لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۷

«سه هزار» ایرانی در زندان‌های خارج از کشور زندانی هستند


بیشتر دو هزار و ۹۱۶ نفر زندانی‌ ایرانی در خارج از کشور در زندان‌های ترکیه به سر می‌برند.
بیشتر دو هزار و ۹۱۶ نفر زندانی‌ ایرانی در خارج از کشور در زندان‌های ترکیه به سر می‌برند.

یک مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی از زندانی‌بودن بیش از دو هزار و ۹۰۰ ایرانی در زندان‌های خارج از ایران خبر داد.

معاون امور کنسولی وزیر امور خارجه ایران این خبر را در حاشیه بازگشت ۱۷ ملوان ایرانی که به دلیل ورود غیرقانونی به آب‌های سومالی از مهرماه گذشته در زندان به سر می‌بردند٬ بیان کرده است.

این ملوانان٬ به‌دلیل ورود به آب‌های سومالی بازداشت و در یک دادگاه محلی هر یک به تحمل دو سال حبس و پرداخت جریمه مالی محکوم شده بودند.

آن‌طور که حسین پناهی‌آذر اعلام کرده است، بیشتر این دو هزار و ۹۱۶ نفر زندانی‌ ایرانی در خارج از کشور در زندان‌های ترکیه در حال گذراندن دوران حبس خود هستند.

وی جرایم آنها را مواردی چون «قاچاق انسان»،‌ «سرقت» و «حمل‌ونقل مواد مخدر» عنوان کرده است.

این مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به توافقنامه تبادل زندانی میان ایران و ۱۰ کشور دیگر جهان٬ گفته که در سه ماه اول سال ۹۷، «۳۹۲ زندانی ایرانی به کشور بازگشته‌اند».

به گفته پناهی‌آذر٬ برخی از این افراد «آزاد» شده‌اند و برخی دیگر نیز برای ادامه «محکومیت‌شان در زندان‌های ایران٬ به داخل کشور منتقل شده‌اند».

وی بدون اشاره به اتهام این افراد٬ گفته که آنها در «کویت، ارمنستان، عمان، پاکستان، ترکمنستان و امارات» زندانی بودند.

آقای پناهی‌آذر همچنین تعداد خارجی‌های زندانی در ایران را نیز «نزدیک به پنج هزار و ۸۰۰ نفر» اعلام کرده و گفته که بیشتر این افراد٬ «اتباع افغانستان هستند و جرم بیشتر آن‌ها تردد غیر مجاز یا انتقال مواد مخدر است».

اوایل فرودین‌ماه امسال نیز حشمت‌الله فلاحت‌پیشه٬ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران به وب‌سایت «فرارو» گفته بود که «بالاترین آمار زندانیان ایرانی در مالزی، ترکیه و ترکمنستان» است.

به گفته وی٬ «بعضی از زندانیان زن هستند و شرایط بدی دارند؛ حتی بعضی از زندان‌های این کشور‌ها مختلط است. این‌ها دشواری‌هایی است که اتباع ایرانی در حال تحمل آن هستند».

پیشتر نیز گزارش شده بود که شماری از اتباع ایران به اتهام حمل مواد مخدر٬ در عربستان سعودی و مالزی در معرض اعدام قرار دارند و چند تن نیز در عربستان اعدام شده‌اند.

در سال‌های گذشته اعلام شده بود که اتباع ایران علاوه بر ترکیه٬ عراق و امارات٬ در جمهوری آذربایجان٬ مالزی٬ تایلند٬ ژاپن٬ اندونزی٬ چین٬ قاره آمریکا و اروپا از جمله ایتالیا و یونان نیز زندانی هستند.

اتهام بیش از ۹۰ درصد ایرانیان زندانی در کشورهای حاشیه خلیج فارس٬ در ارتباط با «مواد مخدر» است. جرم اتباع ایران در کویت و عراق٬ بیشتر «ورود غیرقانونی» و در ترکمنستان نیز بیشتر زندانیان ایرانی را رانندگان وسایل نقلیه سنگین تشکیل می‌دهند که به اتهام «قاچاق مواد مخدر٬ سیگار و قرص‌های روانگردان» بازداشت شده‌اند.

خبرگزاری ایسنا در سال ۹۳ نوشته بود که در شرق آسیا، مالزی با ۲۴۲ نفر زندانی ایرانی، بالاترین رقم زندانی ایرانی در حوزه کشورهای این منطقه را دارد که در هشت‌ماهه سال ۹۲، ۷۶ نفر از آنان به اعدام محکوم شدند.

بر اساس این گزارش٬ در ژاپن نیز در هشت ماه سال ۹۲، ۲۲۳ نفر به اتهام قاچاق «موادمخدر، سرقت، اقامت غیرمجاز، قتل و زورگیری» بازداشت شدند و تا پایان همان سال تعداد آنها به ۳۰۰ نفر افزایش یافت.

با استفاده از گزارش‌های ایسنا٬ ایرنا٬ فرارو و رادیو فردا/ب.ب/ ک.ر
XS
SM
MD
LG