لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۷

زیان ۴۲۵ میلیارد دلاری صادرکنندگان نفت از کاهش بهای طلای سیاه


صندوق بین‌المللی پول روز چهارشنبه اول بهمن اعلام کرد که ضرر کشورهای صادرکننده نفت در خاورمیانه و آسیای مرکزی از افت بهای نفت خام در سال جاری میلادی به ۴۲۵ میلیارد دلار می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نهاد مالی بین‌المللی در تازه‌ترین گزارش خود از چشم‌انداز اقتصادی خاورمیانه و آسیای مرکزی گفته است اقتصادهای به شدت وابسته به صادرات نفت و گاز از جمله قطر، عراق، لیبی و عربستان سعودی بیش از سایر کشور‌ها از کاهش ۵۰ درصدی بهای نفت خام آسیب خواهند دید.

پس از پیش بینی‌ها در مورد مازاد عرضه نفت به خاطر افزایش غیر مترقبه تولید نفت شیل آمریکا، نفت خام به نازل‌ترین بهای خود در شش سال گذشته سقوط کرد.

صندوق بين‌المللی پول هفته جاری بيش بينی رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۵ را از ۳.۸ به ۳.۵ درصد کاهش داد و همچنين چشم انداز رشد اقتصادی سه کشور مهم صادر کننده نفت، روسيه، عربستان سعودی و نيجريه را تا حد قابل توجهی پايين آورد.

این صندوق پیش بینی کرده که با در نظر گرفتن کاهش ناگهانی و بی‌سابقه بهای نفت، تقریبا همه کشورهای صادر کننده نفت در خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال جاری میلادی با کسری بودجه مواجه می‌شوند.

همین پیش بینی باعث شد که چشم‌انداز رشد اقتصادی سال ۲۰۱۵ این بخش از جهان با یک درصد کاهش نسبت به پیش بینی اکتبر سال گذشته، به ۳.۴ درصد درصد تنزل پیدا کند.

زیان ناشی از کاهش بهای نفت احتمالا ۲۱ درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و معادل ۳۰۰ میلیارد دلار خواهد بود. به پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول این ضرر در کشورهای غیر عضو شورای همکاری خلیج فارس حدود ۹۰ میلیارد و در آسیای مرکزی ۳۵ میلیارد دلار خواهد بود.

این نهاد مالی بین‌المللی می‌گوید از آن جایی که اقتصاد کشورهای وارد کننده نفت به بهای فراورده‌های نفتی و نفت کمتر وابسته است، سود این کشور‌ها در مقایسه با ضرر کشورهای صادر کننده کمتر خواهد بود.

بنا به این پیش‌بینی، مراکش، لبنان و موریتانی از کاهش بهای نفت سود بیشتری خواهند برد. در همین حال موازنه کسری بودجه در لبنان و مصر بهبود پیدا می‌کند.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی می‌کند بیشترین بهره ناشی از این تغییر موازنه اقتصادی نصیب کشورهای وارد کننده نفت در خاورمیانه می‌شود.

این نهاد، چشم‌انداز اقتصادی این کشور‌ها را که در اکتبر سال گذشته منتشر کرده بود تغییر داد و اکنون پیش بینی می‌کند که رشد ناخالص داخلی این دسته کشور‌ها یک درصد افزایش یابد.

به دلیل کاهش تقاضا در چین و روسیه، کشورهای صادرکننده نفت در آسیای مرکزی در مقایسه با پیش بینی اکتبر سال گذشته بد‌ترین وضعیت را تجربه خواهند کرد.

XS
SM
MD
LG