لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۱۳

آمریکا: کره شمالی به تعهدات اتمی خود عمل نکرده است


نمایی از تاسیسات اتمی یونگ بیونگ که در یکصد کیلومتری شمال پیونگ یانگ قرار دارد.
نمایی از تاسیسات اتمی یونگ بیونگ که در یکصد کیلومتری شمال پیونگ یانگ قرار دارد.

آمريکا می گويد: کره شمالی به توافق های صورت گرفته برای تعطيلی تاسيسات اتمی خود و تحويل اطلاعات هسته ای اش تا پايان سال جاری ميلادی، عمل نکرده است.


تام کيسی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، عملکرد کره شمالی در عدم اجرای توافق های ياد شده را «نامناسب» خواند.


وزارت امور خارجه اين کشور در بيانيه ای اعلام کرد: « اين باعث تاسف است که کره شمالی هنوز به تعهدات خود برای انجام روند از کار انداختن تاسيسات خود عمل نکرده است.»


اين بيانيه می افزايد: « ما از کره شمالی می خواهيم که گزارشی کامل و اصولی درباره همه برنامه های ساخت سلاح اتمی، سلاح های هسته ای خود و فعاليت های مربوط به گسترش اين برنامه ارائه کند.»


  • کره شمالی حدود يک سال پيش در پی گفت و گوهای شش جانبه با حضور آمريکا، چين، کره جنوبی، روسيه و ژاپن، توافق کرد تا روز ۳۱ دسامبر سال ۲۰۰۷، تاسيسات اتمی خود را تعطيل کند.

کره شمالی حدود يک سال پيش در پی گفت و گوهای شش جانبه با حضور آمريکا، چين، کره جنوبی، روسيه و ژاپن، توافق کرد تا روز ۳۱ دسامبر سال ۲۰۰۷، تاسيسات اتمی خود را تعطيل کند.


بر اساس اين توافق، کره شمالی در ازای همکاری های خود با طرف های مذاکره کننده خود سوخت و امتيازات سياسی دريافت می کند.


ايالات متحده می گويد که از عملکرد کره شمالی «نا اميد» شده است اما کشورهای طرف گفت وگو با پيونگ يانگ هنوز درباره تحريم احتمالی اين کشور به دليل تاخير در انجام تعهدات خود اظهار نظری نکرده اند.


کره شمالی در ماه جولای تاسيسات توليد پلوتونيوم خود را بست و با همکاری کارشناسان آمريکايی روند تعطيل کردن برنامه اتمی خود را آغاز کرد.


اما ديپلمات های خارجی از جمله سونگ مين سون، وزير امور خارجه کره شمالی گفته اند: کره شمالی احتمالا ضرب الاجل تعطيلی تاسيسات خود را رعايت نکرده است که علت آن می تواند تاخير در خارج کردن سوخت از نيروگاه يونگ بيون باشد.


بر اساس برآوردهای صورت گرفته انجام اين گام مهم چندين ماه به درازا خواهد کشيد.


بحران اتمی کره شمالی در اواخر سال ۲۰۰۲ و هنگامی آغاز شد که آمريکا اين کشور را متهم کرد به طور مخفيانه در حال غنی سازی اورانيوم است و توافق خلع سلاح سال ۱۹۹۴ را زير پا گذاشته است.


پيونگ يانگ در پی گفت وگوهای شش جانبه سال ۲۰۰۲ تعهد کرد که تا پايان سال جاری ميلادی به تعهدات خود عمل کند ولی با انجام نخستين آزمايش اتمی اش در اکتبر سال ۲۰۰۶ وعده های خود را زير پا گذاشت.


به رغم تعهد مجدد کره شمالی برای تعطيلی برنامه هسته ايش، در هفته های اخير ترديدهايی در اين باره بوجود آمده است.


يک مقام رسمی پيونگ يانگ هفته گذشته العام کرد که روند تعطيلی تاسيسات اتمی کشورش به دليل ناراضی بودن از ارسال کمک های خارجی کند خواهد شد.


XS
SM
MD
LG