لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۰۱

نتانیاهو: ایران به برنامه هسته ای خود شتاب بیشتری داده است


نخست وزير اسرائیل می گوید که در رهگذر تلاطم های سياسی هفته های اخير در منطقه خاورميانه، ايران به برنامه های اتمی خود «شتاب بيشتری» بخشيده است.
نخست وزير اسرائیل می گوید که در رهگذر تلاطم های سياسی هفته های اخير در منطقه خاورميانه، ايران به برنامه های اتمی خود «شتاب بيشتری» بخشيده است.
بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل بار دیگر نسبت به آنچه که «بلند پروازی هسته ای» ايران ناميد، هشدار داد و گفت که به دلیل بحران های خاورمیانه، تهران به برنامه اتمی خود شتاب بیشتری داده است.

آقای نتانياهو روز دوشنبه در ديدار با سفيران کشورهای اروپايی مامور خدمت در اسرائيل، به آنها گفت دنيا بايد از خود بپرسد که حکومت ايران که چنين «جاه طلبانه» رفتار می کند و برای تسلط بر منطقه و رخنه در جهان می کوشد، اگر به بمب اتم برسد، چه رويکردی خواهد داشت؟

نخست وزير اسرائیل گفت که در رهگذر تلاطم های سياسی هفته های اخير در منطقه خاورميانه و جهان عربی و اسلامی، ايران به برنامه های اتمی خود «شتاب بيشتری» بخشيده است، زيرا به توصيف وی، ايران «احساس می کند که ديگر در فشار و تنگنايی از ناحيه جامعه بين المللی قرار ندارد و سر دنيا به مسائل ديگری گرم شده است.»

آقای نتانياهو که در آستانه عيد «پسح» (جشن فطير يهوديان) ضيافت ناهاری به افتخار سفيران اروپايی مقيم اسرائيل برگزار کرده بود، با اشاره به «تهديدهای هسته ای ايران برای جهان» و ساير بحران های ديگر در منطقه، از جمله حملات راکتی روزهای اخير از غزه به اسرائيل و يا تلاش سازمان هايی در منطقه و جهان برای فرستادن کشتی هايی جديد به بندر غزه، گفت که «اسرائيل از خود دفاع می کند.»

نخست وزيراسرائيل هفته گذشته نيز در سفر اروپايی اش، از جمله به آلمان و جمهوری چک، بار ديگر گفت که جامعه بين المللی، بويژه اروپا، نبايد به خاطر رخدادهای اخير کشورهای عربی و اسلامی، از ايجاد فشار بر ايران در قبال برنامه های هسته ای اين کشور «غافل شود».

تاکيد روز دوشنبه آقای نتانياهو بر «رفتارهای بلند پروازانه ايران و احتمال دستيابی اين کشور به توانايی هسته ای نظامی» در حالی است که روزنامه اسرائيلی هاآرتص روز يکشنبه به نقل از اسناد ويکی ليکس گزارش داده بود که اسرائيل از شش سال پيش اذعان داشته که حتی حملات نظامی موفق به تاسيسات اتمی ايران، پايان فعاليت هسته ای ايران نخواهد بود.

براساس گزارش هاآرتص، مقامات ارشد اسرائيلی که با ديپلمات های آمريکايی ديدار کرده بودند، درهمان سال ۲۰۰۵ گفته بودند که اين کشور واقف است که با نابود کردن سايت های اتمی ايران نيز جمهوری اسلامی تلاش های هسته ای خود را متوقف نخواهد کرد.

اسرائيل از زمانی که محمود احمدی نژاد شش سال پيش رياست جمهوری ايران را در دست گرفت و او همزمان با فراخوان به نابودی اسرائيل از نقشه جغرافيا، هولوکاست را نيز انکار کرد، از برنامه های اتمی ايران که با پيشرفت های خيره کننده ايران در عرصه موشک های دوربرد نيز همراه شد، احساس خطر بيشتری کرد.

ايران که پيوسته بر مسالمت آميز بودن برنامه هسته ای خود تاکيد کرده است، به اسرائيل و عوامل ديگر هشدار داده است که به حملات احتمالی به تاسيسات هسته ای ايران، پاسخی کوبنده و دندان شکن خواهد داد، و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران تاکيد کرده اند که حمله احتمالی از ناحيه هرعاملی که صورت گيرد، ايران پاسخ آن را به اسرائيل خواهد داد.

پاييز گذشته افشاگری های پی در پی اسناد ويکی ليکس در بخش نظرات حکومت های عرب در قبال برنامه هسته ايران، نشان داد که بسياری از اين دولت ها، بويژه امير نشين های خليج فارس و در صدر آنها، عربستان، بيشتر از آنکه از قضيه فلسطينی و نزاع با اسرائيل نگران باشند، از برنامه های اتمی ايران دغدغه خاطر عميق دارند.

در پی اين افشاگری های ويکی ليکس، سران اسرائيل تاکيد می کردند که قريب به اتفاق کشورهای عرب، عملا مانند اسرائيل از جمهوری اسلامی ايران نگران هستند.

اما از زمان وقوع تلاطم های سياسی عميق ماه های اخير خاورميانه؛ که با انقلاب مردمی در تونس آغاز شد و سپس دامنه آن به مصر رسيد و در حالی که خيزش ها در شمار چشمگيری از کشورهای پيرامونی اسرائيل ادامه دارد، سران اسرائيل اظهار نظر در باره برنامه های اتمی ايران را به ميزان کاملا محسوسی کاهش داده اند.

بسياری از تحليلگران اتفاق نظر دارند که در چيدمان سياسی جديد خاورميانه، آخرين احتمال ها برای حملات نظامی از سوی اسرائيل و حاميانش عليه برنامه هسته ای ايران، اگر کاملا از بين نرفته باشد، بيش از هر هنگام ديگری در شش سال اخير ضعيف شده است.
XS
SM
MD
LG