لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۶

«غنی سازی در ايران پس از توقف مرموز ادامه دارد»


به گفته ديپلمات ها و کارشناسان غربی پس از توقف کوتاهی که محصول خرابکاری سايبری و دلایل ناشناخته ديگری بود جمهوری اسلامی روند غنی سازی اورانيوم را با سرعتی آرام ولی پيوسته ادامه می دهد.

به گزارش خبرگزاری رويترز، موانع فنی، اعمال تحريم های بين المللی سخت تر و بد افزار «استاکس نت» ممکن است پيشرفت برنامه های هسته ای ايران را به تاخير انداخته و به همين خاطر ارزيابی ها در مورد مدت زمانی که ايران قادر به توليد سلاح هسته ای خواهد شد کمی طولانی تر از قبل است.

با اين همه دولت ايران برنامه هسته ای خود و در مرکز آن غنی سازی اورانيوم با غلظت اندک را ادامه داده و هر ماه به ذخيره اورانيوم خود می افزايد.

ارزيابی های موجود حاکی از آن است که ايران اورانيوم غنی شده لازم برای افزايش غلظت به ميزان ۹۰ درصد و استفاده از آن برای توليد دو بمب هسته ای را داراست.

البته توليد سلاح هسته ای مستلزم برداشتن گام های ديگری است از جمله افزايش غلظت اورانيوم، سپس برخورداری از فن آوری لازم برای جاسازی آن در کلاهک های هسته ای و در نهايت ساختن سکوهای پرتاب برای اين نوع موشک ها.

خبرگزاری رويترز يادآوری می کند ارزيابی از مدت زمانی که ايران تا دستيابی به سلاح هسته ای فاصله دارد از نظر سياسی دارای اهميت فراوانی است چون مهلت موجود برای تداوم تلاش های ديپلماتيک قبل از نظامی شدن اين بحران را تعيين می کند.

خطر تبديل شدن اين بحران به يک جنگ چندی پيش با توجه به سخنان رييس سابق «موساد» کاهش يافت. طبق ارزيابی وی، ايران تا سال ۲۰۱۵ قادر به توليد سلاح هسته ای نيست. ولی چندی پيش از آن فرمانده ضد اطلاعات ارتش اسراييل اعلام کرد که تحريم ها موجب اخلال در برنامه هسته ای ايران نشده و آن کشور می تواند طی دو سال سلاح هسته ای را توليد کند.

افزايش موانع

خبرگزاری رويترز يادآوری می کند که از زمان راه اندازی زنجيره ای از سانتريفوژهای جديد در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ کار اين دستگاهها همواره با مشکل روبرو بوده است. پس از توقف کار سانتريفوژها در ماه نوامبر در مرکز غنی سازی نطنز اين شايعات تقويت شد که ارسال بد افزار «استاکس نت» به مراکز کنترل برنامه هسته ای ايران يک اقدام خرابکارانه دقيق توسط يکی از دولت های دشمن ايران بوده است.

اما مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که قرار است در ماه مارس گزارش سه ماهه خود در مورد برنامه هسته ای ايران را منتشر کند هفته پيش به خبرگزاری رويترز گفت که توقف کار سانتريفوژها در نطنز برای يک دوره کوتاه بوده است.

وی افزود که دليل توقف موقت را نمی داند ولی غنی سازی باری ديگر به روال سابق و پيوسته خود بازگشته است.

ديپلمات های غربی می گويند توقف کار سانتريفوژها فقط چند روز بوده است. دولت ايران در اين مورد هيچ گونه خبری منتشر نکرده است.

«موسسه علوم و امنيت بين المللی » يک مرکز پژوهشی در واشنگتن معتقد است که برنامه های هسته ای ايران با مشکلات فزاينده ای روبرو است و اين حالت فرصت بيشتری برای اقدامات ديپلماتيک فراهم کرده است.

خبرگزاری رويترز خاطر نشان می کند که دو دور مذاکره گروه پنج به علاوه يک با ايران در ماه دسامبر و ژانويه بدون هيچ نتيجه ای پايان يافت.

مراکز هسته ای پنهانی

«موسسه علوم و امنيت بين المللی» می گويد که با وجود اختلال و توقف در روند غنی سازی و ترور دو تن از کارشناسان ارشد فيزيک هسته ای ايران برنامه های هسته ای آن کشور به پيشرفت هايی رسيده و اکنون حجم اورانيوم با غلظت پايين که هر ماه توليد می شود افزايش يافته و تعداد سانتريفوژها در اواخر سال ميلادی گذشته افزوده شده است.

يک ديپلمات ارشد غربی به خبرگزاری رويترز می گويد که ميزان پيشرفت و چگونگی تداوم کار غنی سازی در ايران ممکن است بالا و پايين برود ولی در نهايت هر ماه به حجم توليد اورانيوم غنی شده ايران اضافه می شود. ارزيابی های فعلی نشان می دهد که اندوخته اورانيوم با غلظت پايين در ايران اکنون از مرز سه هزار کيلو عبور کرده و هر ماه حدود ۱۰۰ گرم به آن افزوده می شود.

مارک فيتز پاتريک کارشناس ارشد سلاح های هسته ای می گويد: «در صورت تداوم اين روند ميزان اندوخته اورانيوم ايران برای توليد يک يا دو بمب هسته ای کافی است.»

ديويد آلبرايت کارشناس هسته ای موسسه علوم و امنيت بين المللی می گويد که به اعتقاد اکثر کارشناسان ايران هنوز در مورد ساختن سلاح هسته ای تصميم قطعی نگرفته است اما رفتار و اقدامات دولت ايران بيش از گذشته نشان می دهد که به سمت چنين هدفی حرکت می کند.

به اعتقاد ديويد آلبرايت و ساير کارشناسان موسسه علوم و امنيت بين المللی، ايران دانش و فن آوری لازم برای ساخت موشک و کلاهک های هسته ای را دارد ولی در مورد ساختن سکوهای پرتاب با مشکل روبرو است.

به اعتقاد آنها، اگر ايران يک مرکز غنی سازی مخفی و سانتريفوژهای جديد تری را بسازد تا سال ۲۰۱۲ يا ۲۰۱۳ آمادگی لازم برای توليد بمب هست های را پيدا خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG