لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۳۹

وزیر نفت ایران: می‌خواهند اوپک را منحل کنند


بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری بلومبرگ و نشریه پلاتز از برخی اعضای اوپک انتقاد کرده است که به گفته او، بیش از سهمیه خود نفت تولید می‌کنند و در صددند تا آمریکا را برای فشار بیشتر بر ایران ترغیب کنند.

به گزارش خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت ایران، آقای زنگنه همچنین هشدار داده که برخی‌ می‌خواهند اوپک را «منحل» کنند.

وی گفت: «تحلیل من اکنون این است که اوپک قربانی جریانی خزنده است که همزمان نتیجه همکاری با آمریکا و ترس از قانون ضد اوپکی مطرح شده در کنگره آمریکا، نوپک (NOPEC) است».

لایحه موسوم به نوپک، سازمان اوپک را مشمول قوانین ضدانحصار در آمریکا می‌کند در حالی که اوپک پیش از این معاف از این قانون بود. دونالد ترامپ نیز در توییتی که روز پنج‌شنبه منتشر کرد، اوپک را سازمانی انحصاری نامید و به کشورهای عربی عضو آن هشدار داد که در قبال حمایت آمریکا از آنها باید قیمت نفت اوپک را کاهش دهند.

در این حال بیژن زنگنه پیش‌بینی کرد که جریان‌های مخالف اوپک، این سازمان را «قربانی می‌کنند و به آهستگی، بدون اعلام علنی این مسئله، قصد دارند تعداد زیادی از کشورهای تولیدکننده را گردهم آورند و مجمعی ایجاد کنند تا جای اوپک را بگیرد».

وزیر نفت ایران در ادامه با اشاره به توافق سال ۲۰۱۶ اوپک و کشورهای هم‌پیمان برای کاهش تولید نفت و توافق ماه ژوئن سال جاری برای جبران افت بیش از حد آن گفت: «روسیه برای مدتی کمک کرد و در وضع کنونی، آنها مشکل ما نیستند. آنها کمک کردند و سپس آن دوران منقضی خواهد شد. آنها هر چه بخواهند می‌توانند طبق منافع ملی خود به عنوان کشور غیر اوپک انجام دهند، اما من از کشورهای عضو اوپک انتظار بیشتری دارم و به‌ویژه در وضع کنونی درست نیست که دو عضو به سردمداری و ایفای نقش رهبری در جریان ضد ایرانی بپردازند».

وی از اشاره به نام «دو عضو» اجتناب کرد، اما مقامات ایران بارها عربستان و امارات را متهم به همکاری با آمریکا برای افزایش فشار بر ایران کرده‌اند.

تولید نفت ایران در آستانه دور جدید تحریم‌های آمریکا به شدت کاهش یافته و تهران انتظار دارد که اعضای این سازمان افت تولید نفت ایران را جبران نکنند، اما آمارهای اوپک نشان می‌دهد که تولید روزانه نفت این سازمان به خاطر افزایش تولید برخی اعضا، خصوصاً عربستان، عراق و امارات از اردیبهشت ماه تا مردادماه نزدیک به ۴۵۰ هزار بشکه افزایش یافته، در حالی که تولید نفت ایران و ونزوئلا در همین دوره زمانی حدود ۳۹۰ هزار بشکه کاهش یافته‌است.

آقای زنگنه با اشاره به این گفت: «آنها می‌گویند ما اجازه نمی‌دهیم که کمبودی در بازار باشد. هر کس بگوید که کمبود در بازار نفت را جبران می‌کند، ضد ایران صحبت می‌کند و این یک بیانیه سیاسی است به این معنا که ‌هر چقدر می‌خواهی به ایران فشار بیاور و ما اجازه نمی‌دهیم بازار با مشکلی روبه‌رو شود».

پیش از این حسین کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، نیز گفته بود که «عربستان و امارات، در حال تبدیل اوپک به ابزاری برای آمریکا هستند و با این کار اعتبار چندانی برای این سازمان نمانده‌است».

بر اساس مصاحبه خبرگزاری بلومبرگ و نشریه پلاتز، شانا و سایت رادیو فردا/ د.خ/ ک.ر
XS
SM
MD
LG