لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۵

جانسون: بریتانیا الحاق یهودی‌نشین‌ها به خاک اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد


بوریس جانسون آخرین شخصیت جهانی است که در روزهای اخیر درباره عواقب الحاق یک سوم از اراضی کرانه باختری به اسرائیل هشدار می‌دهد.
بوریس جانسون آخرین شخصیت جهانی است که در روزهای اخیر درباره عواقب الحاق یک سوم از اراضی کرانه باختری به اسرائیل هشدار می‌دهد.

نخست‌وزیر بریتانیا در نامه‌ای به مردم و دولت اسرائیل تاکید کرده که بریتانیا الحاق یهودی‌نشین‌ها به خاک اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت و این اقدام خطری جدی برای عادی‌سازی مناسبات اسرائیل با دنیای عرب و اسلامی خواهد بود.

بوریس جانسون در این نامه سرگشاده به زبان عبری نوشته است: «من به عنوان یک حامی و ستایشگر اسرائیل، از صمیم دل امیدوارم که الحاق عملی نشود؛ انضمام این بخش‌ از اراضی فلسطینی نقض فاحش قوانین بین‌الملل خواهد بود؛ ما با آن قاطعانه مخالفت کرده و این امر بر خلاف مصالح کشور شماست».

نامه آقای جانسون روز چهارشنبه، ۱۱ تیر، در روزی که قرار بود دولت اسرائیل آغاز روند الحاق را اعلام کند، در روزنامه یدیعوت آخرونوت منتشر شده است.

در اسرائیل و جهان انتظار برای اقدام دولت نتانیاهو در خصوص سرنوشت کرانه باختری کماکان ادامه دارد اما نخست‌وزیر اسرائیل هنوز بیانیه‌ای در این زمینه صادر نکرده است.

در ائتلاف دولت جدید اسرائیل، حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و حزب آبی- سفید به رهبری بنی گانتس توافق کرده بودند که انضمام ۳۰ درصد از کرانه باختری به خاک اسرائیل از اول ژوئیه/ یازدهم تیر آغاز شود.

آقای نتانیاهو گفته بود انضمام ممکن است به صورت گام به گام و از الحاق دره اردن و شهرک‌نشین‌های بزرگ آغاز شود.

اما گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل، بامداد چهارشنبه در مصاحبه با رادیوی ارتش گفت: «بعید می‌دانم امروز اتفاقی بیفتد».

نخست‌وزیر بریتانیا در نامه‌اش به اسرائیلی‌ها، آنها و فلسطینیان را به بازگشت به میز مذاکرات فرا خوانده و نوشته است از عدم تجدید گفت‌وگوها سرخورده شده است و دلیل آن را درک نمی‌کند.

آقای جانسون می‌گوید که صلح حقیقی و عادلانه در نتیجه مذاکرات، تنها تضمین کننده امنیت واقعی اسرائیل به عنوان میهنِ ملت یهود خواهد بود.

آقای جانسون آخرین شخصیت جهانی است که در روزهای اخیر درباره عواقب الحاق یک سوم از اراضی کرانه باختری به اسرائیل هشدار می‌دهد.

اما نکته مهم این است که نخست‌وزیر بریتانیا یکی از نزدیک‌ترین حامیان بنیامین نتانیاهو و پشتیبان قوی موجودیت اسرائیل محسوب می‌شود.

یک روز پیش از نامه بوریس جانسون، سوزان وازوم راینر، سفیر آلمان در تل‌آویو، در مصاحبه با رادیوی ارتش اسرائیل گفته بود، اتحادیه اروپا «هرگز» تغییر مرزها به این شیوه را به رسمیت نخواهد شناخت و هر اقدام اسرائیل برای الحاق اراضی بیشتر فلسطینی، ضربه‌ای سنگین به مناسبات این کشور با اتحادیه اروپا خواهد بود.

خانم راینر افزوده بود که آلمان و اتحادیه اروپا با الحاق مخالف بوده و آن را برخلاف تلاش‌های صلح میان اسرائیل و فلسطینیان می‌دانند.

ماه گذشته، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، با سفر به اسرائیل مخالفت کشورش با طرح الحاق را صریحا به آگاهی نخست‌وزیر اسرائیل رسانده بود.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز هفته گذشته با تاکید بر این‌که الحاق هر بخش از کرانه باختری، «وخیم‌ترین نقض قوانین بین‌المللی است»، از اسرائیل خواسته بود که از این اقدام خودداری کند.

عفو بین‌الملل نیز روز چهارشنبه در بیانیه‌ای نوشت که اجرای الحاق، «قانون جنگل» را گسترش می‌دهد در حالی که چنین قانونی نباید در دنیای ما دیگر جایگاهی داشته باشد.

دولت نتانیاهو با تکیه به طرح صلح آمریکایی «معامله قرن» که پیشنهاد کرده است یهودی‌نشین‌های کرانه باختری خاک اسرائیل محسوب شود، الحاق اراضی را پیش از عملی کردن تعهداتی که آمریکا از اسرائیل درخواست کرده است، در دستور کار خود قرار داد.

با وجود هشدار جامعه جهانی به عواقب این گام احتمالی اسرائیل، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، بارها تاکید کرده که الحاق «یک مسئله داخلی اسرائیل است» و جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ و سرپرست تیم تهیه‌کننده طرح صلح «معامله قرن»، نیز گفته بود اگر فلسطینیان به مذاکرات بازنگردند، آمریکا از اقدام اسرائیل در الحاق حمایت خواهد کرد.

با وجود این، تحلیلگران رسانه‌های اسرائیل تاکید دارند که آقای نتانیاهو به دلیل عدم حمایت قاطع کاخ سفید، فعلا از اعلام آغاز روند الحاق خودداری کرده است.

روزنامه جروزالم پست ۱۰ تیر به نقل از «شماری از منابع دولتی آمریکا» نوشته بود که اسرائیل در موعد تعیین شده اقدامی برای الحاق انجام نخواهد داد.

آوی برکوویتز، نماینده جدید آمریکا در امور خاورمیانه و اسکات لیت، از تیم شورای امنیت ملی کاخ سفید که به اسرائیل رفته‌اند، این هفته با بنیامین نتانیاهو و نیز با بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل دیدار کرده بودند.

مخالفت داخلی در اسرائیل و «روز خشم» فلسطینیان

در این میان، بنیامین نتانیاهو با انتقادهای شدید داخلی روبرو شده است. از یکسو سران یهودی‌نشین‌ها او را برای اعلام الحاق زیر فشار گذاشته‌اند و از سوی دیگر، احزاب میانه و چپ به او نسبت به عواقب انضمام هشدار می‌دهند و تظاهرات مخالفان نیز گسترش یافته است.

بنی گانتس و برخی دیگر از سیاستمداران دولت ائتلافی گفته‌اند که در شرایط بی‌ثباتی اقتصادی و بیکاری یک چهارم از بازار کار به دلیل بحران کرونا، اسرائیل نباید در شرایط فعلی به دلیل این موضوع خود را با جامعه جهانی درگیر کند.

اما آیلت شاکد، از رهبران احزاب راست افراطی و حامیان یهودی‌نشین‌ها، روز چهارشنبه بنیامین نتانیاهو را به «تسلیم شدن به چپ و اعراب» و از دست دادن یک «فرصت تاریخی» متهم کرد.

در این میان، فلسطینیان غزه و کرانه باختری روز چهارشنبه در تجمع‌هایی با عنوان «روز خشم» به اسرائیل اخطار دادند که الحاق را «اعلان جنگ» علیه ملت فلسطین دانسته و به آن واکنش نشان خواهند داد.

در همین حال، گردهمایی‌های فلسطینیان با آرامش برگزار شد.

محمد الاشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان، این هفته تاکید کرد که فلسطینیان با «تمامی اشکال الحاق اراضی فلسطینی» مخالف هستند و در برابر آن مقاومت خواهند کرد.

آقای الاشتیه روز دوشنبه در نشست دولت خود در رام‌الله، طرح پیشین سازمان آزادیبخش فلسطین برای ازسرگیری مذاکرات سیاسی با اسرائیل شامل آمادگی برای معاوضه زمین را ارائه کرد.

محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی، که طرح «معامله قرن» را «خیانت نابخشودنی» نامیده، از ماه گذشته «پایان همه توافق‌ها» با اسرائیل را اعلام کرده و هشدار داده که ممکن است تشکیلات خودگردان فلسطینی را نیز از اساس منحل کند تا اسرائیل در برابر جامعه جهانی به عنوان «اشغالگر» کرانه باختری با عقوبت آن روبرو شود.

XS
SM
MD
LG