لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۴

انتخابات اسرائیل؛ آیا رقیبی جدی برای بنیامین نتانیاهو پیدا شده است؟


سرلشکر بنی گانتز ۵۹ ساله به مدت ۳۷ سال در اونیفورم ارتش اسرائیل بود.
سرلشکر بنی گانتز ۵۹ ساله به مدت ۳۷ سال در اونیفورم ارتش اسرائیل بود.

برای نخستین بار در تمام سال‌هایی که بنیامین نتانیاهو در مسند نخست‌وزیری اسرائیل نشسته بود، ظاهرا یک رقیب قدر و جدی در برابر او در صحنه سیاست این کشور ظهور کرده است.

سرلشکر بنی گانتز ۵۹ ساله، که به مدت ۳۷ سال در اونیفورم ارتش اسرائیل بود و در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ نیز ریاست ستاد کل ارتش را در در دست داشت، روز سه‌شنبه ۹ بهمن کارزار انتخاباتی خود را در تل‌آویو کلید زد.

حضور بنی گانتز در میان تشویق‌های ممتد هزاران اسرائیلی‌ که منتظر تحول در صحنه سیاست و دولت این کشور هستند، در کنار یک ژنرال سرشناس دیگر، موشه یعلون که او نیز سرلشکر و رییس ستاد ارتش و مدتی نیز وزیر دفاع و وزیر راهبردی بوده، نشان از ورود یک فهرست قوی به کارزار انتخابات پیش‌روی اسرائیل است.

ورود این دو ژنرال‌ به کارزار سیاسی اسرائیل، صحنه انتخاباتی این کشور را ۷۰ روز مانده به موعد برگزاری انتخابات پارلمانی به شدت ملتهب کرده است.

چند هفته پیش که بنیامین نتانیاهو در پی ناکامی در پیشبرد لایحه معافیت مردان مذهبی از خدمت سربازی، با سران احزاب هم‌پیمان در دولتش بر سر برگزاری انتخابات زودهنگام در ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ به توافق رسید، بر اساس نظرسنجی‌ها معتقد بود که حتی اگر دادستانی به اتهام پرونده‌های فساد علیه او کیفرخواست صادر کند، به خاطر محبوبیت بالایی که دارد می‌تواند برنده انتخابات باشد و دوره نخست‌وزیری‌اش را ادامه دهد.

اما ژنرال ذخیره گانتز که از مدتی پیش با تشدید انتقاد از دولت نتانیاهو، این گمان را تقویت کرده بود که می‌رود یک حزب جدید برای حضور در انتخابات تشکیل دهد، سرانجام تردیدهای پیشین خود را کنار گذاشت و حزب «استحکام اسرائیل» را پایه‌گذاری و اعلام کرد.

بنی‌گانتز سه‌شنبه شب در دو دقیقه اول سخنرانی انتخاباتی‌اش، به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه پاسداران، حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، اسماعیل هنیه و یحیی السنوار، دو رهبر حماس، حمله کرد و به آنها هشدار داد وقتی او نخست وزیر شود با کسی روبرو هستند که حدود چهار از دهه عمرش را در ارتش گذرانده است.

اما بخش طولانی و عمده نخستین سخنرانی انتخاباتی گانتز، انتقاد از شخص بنیامین نتانیاهو بود، بدون آنکه حتی یک بار نام او را ببرد.

بخش طولانی و عمده نخستین سخنرانی انتخاباتی گانتز (نفر دوم از راست)، انتقاد از شخص بنیامین نتانیاهو (نفر اول از چپ) بود، بدون آنکه حتی یک بار نام او را ببرد.
بخش طولانی و عمده نخستین سخنرانی انتخاباتی گانتز (نفر دوم از راست)، انتقاد از شخص بنیامین نتانیاهو (نفر اول از چپ) بود، بدون آنکه حتی یک بار نام او را ببرد.

آقای گانتز گفت رهبر کنونی حتی اهداف نظامی، اطلاعاتی و امنیتی و هر چیز دیگر کشور را پله ترقی خود کرده است؛ مهم‌ترین رازهای کشور را در ساعات پربیننده تلویزیونی برملا می‌کند تا خود را قهرمان جلوه‌گر سازد.

اشاره‌های متعدد ژنرال گانتز، به عملکرد نخست‌وزیر اسرائیل طی سال‌های اخیر در مورد ایران است، که از آن جمله می‌توان به افشای خبر آوردن اسناد هسته‌ای ایران و نیز حملات اسرائیل به اهداف ایران در سوریه اشاره کرد.

آقای گانتز نخست‌وزیر را متهم کرد که جامعه را چند پاره کرده، و به پلیس، دادستانی و همه نهادهای قانونی کشور حمله می‌کند زیرا می‌خواهند او را به خاطر خطاهایی که مظنون به ارتکاب آن است، محاکمه کنند.

به گفته این سیاستمدار تازه از گرد راه رسیده، دولت نتانیاهو افرادی را در مسند وزیر به خدمت گرفته که فرهنگ و هنر را نیز در راه اهداف این دولت مورد انتقاد قرار می‌دهند و اهالی فرهنگ و هنر را بی‌حرمت کرده و دست‌اندرکاران رسانه‌های اسرائیل را «دشمن» به تصویر می‌کشند و حتی عکس‌های چندمتری آنها را در بزرگراه‌ها به عنوان «دشمن» نصب کرده‌اند.

بنی گانتز گفت وقتی او نخست‌وزیر باشد، قانون «ملت- دولت یهود» را اصلاح خواهد کرد تا احترام و حقوق حقه همه شهروندان کشور، فارغ از دین و مذهب و تبار آنها، حفظ شود.

وی تاکید کرد پذیرفتنی نیست وقتی علیه نتانیاهو کیفرخواست صادر شد، او همچنان در مسند نخست‌وزیری باشد.

بنی گانتز با اشاره به پرونده‌های تحقیقات پلیس از آقای نتانیاهو گفت او کسی بوده که سال‌ها مانند اشراف‌زاده‌ها زندگی کرده و امکانات کشور را در اختیار سرمایه‌گذاران و کنسرسیوم‌ها گذاشته است، اما جوانان این کشور در رویای داشتن خانه می‌سوزند.

وی همچنین تاکید کرد که دولت او صلح با فلسطینیان را از سرخواهد گرفت و بر سر زمین‌ مصالحه‌های لازم را نشان خواهد داد.

بنیامین نتانیاهو رهبر حزب حاکم لیکود در شمار نخستین سیاستمدارانی بود که به آقای گانتز حمله کرد و او را «یک چپ‌گرا» و فردی «ضعیف» خواند.
بنیامین نتانیاهو رهبر حزب حاکم لیکود در شمار نخستین سیاستمدارانی بود که به آقای گانتز حمله کرد و او را «یک چپ‌گرا» و فردی «ضعیف» خواند.

ژنرال ذخیره موشه یعلون نیز در آغاز کارزار حزب «استحکام اسرائیل» در حالی که به عنوان فرد دوم حزب معرفی شد، گفت این بار این حزب موفق به ساقط کردن دولت نتانیاهو خواهد شد.

ژنرال اهود باراک، نخست‌وزیر و وزیر دفاع و رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل، از معدود سیاستمداران اسرائیلی بود که بنی گانتز را تحسین کرد ولی آقای باراک نیز نداشتن تجربه مدیریت سیاسی و کشورداری را یکی از نواقص کارنامه گانتز دانست.

بنیامین نتانیاهو رهبر حزب حاکم لیکود در شمار نخستین سیاستمدارانی بود که به آقای گانتز حمله کرد و او را «یک چپ‌گرا» و فردی «ضعیف» خواند.

همزمان، بسیاری از حامیان آقای نتانیاهو در مصاحبه‌های متعدد رسانه‌ای تاکید کردند که آقای گانتز «تازه کار و بی‌تجربه» است و حزب «بادآورده‌اش» با وزش یک باد نیز بر باد خواهد رفت؛ آنها سرنوشت احزاب متعدد خلق‌الساعه در دوره‌های پیشین انتخاباتی را مثال این مدعای خود ذکر کردند.

شماری از طرفداران دو آتشه آقای نتانیاهو، حتی بنی گانتز را متهم کردند که به خاطر قد بسیار بلند، چهره جذاب و چشمان آبی‌اش، مدتی کوتاه مورد توجه افکار عمومی است اما زمانی که محک تجربه برای اداره اسرائیل به میان آید، دوباره آقای نتانیاهو و حزب لیکود بیشترین آرا را در انتخابات کسب می‌کنند.

به جز دولتمردان و سیاستمداران حزب لیکود، دیگر احزاب راستگرا نیز به آقای گانتز حمله کرده‌اند؛ در کنار آنها، یائیر لاپید رهبر حزب اوپوزیسیونی «یش آتید» (آینده‌ای هست) و آوی گبایی، رهبر حزب کارگر که رقیبی پرقدرت در صحنه را دیده‌اند، سکوت کرده‌اند.

مفسران در رسانه‌های اسرائیل گفته‌اند، سکوت سنگین آقای لاپید برای این است که او از سال‌ها پیش تلاش کرده بود خود را تنها گزینه احراز نخست‌وزیری برای شکست دادن بنیامین نتانیاهو به تصویر بکشد اما حال با ظهور آقای گانتز محاسباتش به هم ریخته است.

مفسران زیادی نیز در رسانه‌های اسرائیل تاکید کرده‌اند که بنیامین نتانیاهو با تجربه طولانی در جلب افکار عمومی، در هفته‌های آینده بیشترین تلاش را خواهد کرد تا از یک‌سو فعلا از گردنه دادستانی در پرونده‌های تحقیقات مربوط به اتهام فساد اقتصادی علیه او به سلامت بگذرد و از طرف دیگر، خود را به عنوان رهبری جهانی به تصویر بکشد.

به گزارش وای.نت، نتانیاهو خود را آماده کرده است که یکی از شخصیت‌های مطرح در کنفرانس ورشو در روزهای ۲۴ و ۲۵ بهمن، با محوریت ایران باشد و علاوه بر سخنرانی در این نشست، با سران کشورهای عربی نیز دیدار کند. همچنین سفرهای متعدد دیگری برای او در هفته‌های پیش از انتخابات در نظر گرفته شده است.

۲۰ فروردین مشخص خواهد شد که نتانیاهوی ۶۹ ساله و زاده شده در یک خانواده متشخص دانشگاهی و بزرگ شده در آمریکا، تنها رهبری است که پنج دوره نخست‌وزیر اسرائیل می‌ماند تا صدارتش از دوران داوید بن گوریون، پایه‌گذار این کشور طولانی‌تر شود، یا مردی بزرگ شده در خانه‌ای روستایی در شمال این کشور که هنوز نیز با همسر و چهار فرزندش در یک خانه به شدت ساده، تا حال یکی از بی‌جنجال‌ترین زندگی‌ها در میان شخصیت‌های این کشور را داشته، سکان رهبری این کشور را بدست می‌گیرد.

XS
SM
MD
LG