لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۳۷

چینی‌ها راکتور آب سنگین اراک را بازطراحی می‌کنند


راکتور اتمی اراک
راکتور اتمی اراک

وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه ۳۱ فروردین اعلام کرد شرکت‌های ایرانی و چینی در روزهای آینده اولین قرارداد تجاری مربوط به تغییر ساختار تاسیسات راکتور آب سنگین اراک را که بخشی از برجام است، امضا خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آینده راکتور اراک یکی از دشوارترین موضوعات در مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی بود که در نهایت در تابستان ۲۰۱۵ به توافق این کشور با دولت‌های آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان انجامید.

در طرح تغییر ساختار راکتور اراک این تاسیسات، تولید آب سنگین به شکلی تغییر داده خواهد شد که از این پس قادر به تولید پلوتونیوم مورد استفاده در سلاح‌های هسته‌ای نخواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه چین گفت این قرارداد روز یکشنبه در ژنو امضا خواهد شد و یادداشت تفاهم مربوط به آن قبلا در پکن امضا شده است. او این قرارداد را بخش مهمی از توافق اتمی ایران توصیف کرد.

آمریکا و چین به‌طور مشترک ریاست گروه کاری مسئول پروژه تغییر ساختار راکتور اراک را برعهده دارند. سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری روز پنجشنبه گفت کارها در این زمینه بدون مشکل پیش رفته است و افزود: «امضای این قرارداد گام مهمی در راستای تغییر ساختار این تاسیسات هسته‌ای است».

ایران همواره تاکید کرده که این راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین برای درمان سرطان و سایر مصارف پزشکی ایزوتوپ تولید می‌کند.

خبر امضای این قرارداد در زمانی اعلام می‌شود که رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا همزمان با بازبینی سیاست آن کشور در قبال ایران اعلام کرد ایران تعهدات خود در راستای توافق هسته‌ای را اجرا کرده ولی آن کشور «با اقدامات تحریک آمیزش» کماکان موجب بی‌ثباتی در خاورمیانه است.

آقای تیلرسون افزود این بازبینی نه تنها نحوه اجرای تعهدات ایران در قبال توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بلکه عملکرد این کشور در منطقه را نیز بررسی خواهد کرد که به گفته او با منافع آمریکا در سوریه، عراق، لبنان و یمن را تعارض دارد.

سخنگوی وزارت خارجه چین با وجودی که مستقیما به سخنان آقای تیلرسون اشاره نکرد ولی گفت چین امیدوار است تمامی طرف‌ها تضمین کنند که توافق هسته‌ای اجرا می‌شود، با اختلافات به شیوه‌ای مناسب برخورد می‌شود و از این طریق در راستای منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و تقویت صلح و ثبات در خاورمیانه گام‌های مثبتی برداشته شود.

XS
SM
MD
LG