لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۳

«۹۰ درصد» زرادخانه سلاح‌های شيميايی جهان نابود شده‌ است


سازمان منع گسترش سلاح‌های شيميايی روز پنجشنبه هفتم خرداد اعلام کرد که ۹۰ درصد از زرادخانه شيميايی جهان نابود شده و آن را يک «پيشرفت بزرگ» توصيف کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سلاح‌های نابود شده شامل مواد شيميايی لازم برای توليد گازهای سمی مثل سارين نيز بوده‌اند.

احمد اوزومچو، رييس سازمان منع گسترش سلاح‌های شيميايی، در بيانيه‌ای که توسط مقر مرکزی اين نهاد در شهر لاهه منتشر شد گفت:«اين يک پيشرفت بزرگ است و نشان می‌دهد که ما به پاک کردن جهان از سلاح‌های شيميايی نزديک شده‌ايم».

سخنگوی اين سازمان نيز گفت حدود ۶۵ هزار تن از سلاح‌های شيميايی اعلام شده که بخش اعظم آن‌ها متعلق به آمريکا و روسيه بود، تاکنون نابود شده‌اند.

۱۳۰۰ تن سلاح شيميايی تخليه شده از سوريه نيز بخشی از اين زرادخانه است که طی دو سال اخير روی عرشه يکی از کشتی‌های نيروی دريايی آمريکا نابود شده‌اند.

سازمان منع گسترش سلاح‌های شيميايی افزود که قرار است باقيمانده زرادخانه شيميايی آمريکا تا سال ۲۰۲۰ و زرادخانه شيميايی روسيه که هر دو مورد مربوط به دوران جنگ سرد هستند، تا سال ۲۰۲۳ نابود شوند.

از سال ۱۹۹۷ و اجرای مقررات بين‌المللی مربوط به منع توليد و انبار کردن سلاح‌های شيميايی تاکنون ۱۹۰ کشور جهان اين ميثاق بين‌المللی را که زير نظر سازمان منع گسترش سلاح‌های شيميايی اجرا می‌شود، پذيرفته‌اند.

امروزه فقط شش حکومت جهان خارج از اين ميثاق هستند و به آن نپیوسته‌اند. پارلمان‌های آنگولا و ميانمار یا برمه اخيرا پيوستن به اين معاهده را تصويب کرده‌اند اما کشورهای مصر، کره شمالی و سودان جنوبی هنوز آن را نپذيرفته‌اند.

اولين بار در جريان جنگ جهانی اول و در سال ۱۹۱۵ در منطقه ايپر واقع در خاک بلژيک، سلاح‌های شيميايی به طور وسيع مورد استفاده قرار گرفت.

هفتاد سال پس از آن تاريخ در سال‌های ميانی دهه هشتاد ميلادی، رژيم صدام حسين، دیکتاتور حاکم بر عراق اين سلاح‌ها را در منطقه حلبچه عليه غيرنظاميان به کار برد.

بالاخره در سال ۱۹۹۳ پيش نويس ميثاق منع توليد و به کارگيری سلاح‌های شيميايی در شهر پاريس تنظيم شد.

پس از حمله به اهداف غيرنظامی با گاز سمی سارين در حومه شهر دمشق که در ماه اوت ۲۰۱۳ روی داد و بخش چشمگيری از جامعه بين‌المللی رژيم بشار اسد را مسئول اين حملات معرفی کرد، حکومت سوريه موافقت کرد تا تسليحات شيميايی خود را به نهادهای بين‌المللی تحويل دهد.

پيمان منع توليد و به کارگيری سلاح‌های شيميايی روز ۲۷ آوريل ۱۹۹۷ به اجرا گذاشته شد و سازمان ناظر بر اجرای اين پيمان فعاليت خود را به فاصله کوتاهی پس از اين تاريخ در شهر لاهه هلند آغاز کرد.

اين سازمان به خاطر تلاش‌های خود برای تخليه و نابودی زرادخانه شيميايی سوريه در سال ۲۰۱۳ جايزه صلح نوبل را دريافت کرد.

XS
SM
MD
LG