لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۱

تحلیلگران: آمریکا در جنگ عراق در حال پیروزی است


تحلیلگران می گویند که اکنون بیشتر باید بر روی آموزش نیروهای ارتش و پلیس عراق تمرکز کرد.(عکس: AFP)
تحلیلگران می گویند که اکنون بیشتر باید بر روی آموزش نیروهای ارتش و پلیس عراق تمرکز کرد.(عکس: AFP)

تحليلگران می گويند: ارتش آمريکا بر خلاف دو سال گذشته که تصور می شد در عراق به سوی شکست پيش می رود اکنون در حال برنده شدن در جنگ اين کشور است.


به گفته تحليلگران آمريکايی، ممکن است که درگيری های محدود و انفجارهای دوره ای تروريست ها در عراق برای سالها ادامه داشته باشد ولی اکنون، هم دولت عراق و هم ارتش آمريکا قادرند تا توجه خود را از جنگ به سمت استقرار کامل صلح شکننده در اين کشور معطوف کنند.


اين اميدواری وضعيت تازه ای را نشان می دهد که تا يک سال پيش غير قابل تصور به نظر می رسيد.


تحليلگران معتقدند: به رغم برخی خشونت های پراکنده در عراق، اين کشور به نقطه ای رسيده است که شورشيان، که زمانی کنترل اغلب شهرهای عراق را در دست داشتند، برای مدتی طولانی است که نتوانسته اند خدشه ای به فعاليت دولت مرکزی عراق وارد نمايند.


بر اساس اين تحليل، اين وضعيت به معنای آن نيست که جنگ پايان يافته است يا اينکه نيروهايی آمريکايی ديگر در اين کشور نقشی ندارند. بلکه به نظر می رسد نبرد نهايی بر خلاف آنچه که رييس جمهوری آمريکا خاتمه آن را سال ها پيش اعلام کرد، اکنون رو به پايان است.


مرحله جديد در عراق بر آموزش نيروهای ارتش و پليس، محدود ساختن ورود سلاح از ايران، حمايت از ارتباط نزديک تر ميان دولت مرکزی با بخش های محلی، فشار برای ورود شورشيان به پروسه سياسی و کمک به بازسازی عراق متمرکز خواهد شد.


آمارها نشان می دهد که خشونت ها نسبت به چهار سال گذشته به پايين ترين حد خود رسيده است. تلفات نيروهای آمريکايی در ماه جاری ميلادی به چهار کشته رسيده است در حالی که در ژوئيه سال گذشته، تلفات ۶۶ نفر بود.

در اين ميان نقش نيروهای القاعده در عراق نيز کمرنگ تر از گذشته شده است و آن چنان که ديويد پترائوس، فرمانده ارشد آمريکايی در عراق هفته پيش به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفته است: نشانه های اوليه ای وجود دارد مبنی بر اينکه رهبران ارشد عراق ممکن است تمرکز اصلی خود را از عراق به جنگ در افغانستان معطوف کنند.


رايان کروکر، سفير آمريکا در بغداد نيز می گويد: شورشيان ديگر در موقعيتی نيستند که بخواهند تهديدی برای آينده عراق باشند.


وی اظهار داشت: «خيلی روشن است که شورشيان اکنون در موقعيت سرنگونی دولت، يا حتی چالش با آن نيستند.»


بر اساس تحليل کارشناسان آمريکايی، در ميان گروه های شورشی شيعه، جيش المهدی وابسته به مقتدا صدر، روحانی تندرو شيعه، نيز قدرت سابق خود را در بغداد، بصره و شهرهای عمده عراق از دست داده است.


خبرگزاری آسوشيتدپرس در گزارشی در همين زمينه می گويد: به رغم نشانه های قابل توجه در باره ثبات در عراق، فرماندهان آمريکايی در خصوص اعلام پيروزی و يا تعهد نسبت به ادامه آرامش، محتاط هستند.


با وجود همه خوشبينی ها و اميدواری ها، عراق با کوهی از مشکلات روبه رو است: رقابت های فرقه ای، منازعه بر سر قدرت ميان گروه های شيعی و سنی، تنش های ميان اعراب و کردها و فساد، که هر کدام از آنها می تواند منشاء درگيری های تازه ای شود.


اما تحليلگران معتقدند، پويايی جامعه عراق باعث شده است که در ماه های اخير پيشرفت زيادی در زمينه صلح حاصل شود. کشتارهای فرقه ای منظم اکنون در پايتخت پايان يافته است که دليل آن نيز به تدابير شديد امنيتی در عراق و کشيدن ديوار ميان بخش های قومی در بغداد است.


آمارها نشان می دهد که خشونت نسبت به چهار سال گذشته به پايين ترين حد خود رسيده است. تلفات نيروهای آمريکايی در ماه جاری ميلادی به چهار کشته رسيده است در حالی که در ژوئيه سال گذشته، تلفات ۶۶ نفر بود.


حملات گسترده شورشيان که در ژوئيه سال گذشته به طور ميانگين به ۱۶۰ مورد در روز می رسيد در ماه جاری به ۱۲ مورد کاهش يافته است.


ژنرال علی هادی حسين الياسری، فرمانده گشتی های پليس در بغداد تغييرات می گويد: «حتی نسبت به هشت ماه پيش، بغداد آن شهری نيست که امروز هست.»


XS
SM
MD
LG