای آمريکايی، برای سومين بار پياپی دوچرخه سواری از اسپانيا فاتح کلی رقابت ها شد.
کارلوس ساستره ۳۳ ساله برای نخستين بار مسابقه ای را برد که همواره رويای کودکی اش بود. او در پايان مسابقه های دوچرخه سواری توردوفرانس با ۵۸ ثانيه اختلاف بر کيدل ايوانز، نفر دوم و قهرمان سال پيش از استراليا، روی سکوی نخست ايستاد.
در مشتزنی ويتالی کيلتشکو از اوکراين معروف به «دکتر مشت آهنی» همچنان قهرمان سنگين وزن جهان و يکی از بهترين های تاريخ مشتزنی حرفه ای به همراه محمد علی و جو لوييس بود.
گلوله ای به نام بولت
اوشين بولت با سه مدال طلا در «خانه پرنده» پکن (نام ورزشگاه اصلی المپيک پکن) مرد اول دو و ميدانی سال ۲۰۰۸ بود. اين مدال های زرين به همراه سه رکورد تازه جهانی در حضور صدها ميليون تماشاگر تلويزيونی نام او را در کنار مايکل فلپس در جهان مطرح کرد.
گلوله جامائيکايی، که در شروع سال ۲۰۰۸ دونده ای ناشناس بود در پايان ستاره دو و ميدانی جهان شد. او ابتدا يک رکورد جهانی در ماه می برای ۱۰۰ متر مردان بجای گذاشت و سپس در المپيک آن را به ۹.۶۹ ثانيه رساند. در ۲۰۰ متر مردان او رکورد ۱۹.۳۰ ثانيه را در المپيک برپا کرد تا دو صدم ثانيه رکوردی را که مايکل جانسون در المپيک ۱۹۹۶ آتلانتا بجای گذاشته بود، بشکند.
در بخش زنان يه له نا ايسين بايه وا از روسيه سالی بی شکست را سپری کرد. او در المپيک پکن از عنوان قهرمانی المپيک خود در پرش با نيزه با موفقيت دفاع کرد و در آن يکی از چهار رکورد شکنی های جهانی در سال ۲۰۰۸ را به نمايش گذاشت. اين چهار رکورد شکنی سه بار در فضای باز بود و يک بار در داخل تالار.
در دو و ميدانی خانم ماريون جونز به دليل استفاده از مواد نيروزا در المپيک ۲۰۰۰ سيدنی هر پنج مدال طلای خود در اين المپيک را بازگرداند و به دليل انکار به دروغ در استفاده از مواد ممنوع، به شش ماه زندان محکوم شد.
ورزش ايران در سال ۲۰۰۸ سال ناموفق ديگری را سپری کرد. به نوشته خبرگزاری ايسنا بزرگترين کاروان ورزشی پس از انقلاب به بازی های المپيک، يکی از ضعفترين حضورها را به نمايش گذاشت. تيم ايران در سايه مدال طلای هادی ساعی در پايان رقابت های پکن به مکان پنجاه و يکم دست يافت و اگر اين مدال نبود با برنز محمد مرادی (در کشتی) بايد جايگاه هشتاد و يکم را در قعر جدول با کشورهائی چون توگو و افغانستان تقسيم می کرد.
در فوتبال شاخه فوتسال و نوجوانان به همان اندازه موفق بود که تيم ملی جوانان و فوتبال ساحلی ناموفق نشان داد. تيم ملی فوتبال به عنوان راس هرم، بارکارنامه فوتبال را در شرايط پنجاه، پنجاه به دوش می کشد. نتيجه اين تيم در ميزبانی کره جنوبی در بهمن ماه آينده می توان کارنامه روشنتری در پايان سال ايرانی نشان دهد. تا کنون يک برد خفيف در خانه و در برابر کره شمالی بوده است و دو تساوی يک بر يک در عربستان سعودی و امارات.
در واليبال و بسکتبال حرکت جهانی شدن حرکت کندی داشته و در کشتی، وزنه برداری، جودو و تکواندو موفقيت جهانی دور از دسترس بوده است. مدالهای مسابقه هايی در سطح پايين نيز نتوانست پوششی برای ناکامی های پياپی باشد.
بررسی کاملتر ورزش ايران در يک دوره يک ساله را به پايان سال ايرانی موکول می کنيم.