لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۲۰

نیروهای حکمتیار حاضر نیستند سلاح‌های خود را تحويل دولت افغانستان دهند


گلبدین حکمتیار (راست) هفته گذشته پس از حدود دو دهه تبعید خودخواسته به کابل بازگشت.
گلبدین حکمتیار (راست) هفته گذشته پس از حدود دو دهه تبعید خودخواسته به کابل بازگشت.

گروه حکمتیار، یکی از جنگ‌سالاران افغان، روز پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت اعلام کرد سلاح‌های خود را تحویل نمی‌دهد، این در حالی است که چنین اقدامی يکی از شروط توافق صلحی است که ماه دسامبر با حکومت افغانستان امضاء کرد.

این تصمیم با واکنش دفتر ریاست‌جمهوری افغانستان مواجه شد و یک سخنگوی اشرف غنی از حزب اسلامی خواست تا توافق صلح را محترم بشمارد که طبق آن این گروه شورشی پذیرفته است سلاح‌های خود را تحویل داده و به مبارزه مسلحانه با حکومت پایان دهد.

طبق این توافق، آن دسته از جنگجویان حزب اسلامی که خواهان پیوستن به نیروهای دولتی هستند می‌توانند در واحدهای ارتش و نیروهای انتظامی ادغام شوند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، امتناع حزب اسلامی از تحویل دادن سلاح‌های خود نگرانی در مورد توافق صلح با حکمتیار را افزایش خواهد داد. گلبدین حکمتیار یکی از خشن‌ترین جنگ‌سالاران افغان است که هفته گذشته پس از حدود دو دهه تبعید خودخواسته به کابل بازگشت.

سخنگوی حزب اسلامی روز پنجشنبه گفت سه هزار و پانصد جنگجوی این گروه برای حفاظت از خود در برابر نیروهای تندرویی مثل طالبان و «خلافت اسلامی» لازم است مسلح باشند.

او افزود:«جنگجویان ما ممکن است مورد حمله قرار بگیرند. اگر آنها سلاح‌های خود را تحویل دهند چه کسی امنیت آنها را تضمین می کند؟»

او گفت نیروهای حزب اسلامی با دولت نخواهند جنگید و آماده‌اند در کنار نیروهای دولتی با گروه‌های شورشی بجنگند.

یک سخنگوی ریاست‌جمهوری افغانستان گفت امنیت کشور مسئولیت دولت است و نگرانی‌های حزب اسلامی بیجاست.

او افزود: «طبق توافق صلحی که با حزب اسلامی امضاء شده حفظ امنیت آنها وظيفه دولت است».

سخنگوی وزارت دفاع افغانستان نيز گفت اقدامات لازم برای ادغام اعضای حزب اسلامی در حال اجراست به شرطی که آنها از شروط لازم برخوردار باشند.

او افزود: «پیوستن به ارتش ملی افغانستان امری داوطلبانه است و هر کسی که شروط و قابلیت‌های لازم را داشته باشد می تواند برای خدمت به ارتش بپیوندد و این مسئله شامل اعضای حزب اسلامی هم شامل می‌شود».

یکی از مشاوران گلبدین حکمتیار گفت حزب اسلامی فهرستی شامل سه هزار و پانصد عضو و فهرست دیگری شامل ۸۰ مسئول ارشد حزب را به کمیته ویژه نظارت بر روند گزینش و ادغام این افراد در ارتش و نیروهای انتظامی افغانستان ارائه کرده است.

توافق صلح بحث برانگیز بین دولت و گلبدین حکمتیار از سوی بسیاری از افغان‌ها و نهادهای مدافع حقوق بشر در غرب مورد انتقاد قرار گرفته که آقای حکمتیار را به نقض فاحش و گسترده موازین حقوق بشر در طول جنگ داخلی افغانستان در سال‌های دهه ۹۰ میلادی متهم می‌کنند.

گلبدین حکمتیار حزب اسلامی را در اواسط دهه ۷۰ میلادی تاسیس کرد. این حزب به یکی از گروه‌های اصلی مجاهدین بدل شد که با نیروهای شوروی می‌جنگیدند و پس از سقوط حکومت کمونیستی افغانستان در سال ۱۹۹۲ چند سال پس از خروج ارتش شوروی از افغانستان، حزب اسلامی یکی از گروه‌های اصلی بود که در جنگ داخلی برای تصرف قدرت در کابل نقش داشت.

گلبدین حکمتیار که در دولت مجاهدین از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۴ و بعد مدت کوتاهی هم در سال ۱۹۹۶ نخست‌وزیر افغانستان بود یکی از بازیگران اصلی سال‌های جنگ داخلی بود.

گروه‌های مدافع حقوق بشر او را به بمباران مناطق مسکونی کابل، مفقودالاثر کردن مخالفان و راه‌اندازی شبکه‌ای از زندان‌های غیرقانونی متهم می‌کنند که در آن شکنجه رواج گسترده‌ای داشت.

XS
SM
MD
LG