لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۲۵

سوريه بعد از کناره گيری عنان، سازمان ملل عليه سازمان ملل!


گروهی از شورشیان سوری در حلب
گروهی از شورشیان سوری در حلب
کناره گيری کوفی عنان از نمايندگی سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوريه، و اخذ رای در مجمع عمومی سازمان ملل نسبت به قطعنامه پيشنهادی عربستان سعودی مبنی بر محکوم ساختن شورای امنيت به اتهام قصور در پيشگيری از ادامه کشتار داخلی در سوريه، ادامه ايستادگی چين و روسيه در کنار رژيم اسد را دشوارتر خواهد ساخت.

کوفی عنان که تا پيش از اعلام استعفا همچنان به ادامه پيگيری طرح شش ماده ای صلح در سوريه اصرار داشت، در بيانيه کناره گيری خود، مقدم بر هر دليل ديگری، عدم همکاری رژيم اسد را مورد انتقاد قرار داد.

ابراز تاسف روسيه و چين نسبت به کناره گيری کوفی عنان از نمايندگی جامعه جهانی در بحران سوريه حاکی از آن است که شانس دست يافتن به تفاهم سياسی و انتقال آرام قدرت از رژيم اسد که مورد پشتيبانی دو عضو دائمی شورای امنيت قرار داشت، اينک کاملا از ميان رفته است.

نتيجه ديگر کناره گيری کوفی عنان کاهش هر چه بيشتر مشروعيت سياسی رژيم اسد در افکار عمومی جهان و از دست دادن وجه لازم برای داخل شدن در مذاکرات است.

قطعنامه مجمع عمومی

اقدام خارق العاده اخذ رای در مجمع عمومی سازمان ملل بمنظور تصويب قطعنامه ای جهت محکوم ساختن شورای امنيت، که روز جمعه صورت گرفت مستقيما مواضع چين و روسيه را در جانبداری از رژيم اسد هدف قرار داده است.

روسيه و چين به عنوان اعضاء دائمی شورای امنيت، و با توسل به وتو تاکنون مانع از تصويب سه قطعنامه پيشنهادی عليه رژيم اسد شده اند، در حالی که قطعنامه های پيشنهادی گذشته از حمايت اکثريت اعضاء شورای پانزده نفری برخوردار بوده.

نکته قابل ملاحظه در اقدام اخير مجمع عمومی عليه شورای امنيت، در اين است که ده عضو غير دائمی شورا امنيت با رای مجمع عمومی انتخاب ميشوند.

مجمع عمومی سازمان ملل يکی از ۶ نهاد اصلی آن، و دارای ۱۹۳ است. قطعنامه های مجمع عمومی برخلاف مصوبات شورای امنيت فاقد قدرت اجرايی و تعهد حقوقی است، با اين وجود گرايش و تمايلات افکار عمومی جهان را منعکس ميسازد.

رياست کنونی مجمع عمومی را ناصر عبدالعزيز ناصر، سفير دائمی قطر در سازمان ملل بر عهده دارد. منصب معاونت مجمع عمومی نيز بر عهده محمد خزائی نماينده دائمی ايران در سازمان ملل واگذار شده .

قطر در کنار عربستان سعودی نمايندگان جامعه عرب در امور سوريه و از مخالفان سرسخت رژيم اسد بشمار ميروند و ايران در کنار روسيه از جمله معدود حاميان حکومت کنونی سوريه است.

مجمع عمومی در ماه فوريه سال جاری نيز قطعنامه ای را با ۱۳۷ رای در محکوميت رژيم اسد به تصويب رساند. در جريان رای گيری ماه فوريه تنها ۱۲ کشور با قطعنامه پيشنهادی مخالفت کردند.

اگرچه در تصويب قطعنامه های مجمع عمومی حصول اکثريت ساده کافی است ولی در مورد قطعنامه تازه پيشنهادی عربستان، حمايت هر چه بيشتر اعضاء در اقليت قرار داشتن روسيه و چين را نمودار تر خواهد ساخت.

غير متعهد ها

اکثريت قاطع کشور های عضو کنفرانس اسلامی و همچنين کشور های عضو جنبش عدم تعهد از قطعنامه پيشنهادی عربستان عليه شورای امنيت و رژيم اسد حمايت ميکنند. مصر از جمله کشور هايی است که با داشتن عضويت در هر دو جامعه، از قطعنامه قبلی مجمع در مورد سوريه پشتيبانی کرده و در جهت تصويب قطعنامه اخير نيز فعال است.

صف آرايی کشور های اسلامی و کشور های عضو جنبش عدم تعهد در مقابل سوريه، بدون شک اجلاس سران جنبش عدم تعهد را نيز که قرار است در دهه اول شهريور در تهران برگزار شود تحت تاثير قرار خواهد داد.

ايران برای شرکت در اجلاس ياد شده از بشار اسد رسما دعوت به عمل آورده است. به بهانه حضور احتمالی اسد در گردهمايی تهران، بی ترديد رهبران کشور های عرب از قبول دعوت تهران خودداری خواهند کرد.

جمهوری اسلامی قصد دارد با استفاده از فرصت برگزاری کنفرانس سران جنبش عدم تعهد در تهران ضمن بی تاثير نشان دادن تحريمهای آمريکا و اروپا مواضع خود را در داخل بهبود بخشد. برگزاری بی رونق اجلاس تهران ميتواند به نتايج مغاير با هدفهای ياد شده بينجامد.

تحولات نظامی

همزمان با دو رويداد قابل ملاحظه سياسی ياد شده که انتظار ميرود به تضعيف موقعيت رژيم اسد بيانجامد، تحولات نظامی در حومه حلب و همچنين دمشق نيز حاکی از تقويت دست مخالفان رژيم حاکم بر دمشق است.

۱۲ روز پس از آغاز نبرد بمنظور اعمال کنترل بر حلب، بزرگترين شهر سوريه، و تلاش برای جدا ساختن شمال از جنوب آن کشور، شورشيان سوری طی درگيری های روز گذشته عليه نيروهای طرفدار اسد سلاحهای سنگين، منجمله تانک، بکار گرفته اند.

گلوله باران فرودگاه نظامی <<منگ>> در حومه حلب و نزديکی شهر کوچک <<اعزاز>> توسط شورشيان مخالف اسد تحول تازه ای است در جنگ ۱۷ ماهه ای که تا کنون۱۹.۰۰۰ کشته در سوريه بر جای نهاده است.

اعلام تصميم روز گذشته دولت آمريکا داير تخصيص ۷.۷۵ ميليون دلار کمک به غير نظاميان سوريه، علاوه بر ۶.۴ ميليون دلار کمک های گذشته، به بهبود وضعيت در مناطق تحت کنترل مخالفان اسد ياری خواهد داد .

دو کشور عربستان و قطر نيز طی اقدامات موازی کمکهای قابل ملاحظه ای را در اختيار مخالفان اسد قرار ميدهند.

تحولات سياسی و نظامی ۲۴ ساعت گذشته در خارج و داخل سوريه حاکی از سرعت گرفتن روند تغييرات و افزايش احتمال بروز تحولات تازه ای است که در نهايت ميتواند به تعيين سرنوشت رژيم اسد منجر شود.
XS
SM
MD
LG