لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۰

هشدار اتحادیه اروپا درباره تشکیل کارتل گازی


گاز به عنوان سوختى پاكيزه كه آلودگى كمترى به دنبال دارد در كشورهاى اتحاديه اروپا به طور گسترده اى براى توليد برق و گرم كردن منازل مورد استفاده قرار مى گيرد.(عکس: ایتارتاس)
گاز به عنوان سوختى پاكيزه كه آلودگى كمترى به دنبال دارد در كشورهاى اتحاديه اروپا به طور گسترده اى براى توليد برق و گرم كردن منازل مورد استفاده قرار مى گيرد.(عکس: ایتارتاس)

اتحاديه اروپا روز چهارشنبه هشدار داد كه تصميم سه كشور ايران، روسيه و قطر براى تشكيل كارتل گازى، مشابه اوپك، ممکن است موجب بازنگرى در سياست انرژى این اتحاديه شود.


فران تارادلاس، سخنگوى كميسيون اتحاديه اروپا، اظهار داشت كه اين اتحاديه ترجيح مى دهد تجارت گاز در يك بازار آزاد و شفاف صورت گيرد.


وى افزود: اتحاديه اروپا مخالف همكارى نزديكتر كشورهاى دارنده انرژى براى تحقيقات نيست، ولى در اصول با تعيين قيمت ثابت توسط كارتل ها مخالف است.


آقاى تارادلاس مى گويد: اگر چنين كارتلى تشكيل شود كميسيون (اتحاديه اروپا) ممكن است سياست انرژى خود را مورد بازنگرى قرار دهد.


وى حاضر نشد تا در باره موارد بازنگرى در سياست انرژى توضيحات بيشترى ارائه كند.


کارتل به گروهی متشکل از شرکت ها یا کشورها اطلاق می شود که محصول یا کالای خاصی را تولید کرده و انحصار بازار را در دست دارند.


اتحاديه اروپا در حال حاضر در منابع انرژى پاكيزه تر و جايگزين نظير باد و انرژى خورشيدى سرمايه گذارى بيشترى انجام داده است تا علاوه بر تامين نيازهاى خود به مقابله با تغييرات آب و هوايى بپردازد.


كشورهاى عضو اين اتحاديه همچنين از تمايل خود براى ساخت نيروگاه هاى اتمى جديد خبر داده اند.


  • «اتحاديه اروپا مخالف همكارى نزديكتر كشورهاى دارنده انرژى براى تحقيقات نيست ولى در اصول با تعيين قيمت ثابت توسط كارتل ها مخالف است.»
سخنگوی کمیسیون اتحادیه اروپا

ايران، روسيه و قطر روز سه شنبه در نشستى كه در تهران برگزار شد نخستين گام جدى خود را براى تشكيل يك اوپك گازى برداشتند. اين سه كشور بيش از ۶۰ درصد منابع گازى جهان را در اختيار دارند.


غلامحسين نوذرى، وزير نفت ايران روز سه شنبه در پايان نشست سه جانبه با همتاى قطرى خود و رييس هيئت مديره گاز پروم روسيه در جمع خبرنگاران از توافق سه كشور براى تشكيل مجمع كشورهاى صادر كننده گاز خبر داد.


وی گفته بود: « سه كشور دارنده ذخاير بزرگ گازى دنيا، علاقمند و پيگير جدى تشكيل اين سازمان و تسريع در سازماندهى آن هستند و در اين مورد به اتفاق نظر رسيده اند.»


نشست تهران، نخستين نشست سه جانبه سه كشور اصلى توليدكننده گاز طبيعى در جهان است و به عنوان حركتى براى گسترش همكاری هاى سه كشور، در قالب يك سازمان همكارى گسترده جديد ارزيابى شده است.


تسلط سه كشور ياد شده بر منابع عمده گازى جهان اين نگرانى را در میان كشورهاى اتحاديه اروپا برانگيخته است كه از اين محصول به عنوان سلاحى سياسى استفاده شود. روسيه در ماه اوت گذشته و در جريان جنگ پنج روزه با گرجستان از چنين ابزارى استفاده كرد.


مسكو پيشتر نيز پس از اختلاف نظر با اوكراين، جريان گاز به سوى كشورهاى اروپايى را به مدت كوتاهى قطع كرد.


نگرانى از افزايش وابستگى به نفت و گاز وارداتى، اتحاديه اروپا را بر آن داشته است كه منابع انرژى خود و مسيرهاى انتقال آن را توسعه دهد.


جمهورى اسلامى ايران كه با غرب بر سر برنامه اتمى خود دچار چالش جدى است نيز بارها تهديد كرده است كه در صورت حمله به اين كشور، جريان صدور نفت از طريق تنگه هرمز را قطع خواهد كرد.


گاز به عنوان سوختى پاكيزه كه آلودگى كمترى به دنبال دارد در كشورهاى اتحاديه اروپا به طور گسترده اى براى توليد برق و گرم كردن منازل مورد استفاده قرار مى گيرد.


ايران و روسيه از سال ۸۵ و به دنبال پيشنهاد آيت الله على خامنه اى، رهبر جمهورى اسلامى، براى تشكيل سازمانى به منظور گسترش همكاری هاى گازى ابراز تمايل كردند و به دنبال آن در فروردين ماه سال ۸۶ و در اجلاس مجمع جهانى گاز در قطر اعلام شد كه كميته اى به رياست روسيه به منظور ارزيابى وضعيت بازار گاز ايجاد خواهد شد.


با اين حال تشكيل اين كميته با مخالفت آژانس بين المللى انرژى روبه رو شد و اين آژانس به توليدكنندگان گاز طبيعى خصوصاً ايران و روسيه نسبت به ايجاد سازمانى همچون اوپك به منظور كنترل قيمت و عرضه گاز طبيعى هشدار داد.


XS
SM
MD
LG