لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۷

کروکر: ایران خواهان تشکیل کمیته سه جانبه عراق است


مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا در دفتر نخست وزیر عراق برگزار شد.
مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا در دفتر نخست وزیر عراق برگزار شد.

گفت و گوی سفرای ایران و ایالات متحده آمریکا در بغداد درباره چگونگی حل و فصل مشکلات امنیتی این کشور دوشنبه ظهر پایان یافت.


رایان کروکر، نماینده ایالات متحده در این مذاکرات سپس در جمع خبرنگاران حاضر شد و به بیان بحث هایی که در این نشست مطرح شد پرداخت.


وی با تشبیه این مذاکرات به یک «نشست تجاری» نتایج گفت وگوها را «مثبت» دانست ولی گفت که بحث ميان طرفين درباره عراق و فقط عراق بود .


آقای کروکر گفت: او به ايرانی های حاضر در مذاکرات گفته است که لازم است جمهوری اسلامی درباره رفتار خود مراقب باشد و تجهيز، تزريق مالی و آموزش شبه نظاميان را متوقف کند.


وی با اعلام اينکه صحبت درباره نحوه اقدامات ايران است اظهار داشت: « من به ايرانی ها موضوعات مشخصی را متذکر شدم درباره رفتارشان در عراق و حمايتی که از شبه نظاميان انجام می دهند تا عليه نيروهای عراقی و ائتلاف بجنگند.»


به گفته سفير آمريکا، «نماينده جمهوری اسلامی پيشنهاد کرده است تا کميته سه جانبه ای با حضور آمريکا، عراق و ايران برای برداشتن گام های عملی درباره عراق تشکيل شود که اين پيشنهاد برای تصميم گيری به واشينگتن ارسال خواهد شد.»


وی افزود: ايرانی ها در اين مذاکرات به حضور نيروهای خارجی در عراق اعتراض داشتند و آنها را «اشغالگر» ناميدند و خواستار تحويل سريعتر امور امنيتی به نيروهای عراقی شدند.


سفير آمريکا در بغداد اظهار داشت: ما در جواب گفتيم که حضور نيروهای خارجی بر اساس قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل بوده و در حال حاضر نيز اين نيروها به درخواست دولت عراق در اين کشور حضور دارند.


سفير آمريکا گفت که ايالات متحده ميليون ها دلار را صرف آموزش نيروهای عراقی کرده است.



به گفته رايان کروکر، «هيات ايرانی به جز پيشنهاد تشکيل کميته سه جانبه، موضوع مهمی را در جلسه مطرح نکرد ضمن اينکه پاسخ دقيقی به سوالات مطرح شده ندادند.»

به گفته رايان کروکر، «هيات ايرانی به جز پيشنهاد تشکيل کميته سه جانبه، موضوع مهمی را در جلسه مطرح نکرد ضمن اينکه پاسخ دقيقی به سوالات مطرح شده ندادند.»


وی در پاسخ به سوالی درباره اينکه آيا پيرامون هفت ايرانی بازداشت شده در عراق نيز صحبتی شد که سفير آمريکا گفت: در اين باره هيچ صحبتی نشد و موضوع فقط درباره تحولات عراق بود.


وی اعلام کرد که نشست دومی ميان طرفين پيش بينی نشده است ولی گفت که در صورت دريافت چنين پيشنهادی آمريکا آن را مورد بررسی قرار می دهد.


به گفته سفير آمريکا در بغداد، گفت وگوهای وی با حسن کاظمی قمی حدود چهار ساعت به طول انجاميد.


«احتمال نشست دوم در یک ماه آینده»


حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی در این نشست نیز در گفت وگو با خبرنگاران گفت: « به طرف آمریکایی اعلام کرده که ایران آماده است تا ارتش و پلیس عراق را آموزش داده و آنها را تجهیز کند تا یک ساختار امنیتی و نظامی جدید بوجود آید.»


سفیر ایران اشاره ای به پاسخ نماینده آمریکا درباره این پیشنهاد تهران نکرد.


سفیر جمهوری اسلامی پس از گفت وگو با خبرنگاران به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که دو طرف ظرف کمتر از یک ماه آینده بار دیگر با یکدیگر ملاقات خواهند کرد.


نخستین مذاکرات رسمی پس از سه دهه


نمايندگان جمهوری اسلامی و ايالات متحده آمريکا، روز دوشنبه هفتم خرداد، مذاکرات خود را برای بررسی چگونگی مقابله با خشونت های قومی عراق، آغاز کردند.


براساس گزارش های رسیده، اين مذاکرات در دفتر نوری المالکی، نخست وزير عراق برگزار شد.



روز دوشنبه، منوچهر متکی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی، گفت که اگر آمريکا خواهان آن است که گفت و گو های دوجانبه با موفقيت انجام شود بايد سياست خود را در قبال عراق تغيير دهد.

پيشاز آغاز مذاکرات در ساعت ۱۰و ۳۰ دقيقه نوری المالکی حسن کاظمی قمی و رايانکروکر، سفرای ايران و آمريکا در بغداد را تا اتاق کنفرانس همراهی کرد ونمايندگان دو کشور دور يک ميز و روبروی هم قرار گرفتند.


در ابتدای اين گفت وگوها، نخست وزير عراق سخنان کوتاهی به زبان آورد و سپس اتاق را ترک کرد.


آقای المالکی در سخنان خود گفت که عراق محلی برای حمله به کشورهای همسايه اش نيست. اشاره نخست وزير عراق به نگرانی های تهران از حمله احتمالی آمريکا به ايران بود.


وی افزود: نيروهای آمريکايی تا کامل کردن آموزش نيروهای عراقی در اين کشور باقی خواهند ماند.


جمهوری اسلامی در ماه های اخير بارها اعلام کرده است که ايالات متحده بايد ارتش خود را از عراق خارج کند.


نخست وزير عراق تاکيد که کشورش خواهان عدم دخالت ديگران در امور داخلی خود است.


نوری المالکی اظهار داشت: ما اطمينان داريم که اين نشست بدون شک پل های اعتماد سازی ميان دو کشور را ارتقاء خواهد بخشيد و فضای مثبتی ايجاد خواهد کرد.


در اين دور از مذاکرات، موفق الربيعی، مشاور امنيت ملی عراق نيز حاضر بود.


اين دور از مذاکرات، نخستين مذاکرات رسمی دو کشور از زمان قطع روابط ديپلماتيک در سال ۱۳۵۹ خورشيدی بود و به موضوع «بحران عراق» اختصاص داشت.


مذاکره با آمريکا همواره از موضوعات بسيار حساس برای سياستمداران جمهوری اسلامی ايران بوده و مخالفت و موافقت ها با اين اقدام ديپلماتيک، در ميان اين سياستمداران همواره چند دستگی به وجود آورده است.


روز دوشنبه، منوچهر متکی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی، گفت که اگر آمريکا خواهان آن است که گفت و گو های دوجانبه با موفقيت انجام شود بايد سياست خود را در قبال عراق تغيير دهد.


XS
SM
MD
LG