لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۲۰

آغاز رای گیری انتخابات پارلمانی در ترکیه


احتمال می رود که نتايج غير رسمی انتخابات در ساعت نه شب به وقت محلی، شش بعد از ظهر به وقت گرينويچ، اعلام شود.
احتمال می رود که نتايج غير رسمی انتخابات در ساعت نه شب به وقت محلی، شش بعد از ظهر به وقت گرينويچ، اعلام شود.

انتخابات پارلمانی ترکيه روز يکشنبه در ترکيه آغاز شد و به نظر می رسد که رقابت اصلی در این انتخابات «سرنوشت ساز» بين اسلامگرايان و ملی گرايان خواهد بود.



انتظار می رود که حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طيب اردوغان بار ديگر به مدت پنج سال سکان هدايت دولت ره به عهده گيرد ولی اينکه آيا اين حزب اکثريت کامل را بدست خواهد آورد هنوز در هاله اس از ابهام قرار دارد.

رای گيری در شرق ترکيه از ساعت هفت بامداد و در نواحی غرب آن که شامل آنکارا، پايتخت و استانبول مهمترين شهر تجاری اين کشور است يکساعت بعد آغاز شد.


احتمال می رود که نتايج غير رسمی انتخابات در ساعت نه شب به وقت محلی، شش بعد از ظهر به وقت گرينويچ، اعلام شود.


برقراری تدابير شديد امنيتی


از روز شنبه ۲۱ ژوئيه، تدابير امنيتی شديدی پيشاپيش بيست و سومين دوره انتخابات سراسری ترکيه که «سرنوشت ساز» خوانده می شود، به اجرا در آمد.


در انتخابات امروز قرار است که ۵۵۰ نماينده مجلس ملی اين کشور انتخاب شوند. از جمعيت ۷۵ میليونی ترکيه ۴۲ مليون و ۵۳۳ هزار و ۴۱ نفر واجد شرايط رای دادن هستند که می توانند آرای خود را در ۸۵ منطقه انتخاباتی به ۱۵۸ هزار و ۷۰۰ صندوق رای می ريزند.


از ۵۲ حزب سياسی ترکيه، ۱۴ حزب به صورت جزبی در انتخابات شرکت می کنند و نامزدهای بقيه احزاب برای عبور از قانون حد نصاب ۱۰ درصد، به طور مستقل در انتخابات مشارکت می کنند.


۶۹۹ نامزد مستقل که عمدتا کرد هستند با ۶۶۹۵ نامزد وابسته به احزاب مختلف، روی هم رفته ۷۳۹۴ نامزد انتخابات برای تصاحب ۵۵۰ کرسی پارلمان به رقابت می پردازند.


طبق قانون انتخابات ترکيه هر حزبی برای ورود به مجلس بايد روی هم رفته ۱۰ درصد آراء کل کشور را بدست بياورد.


در دمکراسی ترکيه، حزبی که بتواند نصف به علاوه يک کرسی های مجلس يعنی ۲۷۶ کرسی پارلمان را تصاحب کند، می تواند به تنهايی و بدون ائتلاف دولت را تشکيل دهد.


نظرسنجی های مختلف درباره نتايج انتخابات يکشنبه حاکی از پيروزی دوباره حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طيب اردوغان است. اين حزب در انتخابات نوامبر ۲۰۰۲ نيز توانست با کسب ۳/۱ آراء، ۳۵۴ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمان را تصاحب کند.


در اين ميان هواداران سکولاريسم و طرفداران جدايی دين از دولت به شدت نگران هستند که پيروزی دوباره حزب اسلامگرای حاکم در انتخابات، به آنچه را اهداف پنهانی اين حزب برای تغيير تدريجی قوانين لاييک و تبديل ترکيه سکولار به يک جمهوری اسلامی توصيف می کنند، جامعه عمل بپوشاند.


از اين رو رهبران ملی گرا، چپ و دمکرات ترکيه ۲۳ مين دوره انتخابات سراسری در اين کشور را آزمون تعيين سرنوشت و پاسداری از جمهوری لاييک ترکيه می دانند.


اين در حالی است که طرف مقابل يعنی حزب اسلامگرای حاکم پايبندی خود را به لائيسيته و حمايت از جدايی دين از دولت اعلام داشته است.


به رغم نظرسنجی های به عمل آمده کارشناسان سياسی ترکيه معتقدند تا روز انتخابات نمی توان پيش بينی کرد، کدام حزب به قدرت می رسد.


به گفته اين کارشناسان، بيش از ۴ مليون جوان ترکيه برای اولين بار در انتخابات مشارکت می کنند و آرای آنها می تواند معادلات فعلی را بر هم بزند.


XS
SM
MD
LG