لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۰

نتانیاهو به رهبران کنگره آمریکا: اگر برجام اصلاح نشود باید آن را لغو کرد


بنیامین نتانیاهو از بعد از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ، بار دیگر مخالفت با اساس برجام را تشدید کرده است.
بنیامین نتانیاهو از بعد از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ، بار دیگر مخالفت با اساس برجام را تشدید کرده است.

نخست‌وزیر اسرائیل در دیدار با سران کنگره آمریکا گفته است که اگر توافق اتمی با ایران اصلاح نشود، باید آن را از اساس لغو کرد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو که در آمریکا به سر می‌برد، روز سه‌شنبه ۱۵ اسفند با حضور در کنگره به سران و اعضای برجسته مجلس نمایندگان و سنای آمریکا گفت او حق داشت که در سال‌های گذشته با توافق هسته‌ای ایران به شدت مخالفت کند زیرا ثابت شد که ایران بعد از آن توافق، نه تنها سیاست‌های خود را تغییر نداده بلکه در صدد گسترش سلطه بیشتر خود بر منطقه است.

وی با پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان، سناتور میچ مک‌کانل، رهبر اکثریت سنا و سناتور چاک شومر، رهبر اقلیت سنا دیدارهای جداگانه داشت و سپس با اعضای کمیته روابط خارجی سنا و هیاتی مشترک از چهره‌های بارز دو حزب دیدار کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل به رهبران کنگره گفته است که برجام باید به طور کلی تغییر کند یا در غیر این صورت از اساس لغو شود؛ همان‌گونه که پیش‌بینی‌های او در مورد «تهاجمی‌تر شدن ایران بعد از برجام» درست از آب درآمد.

وی که از آغاز مخالف مذاکرات هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما بود، مدتی بعد از برجام، از مخالفت آشکار با این توافق، دوری کرد و ظاهرا بر لزوم «رصد دقیق» ایران در زمینه اجرای تعهداتش بر اساس برجام تاکید داشت.

اما آقای نتانیاهو از بعد از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ، مخالفت با اساس برجام را تشدید کرده و در دیدارها و سخنرانی‌هایش در محافل بین‌المللی بار دیگر خواهان تغییر کلی مفاد یا لغو آن شده است.

مهلت چهار ماهه‌ای که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، برای رفع «ایرادهای» برجام داده است، ۲۲ اردیبهشت به پایان می‌رسد.

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، تاکید کرده است که واشینگتن دیگر توافق هسته‌ای با ایران را به شکل کنونی آن تایید نمی‌کند و «آخرین شانسی که به ایران داده شده بود، تکرار نمی‌شود».

یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این هفته با تاکید بر اینکه ایران به تعهداتش طبق برجام پایبند بوده است، گفت که لغو برجام یک «خسران بزرگ» خواهد بود.

متحدان اروپایی آمریکا که از برجام حمایت می‌کنند، در هفته‌های اخیر برای بررسی درخواست‌های واشینگتن و کشاندن دوباره ایران به پای میز مذاکرات تلاش کرده‌اند.

اسرائیل اما به تازگی تاکید دارد که برد موشک‌های ایران نیز باید به ۳۰۰ کیلومتر محدود شود؛ به گزارش رسانه‌های اسرائیل، مقامات این کشور گفته‌اند که موضع آمریکا در این زمینه که ایران می‌تواند موشک‌هایی تا برد دو هزار کیلومتر داشته باشد، مورد مخالفت اسرائیل است.

ایران در حالی که مذاکره مجدد بر سر برجام را رد کرده است، در جریان سفر روز دوشنبه ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه به تهران، بر عدم مذاکره برای محدود کردن برد موشک‌های خود تاکید کرد.

اما نخست‌وزیر اسرائیل در دیدار روز سه‌شنبه با رهبران کنگره، سیاست‌های منطقه‌ای ایران را نیز برای کشورش خطرناک خواند و گفت که «ایران در تلاش برای تثبیت حضور نظامی و ایجاد پایگاه‌های دائمی در سوریه است اما اسرائیل از تحقق این هدف ایران جلوگیری می‌کند».

بنیامین نتانیاهو بامداد سه‌شنبه نیز در همایش سالیانه کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل گفته بود که ایران با آوردن نیروهای نظامی و شبه‌نظامیان شیعه و تشکیل پایگاه‌های دائمی در سوریه و ایجاد دالانی از تهران تا طرطوس (در ساحل دریای مدیترانه) در سوریه می‌خواهد «از فاصله نزدیک‌تر به اسرائیل حمله کند».

نتانیاهو به همایش آیپک گفته بود که «امپراتوری تهاجمی ایران را شکست خواهیم داد».

نخست‌وزیر اسرائیل پس از دیدار روز دوشنبه با رئیس‌جمهوری آمریکا نیز به رسانه‌های اسرائیل گفت که بیش از نیمی از وقت مذاکره خصوصی او با آقای ترامپ نیز به ایران اختصاص یافت و تنها یک ربع ساعت در مورد فلسطینیان گفت‌وگو شد زیرا «ایران ریشه مشکلات کنونی خاورمیانه است».

اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، شامگاه سه شنبه در واکنش به سخنرانی نخست‌وزیر اسرائیل در آیپک، در توئیتر خود نوشت: «بر خلاف ادعای نتانیاهو، واقعیت این است که اشغال غیرقانونی، سرچشمه بیشترین مشکلات منطقه ماست...این اشغال و سیستم آپارتایدی که آن را استمرار می‌بخشد، نیز چندان دوام نمی‌آورد».

ایران و اسرائیل پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ موضع خصمانه‌ای نسبت به یکدیگر دارند که در سال‌های اخیر و به دنبال بحث‌های مربوط به برنامه هسته‌ای تهران و جنگ سوریه خصومت جاری میان دو کشور تشدید شده است.

XS
SM
MD
LG