لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۹

دیپلمات‌ها: در «انبار تورقوزآباد» تهران آثار اورانیوم پیدا شده است


نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از وجود یک «انبار مخفی اتمی ایران» در تورقوزآباد خبر داده بود.
نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از وجود یک «انبار مخفی اتمی ایران» در تورقوزآباد خبر داده بود.

خبرگزاری رویترز روز یکشنبه ۱۷ شهریورماه از قول دیپلمات‌ها گزارش داد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نمونه‌های آزمایش شده از یک انبار اتمی مورد ادعای اسرائیل در نزدیکی تهران، آثار اورانیوم کشف کرده‌ است.

اورانیوم معمولا در غلظت‌های پایین برای تولید سوخت هسته‌ای نیروگاه‌ها به کار می‌رود، اما در غلظت‌های بالا در تولید سلاح هسته‌ای کاربرد دارد.

دو دیپلمات که بازرسی‌های آژانس را از نزدیک دنبال می‌کنند خبر این ردیابی را اعلام کرده‌اند. آنها به رویترز گفته‌اند آژانس از ایران خواسته است که منشا این اورانیوم را توضیح دهد، اما تهران هنوز توضیحی برای آن ارائه نکرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مهرماه پارسال در هفتادوسومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با نشان دادن یک نقشه از گوگل و تصویر سر در ساختمانی در «تورقوزآباد» (شهرک فاطمیه در جنوب تهران) گفت کشورش از چند ماه قبل اطلاعات «انبار مخفی هسته‌ای ایران» در این محل را به آژانس داده، اما این نهاد اقدامی نکرده و بازرسان خود را به آنجا نفرستاده است.

وی گفته بود که این انبار در نزدیکی یک قالیشویی قرار دارد.


آقای نتانیاهو افزوده بود که ایران بعد از برجام نه تنها اسناد برنامه هسته‌ایش برای تولید بمب اتمی را از بین نبرد بلکه مواد هسته‌ای زیادی را در تورقوزآباد مخفی کرد.

وی گفته بود ایران در این محل ۱۵ کیلوگرم اورانیوم ذخیره کرده بود که بعد از ربوده شدن اسناد فعالیت‌های هسته‌ایش توسط اسرائیل، آن را جابجا کرده است.

مقام‌های ایران در آن زمان ادعای نتانیاهو را رد کردند.

اسرائیل پارسال مدعی شد که موفق شده است هزاران سند هسته‌ای ایران را از کشور خارج کند.

یکی از دیپلمات‌ها به رویترز گفته است درجه غلظت اورانیومی که در سایت یاد شده کشف شده، پایین بوده و در حد و اندازه‌های قابل استفاده در تولید بمب هسته‌ای نبوده است.

وی گفت احتمالات مختلفی برای این اورانیوم وجود دارد، اما با توجه به اینکه ایران هنوز هیچ توضیحی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نداده، تایید منشا آن سخت است.

وی افزود: همچنین نمی‌توان گفت آیا رد پای این اورانیوم مربوط به دوران قبل از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بوده یا بعد از آن.

انتشار گزارش رویترز درباره رد پای اورانیوم در سایت مورد ادعای اسرائیل در حالی است که کورنل فروتسا، مدیرکل موقت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز یکشنبه در تهران با مقامات جمهوری اسلامی دیدار کرد.

آقای فروتسا در نشست مطبوعاتی با علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که ایران باید «به موقع و کامل» با بازرسان این سازمان همکاری کند.

سفر وی به تهران یک روز پس از اعلام سازمان انرژی اتمی ایران درباره گازدهی به سانتریفوژهای نسل جدید انجام می‌شود.

در همین حال محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در دیدار با مدیر کل موقت آژانس خواستار «رعایت اصول حرفه‌ای، حفظ محرمانگی و انجام وظایف آژانس به صورت بی‌طرفانه» شد.

هفته‌ گذشته، دیپلمات‌هایی که خواستند نامشان فاش نشود، به وال‌استریت جورنال گفتند که ایران نتوانسته است توضیحی برای تشعشعات رادیواکتیوِ کشف‌شده در یک مکان در تهران ارائه کند.

منابع: رویترز، رادیو فردا/ ف.ق/ ک.ر
XS
SM
MD
LG