لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۶

دو فعال سیاسی ایران ممنوع الخروج شدند


آقای آقاجری می گوید قصد داشت در یک کنفرانس علمی در آمریکا شرکت کند که از خروج وی از کشور جلوگیری شد.
آقای آقاجری می گوید قصد داشت در یک کنفرانس علمی در آمریکا شرکت کند که از خروج وی از کشور جلوگیری شد.

دو تن از فعالان سیاسی در ایران که قصد داشتند برای شرکت در یک کنفرانس علمی به آمریکا بروند ممنوع الخروج شدند.


خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گزارش داده است که هاشم آقاجري و عبدالله مومني صبح روز یکشنبه براي شركت در كنفرانسي با عنوان «گذشته و آينده اصلاحات» در دانشگاه MIT عازم آمريكا بودند كه پس از طي همه مراحل قانوني و درج مهر خروج از كشور در گذرنامه آنها در فرودگاه، از خروجشان جلوگيري شد.


آقای آقاجری در این زمینه به ایلنا گفته است: « براي دو سخنراني با عناوين« دين و دموكراسي» و «گفتمان دموكراسي در تاريخ معاصر ايران» به كنفرانس دانشگاه MIT دعوت شده‌‏ام كه صبح امروز براي عزيمت به آمريكا به فرودگاه رفتيم و پس از طي همه تشريفات پرواز، مهر خروج نيز در پاسپورت ما قيد شد اما هنگامي كه براي سوار شدن به هواپيما در صف قرار گرفتيم، يك مامور لباس شخصي از سوار شدن ما به هواپيما جلوگيري كرد و به ما گفت كه ممنوع‌‏الخروج هستيم.»


وي افزود: كساني كه از خروج ما جلوگيري كردند، نام هيچ مرجع مشخصي را نبردند و هيچ حكمي نيز به ما نشان ندادند و تنها به ما گفتند كه «شما ممنوع‌‏الخروج هستيد». آنها بليط و پاسپورت‌‏هاي ما را گرفتند، ضمن اينكه براي بازگرداندن بارهاي ما هواپيما را نيم ساعتي معطل كردند و در نهايت نيز ورقه‌‏اي به ما دادند كه در آن قيد شده است كه پس از هفتاد و دو ساعت به آدرسي در خيابان آفريقا مراجعه كنيم. در سربرگ اين ورقه «امور گذرنامه دفتر رياست‌‏جمهوري» قيد شده است.


جلوگیری از سفر هاشم آقاجری و عبدالله مومنی تازه ترین برخورد با فعالان سیاسی است که در ماه های اخیر با فشارهای زیادی برای فعالیت مدنی روبرو شده اند.


در ماه های اخیر موج برخورد با افرادی که در کنفرانس های علمی خارجی شرکت می کنند تشدید شده است.


علی فرحبخش، روزنامه نگاری، که برای شرکت در کنفرانسی به تایلند سفر کرده بود هنگام بازگشت به کشور در فرودگاه بازداشت و از دو ماه پیش در سلول انفرادی به سر می برد.


روز شنبه ۷ بهمن ۸۵ نیز نيروهای امنيتی در فرودگاه امام تهران، چند تن از روزنامه نگاران و فعالان حقوق زنان که به منظور شرکت در کارگاه روزنامه نگاری عازم هند بودند را بازداشت کردند.


از ميان بازداشت شدگان، منصوره شجاعی، طلعت تقی نيا و فرناز سيفی به بازداشتگاه ۲۰۹ وزارت اطلاعات در زندان اوين منتقل شدند. این افراد یک روز بعد آزاد شدند و قرار است که دادگاه آنها ظرف چند هفته آینده برگزار شود.


آقای آقاجری به محدودیت های جدید اعمال شده اعتراض کرده و گفته است: « اين اقدام با هيچ منطقي سازگار نيست و هيچ كشور دومي در دنيا اين‌‏گونه عمل نمي‌‏كند. در دنيا مجرمان تحت تعقيب، دزدان، سارقان يا قاتلان فراري جزو افراد ممنوع‌‏الخروج هستند و معلوم نيست چرا من و امثال من بايد ممنوع‌‏الخروج شويم.»



فرودگاه مهرآباد و در ماه های اخير فرودگاه تازه تاسيس امام در جنوب تهران از جمله مراکز خاص نيروهای امنيتی در تهران است که در سال های اخير به کرات شاهد بازداشت، توقيف پاسپورت، و منع سفر بسياری از روزنامه نگاران، نويسندگان، و فعالان سياسی- اجتماعی بوده است.

براساس گزارش خبرگزاری ایلنا، عبدالله مومنی ، سخنگوي سازمان دانش آموختگان ايران اسلامي (ادوار تحكيم وحدت) نیز از جمله دعوت شدگان به کنفرانس دانشگاه MIT آمریکا بود که هنگام سوار شدن به هواپیما ممنوع الخروج شد.


آقای مومنی گفته است: خروج از كشور بر مبناي قانون اساسي و حقوق بشر حق طبيعي هر فردي است و هر كس حق دارد در هر زمان كه مي‌‏خواهد هر كشوري يا كشور خود را ترك كند يا به آن بازگردد و اين حق طبيعي شهروندان است كه آزادانه رفت و آمد كنند اما صبح امروز در فرودگاه از خروج ما جلوگيري شد، پاسپورت‌‏هاي ما توقيف شد و به سوالات ما در خصوص مرجع دستوردهنده هيچ اعتنايي نشد.


سابقه برخوردهای فرودگاهی


این نخستین بار نیست که فعالان سیاسی ایران برای خروج از کشور با محدودیت روبرو بوده و از خروج آنها از کشور جلوگیری می شود.


فرودگاه مهرآباد و در ماه های اخير فرودگاه تازه تاسيس امام در جنوب تهران از جمله مراکز خاص نيروهای امنيتی در تهران است که در سال های اخير به کرات شاهد بازداشت، توقيف پاسپورت، و منع سفر بسياری از روزنامه نگاران، نويسندگان، و فعالان سياسی- اجتماعی بوده است.


جلوگيری از سفر محمد ملکی و تقی رحمانی، و توقيف پاسپورت آنها در فرودگاه هنگام عزيمت به خارج از کشور برای شرکت در کنفرانس های جداگانه از جمله موارد ديگری است که در ماه های اخير اخبار آن منتشر شده است.


عرفان قانعی فرد، زبانشناس، نیز که تصمیم داشت برای شرکت در کنفرانسی علمی به خارج از کشور برود در آذرماه سال جاری از سوی دادگاه انقلاب اسلامی ممنوع الخروج شد.


XS
SM
MD
LG