لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۷

اولويت های باراک اوباما در دور دوم رياست جمهوری- سياست داخلی


مراسم ادای سوگند باراک اوباما روز دوشنبه، دوم بهمن ماه، برگزار شد
مراسم ادای سوگند باراک اوباما روز دوشنبه، دوم بهمن ماه، برگزار شد
مراسم ادای سوگند باراک اوباما روز دوشنبه، دوم بهمن ماه، برگزار شد و وی در آغاز دور دوم رياست‌ جمهوریش طبق سنت مرسوم در اين مراسم قسم خورد تا برای چهار سال ديگر از منافع آمريکا و قانون اساسی اين کشور دفاع کند.

اما باراک اوباما در اين دوره نيز برای اجرای برنامه ها و وعده های خود با مخالفت شديد کنگره که در کنترل حزب جمهوریخواه است، مواجه خواهد بود.

شبکه خبری «سی ان ان» در گزارشی يادآوری می کند که هنوز نشانه ای از سازش بين رييس جمهوری و جمهوری خواهان بر سر سه موضوع اصلی که از اولويت های باراک اوباما هستند، ديده نمی شود. مهمترين اين اولويت ها کنترل اسلحه، افزايش سقف استقراض دولت و اصلاح قانون مهاجرت است.

۱- کنترل اسلحه:

اولين سنجش برای پيشرفت برنامه های رييس جمهور مسئله ای است که هيچگاه در دوره کارزار انتخاباتی مطرح نشده و کاخ سفيد و مشاوران اوباما تا چندی پيش توجه چندانی به آن نشان نمی دادند. مسئله کنترل اسلحه در آمريکا پس از تيراندازی در مدرسه ای در شهر «نيوتاون» که به مرگ بيست کودک منجر شد، اهميت پيدا کرد.

اين موضوع طی هفته های گذشته بحث های فراوانی را به راه انداخته و باراک اوباما هفته پيش مقررات جديدی را برای محدود کردن فروش و مالکيت اسلحه اعلام کرد که در صورت عدم موافقت کنگره به عنوان احکام رياست جمهوری به اجرا گذاشته خواهند شد.

اما محافل طرفدار وضعيت موجود و از جمله «انجمن ملی اسلحه» آمريکا که به شدت با مقررات جديد مخالف است تبليغات شديدی را آغاز کرده اند و در مجالس قانونگذاری آمريکا نيز نفوذ و همدلی فراوانی دارند.

با وجودی که نظرسنجی های اخير نشان می دهد که اکثريت مردم آمريکا خواستار تغيير قوانين مربوط به اسلحه هستند صاحبنظران شک دارند که در نهايت مراکز تصميم گيری در ساختار سياسی آمريکا بتوانند گام مهمی در اين راستا بردارند.

به گفته آنها مسئله کنترل اسلحه برای بسياری از جمهوری خواهان و دمکرات ها اهميت چندانی ندارد و آنها فقط به خاطر جنبه های نمادين به آن می پردازند.

۲- سقف استقراض دولت:

در دور جديد رياست جمهوری باراک اوباما دعواهای قديمی در مورد ابعاد بودجه دولتی ادامه خواهد يافت. در مباحث گذشته مجلس نمايندگان که در کنترل جمهوری خواهان است اعلام کرد که فقط به شرط کاستن از هزينه‌های دولتی با افزايش سقف استقراض موافقت خواهد کرد. در مقابل، پرزيدنت اوباما هنوز بر موضع خود تاکيد دارد که در مورد اين شرط هيچ گونه مصالحه ای نخواهد کرد.

با توجه به اينکه عدم توافق در اين زمينه می توانست به خالی شدن حزانه دولت منجر شود جمهوری خواهان کمی عقب نشينی کرده و تصميم گرفتند که هفته آينده به طرح افزايش استقراض برای يک دوره سه ماهه رای مثبت دهند. اين رای راه حل طولانی مدت نخواهد بود ولی تا حدی از شدت نبردهايی که باراک اوباما در آغاز دور دوم رياست جمهوری با آن روبرو است، خواهد کاست.

دمکرات ها می گويند که حزب جمهوری خواه در مقابله با شرايط اقتصادی کشور فقط به حفظ منافع اقليت بسيار ثروتمند توجه می کند. مردم آمريکا انتظار دارند که در اين شرايط همه برای بهبود وضع اقتصادی فداکاری کنند و حزب جمهوری خواه نيز بايد در مورد سياست های اقتصادی و تنظيم بودجه و ماليات موضع عادلانه تری بگيرد.

۳- اصلاح قوانين مهاجرت:

در انتخابات اخير رياست جمهوری بيش از هفتاد درصد از رای دهندگانی که لاتين تبار هستند به باراک اوباما رای دادند. هر چند برای آنها مسئله کنترل اسلحه و افزايش سقف استقراض دولتی مهم است ولی بيش از هر چيز ديگر منتظر هستند ببينند باراک اوباما برای مسئله مهاجرت چه خواهد کرد.

برخی از صاحبنظران با اشاره به تعداد چشمگير موارد اخراج لاتين تباران از آمريکا می گويند که اين بخش از رای دهندگان در مرز نااميدی قرار دارند و اميد خود را به باراک اوباما از دست می دهند. البته کاخ سفيد در مقابل به اقدامات رييس جمهوری از جمله دستور وی برای متوقف کردن اخراج کودکان و نوجوانانی که به شکل غيرقانونی به کشور آمده اند، اشاره می کنند.

کارشناسان نزديک به حزب جمهوری خواه می گويند که به نظر می رسد اکثر سياستمداران و چهره های سرشناس اين حزب به اين نتيجه رسيده اند که در زمينه مهاجرت بايد کاری کرد و شايد به همين خاطر باراک اوباما در دور دوم رياست جمهوری بتواند برخی از وعده های خود را در اين زمينه عملی کند.

شبکه خبری «سی ان ان» در پايان اين تحليل به ساير اولويت های باراک اوباما در سياست داخلی آمريکا از جمله مسئله محيط زيست و سياست انرژی اشاره می کند. به نظر می رسد که اين مسايل در اولويت و برنامه‌های رييس جمهور کم اهميت شده اند ولی فعالان محيط زيست و نهادهای مدنی می کوشند تا از به فراموشی سپرده شدن اين موضوعات جلوگيری کنند.

مشاوران باراک اوباما می گويند با وجودی که اين موضوعات در سخنرانی های مهم وی به حد کافی مورد تاکيد قرار نگرفته اند ولی رييس جمهور سعی خواهد کرد تا در مجالس قانونگذاری آمريکا از طرح ها و سياست‌های خود در اين زمينه دفاع کرده و بخشی از آنها را به قانون تبدیل کند.
XS
SM
MD
LG