لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۶

نمایش بقایای «موشک و پهپادهای ایرانی» مورد استفاده در حمله به تاسیسات نفتی‌ عربستان


ترکی المالکی، سخنگوی وزارت دفاع عربستان، در حال نشان دادن ادوات نظامی مورد استفاده در حمله به تاسیسات نفتی این کشور
ترکی المالکی، سخنگوی وزارت دفاع عربستان، در حال نشان دادن ادوات نظامی مورد استفاده در حمله به تاسیسات نفتی این کشور

عربستان سعودی روز چهارشنبه ۲۷ شهریور بقایای یک «موشک کروز و پهپادهای ایرانی» را که می‌گوید در حمله اخیر به تاسیسات نفتی‌اش مورد استفاده قرار گرفته است به نمایش گذاشت.

ترکی المالکی، سخنگوی وزارت دفاع عربستان، گفت که این ادوات شاهدی «غیرقابل انکار» از تجاوز ایران به خاک این کشور است.

وی افزود: از ۱۸ پهپاد و هفت موشک‌ کروز برای این حمله استفاده شده است، از جمله پهپادهای دلتا وینگ و موشک «یا علی».

المالکی گفت که «این حمله از شمال صورت گرفته و بدون تردید از سوی ایران حمایت شده است».

این مقام نظامی عربستان نگفت که این حمله از خاک کدام کشور صورت گرفته است و تنها گفت کشورش در حال تحقیقات پیرامون این موضوع است که این حمله از کجا انجام شده است.

ترکی المالکی در عین حال تصریح کرد: «ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که ایران پشت این حمله قرار دارد و این حمله از خاک یمن نبوده است».

گزارش خبرگزاری‌ها حاکی است که در کنفرانس خبری یاد شده، خبرنگاران و دیپلمات‌های ساکن عربستان حضور داشته‌اند.

سخنگوی وزارت دفاع عربستان خظاب به آنها گفت: «شواهد پیش روی شماست... غیرقابل انکار هستند».

نمایی دیگر از بقایای موشک و پهپادهایی که عربستان می‌گوید در حمله به تاسیسات نفتی‌اش از آنها استفاده شده بود.
نمایی دیگر از بقایای موشک و پهپادهایی که عربستان می‌گوید در حمله به تاسیسات نفتی‌اش از آنها استفاده شده بود.

پیش از این اظهارات، محمدبن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع عربستان در یک نشست خبری گفته بود کشورش «شواهد متقن و سلاح‌های ایرانی» را که «ثابت می‌کند رژیم ایران در این حمله تروریستی دست داشته است» ارائه می‌کند.

وی افزوده بود حمله به بزرگترین صادرکننده نفت در جهان «آزمایشی واقعی برای جهانیان» است تا با خرابکاران نظم جهانی مقابله کنند.

شاهزاده خالد بن بندر، سفیر عربستان سعودی در بریتانیا، نیز به تلویزیون «بی‌بی‌سی» گفته بود که این حمله «تقریبا به شکل قطعی» کار ایران بوده است ولی «ما بنا نداریم تا سریعا واکنش نشان دهیم چون آخرین چیزی که نیاز داریم درگیری بیشتر در منطقه است».

به گزارش خبرگزاری رویترز، اگر در خصوص دست داشتن ایران در این حمله شواهد قاطعی ارائه شود، ریاض و واشینگتن تحت فشار قرار می‌گیرند تا به آن پاسخ دهند. هر دو کشور در عین حال خواستار احتیاط کردن در این زمینه شده‌اند.

در همین حال، حسام‌الدین آشنا مشاور مطبوعاتی رئیس‌جمهوری ایران، در واکنشی فوری به اظهارات المالکی گفته که نشست خبری وی «یک فاجعه رسانه‌ای» برای این کشور بوده است.

به گفته آشنا، «عربستان با قاطعیت ثابت کرد که نمی‌تواند ثابت‌کند یا نمی‌داند» که «کروز و پهپادها دقیقا ساخت کجاست» و «از چه منطقه و نقطه‌ای شلیک شده‌ است».

وی در پایان پرسیده که «چرا پدافند هوایی نتوانسته حمله را خنثی کند».

شماری از مقام‌های آمریکایی از جمله مایک پومپئو، وزیر خارجه، به صراحت انگشت اتهام را به سوی جمهوری اسلامی نشانه رفته و از دست داشتن ایران در این حمله سخن گفته‌اند.

تأسیسات نفتی در بقیق و میدان نفتی خریص، در مرکز عربستان سعودی، شنبه هفته جاری هدف حمله قرار گرفت و حوثی‌های یمن بلافاصله مسئولیت آن را برعهده گرفته‌ و گفتند این حملات با استفاده از ده پهپاد صورت گرفت.

مقام‌های جمهوری اسلامی دست‌ داشتن در این حملات را رد کرده‌اند.

در عین حال، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را «دفاع مشروع مردم یمن» خواند و تاکید کرد که «آنها نمی‌توانند در برابر ویرانی کشورشان دفاع مشروع نداشته باشند».

عربستان سعودی گفته‌ که از کارشناسان سازمان ملل و دیگر کارشناسان بین‌المللی دعوت خواهد کرد که برای انجام تحقیقات در مورد حملات اخیر به تاسیسات نفتی، به آن کشور سفر کنند.

در همین حال وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه رسما به سفارت سوئیس در مورد انتساب این حمله به ایران هشدار داده است.

خبرگزاری رسمی ایرنا به نقل از این نامه نوشت: «اگر اقدامی علیه ایران صورت بگیرد، آن اقدام بلافاصله با پاسخ ایران روبه‌رو خواهد شد و دامنه آن محدود به منشاء تهدید نخواهد بود».

منابع: خبرگزاری رویترز و فرانسه، ایرنا، رادیو فردا / ک.ر / ج
XS
SM
MD
LG