نخستوزیر اسرائیل میگوید خشونتهای شش ماه اخیر که به صورت حملات خیابانی به نظامیان و غیرنظامیان اسرائیلی بروز کرده بود، «به میزان چشمگیری» کاهش یافته است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، بنیامین نتانیاهو این سخنان را روز یکشنبه ۲۲ فروردین در نشست هیات دولت خود در بیتالمقدس بیان کرد.
وی کاهش خشونتها را «ناشی از تدابیر موثر و قاطعیت عمل نیروهای امنیتی» کشورش در برابر فلسطینیان دانست.
نتانیاهو در همین حال گفت، «اوضاع سیال است و هر لحظه ممکن است بحرانی تازه ورق را برگرداند».
در خشونتهای شش ماه اخیر، ۲۹ اسرائیلی و چند خارجی کشته شدهاند.
نظامیان و غیرنظامیان مسلح اسرائیلی نیز در این دوره بیش از دویست فلسطینی را از پای در آوردهاند که بیش از ۱۳۰ تن آنها عاملان حملات خیابانی بوده و هفتاد فلسطینی نیز در تظاهرات در کرانه باختری و چند تن نیز در تجمعهای اعتراضی نزدیک مرز غزه با اسرائیل با آتش نظامیان اسرائیلی کشته شدهاند.
خشونتهای این دوره اکثراً به صورت حمله غافلگیرانه با چاقو در اتوبوسها، پیادهروها، مغازهها، به رهگذران و نیز نظامیان صورت گرفت اما حمله با اتومبیل و نیز چند مورد کاربرد سلاح گرم هم رخ داد.
اکثر حملات به غیرنظامیان در شهر بیتالمقدس و اکثر حملات به نظامیان در شهر الخلیل رخ داد؛ بیشترین کشتههای اعراب از فلسطینیهای عامل حمله در الخلیل بودهاند.
«انتفاضه سکاکین» (خیزش چاقوها) یا «انتفاضه قدس» در نتیجه خشم فلسطینیها از ورود افراطیون یهودی به مسجدالاقصی آغاز شد اما با فروکش کردن بحران بر سر الاقصی، به نقاط دیگر کشیده شد.
در همین حال، نتانیاهو روز یکشنبه مدعی شد که شیخ رائد صلاح «دوباره در حال فتنه انگیزی» در مورد «معبد مقدس» است تا در آستانه عید «پسح» ناآرامیها از سرگرفته شود.
به گفته نتانیاهو، «جای شیخ صلاح که به تنهایی یک ماده انفجاری است، میبایست از مدتها قبل زندان باشد».
رائد صلاح روحانی فلسطینی بنیانگذار «جنبش اسلامی فلسطین» از اعراب محدوده سال ۱۹۴۸ است که به اتهام «تحریک» در مورد الاقصی پیشتر در دادگاه اسرائیل محاکمه شده است.
شیخ صلاح به اتهام سخنان و تظاهراتی که سال ۲۰۰۷ در مورد الاقصی بیان کرده بود، در سال ۲۰۱۵ به یازده ماه حبس محکوم شد ولی درخواست تجدید نظر کرده است.
آقای نتانیاهو روز یکشنبه از قوه قضاییه اسرائیل خواست دستورات لازم را برای دور کردن شیخ صلاح از الاقصی در هفتههای آینده صادر کنند.
جنبش اسلامی فلسطین روز یکشنبه در واکنش، نتانیاهو را عامل تنشآفرینی دانست و در بیانیهای نوشت: «نتانیاهو با اصرار بر تکرار رفتن افراطیونی مانند یهودا گلیک به الاقصی به بهانه اعیاد یهودی، زمینه بحران تازه را فراهم میکند».
به گزارش جروزالم پست، قصد یهودیان افراطی برای ورود به الاقصی در شب عید «پسح»، موجب نگرانی دوباره نیروهای امنیتی از تشدید بحران شده است.
عید «پسح» یا فطیر مصادف با ۲۲ آوریل، یازده روز دیگر، است.
اقلیتی از یهودیان بر این باور هستند که در مراسم مذهبی خاص باید از «تپه معبد مقدس» که «هیکل سلیمان» بوده، دیدار کرد؛ جایی که بعدها الاقصی روی آن ساخته شد.
در همین حال، بسیاری از روحانیون یهودی نیز، از جمله روحانیون یهودی ایرانی، رفتن یهودیان به این مکان را قبول ندارند و این حضور را فتنهانگیزانه و مایه شر میدانند.
جنبش اسلامی فلسطین مدعی است که اسرائیل میخواهد الاقصی را به ویرانی بکشاند؛ اسرائیل میگوید این «تبلیغات کذب» عامل اصلی «شستشوی مغزی» فلسطینیها در بحران اخیر بوده است.
ملک عبدالله دوم پادشاه اردن که متولی الاقصی نیز هست، نوامبر گذشته پیشنهاد کرد، برای نظارت دائمی بر وضعیت الاقصی دوربینهایی در آن کار گذاشته شود؛ اسرائیل این پیشنهاد را پذیرفت تا «معلوم شود که عاملان خشونت چه کسانی هستند».
با گذشت شش ماه از توافق، که با میانجیگری جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به دست آمد، دوربینهای نظارتی هنوز در الاقصی نصب نشده است.
شیخ رائد صلاح در تازهترین بیانیه خود روز یکشنبه ۲۲ فروردین نوشت «دیکته» اسرائیل به اردن برای نصب دوربین در الاقصی نمازگزاران را از رفتن شبانه به حرم باز میدارد و این یک بدعت خطرناک است.
شیخ صلاح در همین حال افزود: «اما تمامی قوانین دنیا نیز مانع از عبادت شبانه نمازگزاران در الاقصی نخواهد شد».