لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۱۶

وزارت دفاع اسرائیل از بیانیه پیشین خود در انتقاد از باراک اوباما ابراز تاسف کرد


منتقدان آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل نگران هستند تنش جدید موجب لطمه خوردن تلاش اسرائیل برای گرفتن کمک‌های نظامی از آمریکا شود.
منتقدان آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل نگران هستند تنش جدید موجب لطمه خوردن تلاش اسرائیل برای گرفتن کمک‌های نظامی از آمریکا شود.

وزارت دفاع اسرائیل روز دوشنبه ۱۸ مرداد در بیانیه‌ای از رییس جمهوری آمریکا به خاطر بیانیه سه روز پیش خود در ارتباط با توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی ابراز «تاسف» کرده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، وزارت دفاع اسرائیل در بیانیه تازه خود گفته است «قصد نداشتیم که در بیانیه پیشین، توافق اتمی با ایران را با توافق مونیخ به طور مستقیم مقایسه کرده باشیم؛ نه از نظر تاریخی و نه از نظر شخصی؛ ما از اینکه آن بیانیه سوء برداشت شد، متاسف هستیم».

بیانیه پیشین وزارت دفاع اسرائیل می‌توانست این ذهنیت را ایجاد کند که اگر نویل چمبرلن، نخست‌وزیر بریتانیا در آستانه جنگ جهانی دوم، با امضای توافق مونیخ با آدولف هیتلر در سال ۱۹۳۸ موجب زیاده خواهی هیتلر شد و او تنها یک سال بعد از توافق مونیخ با حمله به لهستان موجب آغاز جنگ جهانی دوم شد، ممکن است باراک اوباما نیز اشتباه چمبرلن را در خصوص توافق هسته‌ای سال گذشته با ایران تکرار کرده باشد.

باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا روز ۱۴ مرداد در یک نشست خبری در دفاع از مزایای برجام و در واکنش به انتقاد جمهوریخواهان آمریکا که چرا ۴۰۰ میلیون دلار از پول‌های دولت ایران به آن کشور مسترد شده است، گفت حتی ارتش اسرائیل و نهادهای امنیتی این کشور اذعان دارند که ایران به تعهدات خود بر اساس توافق هسته‌ای پایبند بوده است.

اما وزارت دفاع اسرائیل روز ۱۵ مرداد در بیانیه‌ای نوشت که توافق با ایران «مانند» توافق مونیخ است...و آن توافق «مانع از جنگ جهانی دوم و هولوکاست نشد».

در «توافق مونیخ» چمبرلن و رهبران وقت فرانسه و ایتالیا موافقت کردند که بخش‌های آلمانی‌نشین چکسلواکی (مناطق «سودت») به آلمان نازی ملحق شود اما حمله هیتلر به لهستان در سپتامبر ۱۹۳۹ شعله جنگ جهانی دوم را بر افروخت.

از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل روز جمعه در بیانیه‌ای که به فاصله چند ساعت بعد از بیانیه وزارت دفاع صادر کرد، بر همپیمانی با آمریکا تاکید کرد و نوشت اکنون باید سه هدف مهم اساس کار همه، موافقان و مخالفان توافق با ایران قرار گیرد.

نتانیاهو از جمله رصد توافق اتمی با هدف «وادار کردن ایران به اجرای دقیق برجام» و مبارزه با «جاه طلبی‌های منطقه‌ای» و «شبکه ترور جهانی مورد حمایت ایران» را ذکر کرد.

نتانیاهو خود بارها پیش از دستیابی به توافق کشورهای ۱+۵ با ایران، در مورد آنچه که «خطرات حیاتی» ناشی از برنامه اتمی ایران برای اسرائیل می‌نامید، گفته بود که وضعیت مانند شرایطسال ۱۹۳۸ است.

تنش تازه در مناسبات اسرائیل با آمریکا در حالی رخ داد که دولت اسرائیل می‌کوشد بسته کمک‌های بلاعوض نظامی از آمریکا را برای یک دوره ده ساله به مبلغ حدود ۴۰ میلیارد دلار نهایی کند.

بیانیه جدید وزارت دفاع اسرائیل در این باره گفته است: «تفاوت مواضع اسرائیل و آمریکا در مورد ایران، در قدردانی عمیق ما از آمریکا و از شخص رییس جمهوری آمریکا که بخشندگی عظیمی نسبت به نیازهای امنیت ملی اسرائیل نشان داده، و نیز از اهمیت بزرگی که ما برای اتحاد راسخ میان دو کشور قائل هستیم، هیچ خللی وارد نمی‌کند».

سیاستمداران و کارشناسان نظامی زیادی در اسرائیل که منتقد برخی از سیاست‌های دولت نتانیاهو و آویگدور لیبرمن وزیر دفاع این کشور هستند، در روزهای گذشته در رسانه‌های این کشور ابراز «نگرانی» کرده بودند که تنش جدید موجب شود که سال‌ها تلاش اسرائیل برای گرفتن کمک‌های نظامی کلان جدید از آمریکا لطمه بخورد.

آوی دیختر رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اسرائیل در میان کسانی بود که روز دوشنبه به بخش عبری رادیو اسرائیل گفت، لیبرمن مرتکب یک اشتباه جدی شده و در «این دوره حساس»، همه منتقدین باراک اوباما در اسرائیل «زبان خود را گاز بگیرند».

دولت اسرائیل با این ادعا که هنوز خطرات جدی امنیتی از سوی ایران متوجه این کشور است، توانست دولت آمریکا را ضمن همراهی کنگره، به افزایش چشمگیر بسته کمک‌های نظامی اعطایی به ارتش اسرائیل متقاعد کند.

افزون بر این بسته کمک‌ها، آمریکا به زودی ۱۹ فروند از ۳۳ فروند جنگنده‌های اف ۳۲ را بر اساس یک معامله پیشین، به نیروی هوایی اسرائیل تحویل می‌دهد.

جنگنده‌های فوق پیشرفته یاد شده تاکنون تنها در اختیار ارتش خود آمریکا بوده است.

XS
SM
MD
LG