لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۰

آلمان و فرانسه: ایران به ماجراجویی اتمی خود پایان دهد


وزیر امور خارجه آلمان تصويب قطعنامه جدید علیه ایران را نشانه «ادامه اتحاد جامعه جهانی» خواند.(عکس از AFP)
وزیر امور خارجه آلمان تصويب قطعنامه جدید علیه ایران را نشانه «ادامه اتحاد جامعه جهانی» خواند.(عکس از AFP)
آلمان و فرانسه از تصويب قطعنامه جدید شورای امنيت سازمان ملل عليه ايران استقبال کردند و از این کشور خواستند تا خواست جامعه جهانی درباره پرونده هسته ای خود را اجرا کند.

فرانک والتر اشتاين ماير، وزير امور خارجه آلمان، روز يکشنبه در واکنش به تصویب قطعنامه تازه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران، تصويب اين قطعنامه را نشانه «ادامه اتحاد جامعه جهانی» خواند و گفت: «ايران بايد سرانجام به ماجراجويی هسته ای خود پایان دهد.»

وزارت امور خارجه فرانسه هم با انتشار بيانيه ای، ضمن استقبال از تصويب این قطعنامه، از اين کشور خواست با متوقف کردن برنامه های حساس هسته ای خود «راه مذاکره را انتخاب کند» و در مورد این برنامه «شفاف» باشد.

در اين بيانيه همچنين آمده است: در صورتی که ايران «به تعهدات بين المللی خود عمل نکند»، فرانسه درباره همکاری با متحدان خود در مورد تحريم های بيشتر به منظور «افزايش فشار بر ايران»، مصمم است.

به دنبال سرپيچی ايران از اجرای درخواست های قطعنامه چهارم شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره پرونده هسته ای خود، شورای امنيت روز شنبه به اتفاق آرا، قطعنامه ديگری عليه ايران تصويب کرد و بار ديگر از تهران خواست فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق در آورد.

وزارت امور خارجه فرانسه ضمن استقبال از تصويب قطعنامه عليه ايران، از تهران خواست با متوقف کردن برنامه های حساس هسته ای خود «راه مذاکره را انتخاب کند» و در مورد برنامه اتمی اش «شفاف» باشد.

در قطعنامه جدید، تحريم های تازه ای عليه ايران تعين نشده بلکه از ايران خواسته شده است «بی درنگ و بدون تاخير تعهدات خود در قبال شورای امنيت [ براساس قطعنامه های مرتبط سازمان ملل متحد] و شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی را به اجرا بگذارد.»

این قطعنامه پس از انتشار گزارش محمد البرادعی، مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی، تصويب شد.

مدیر کل آژانس روز اول مهرماه در افتتاحيه نشست شورای حکام آژانس در وين گفت: «غير ممکن است که بتوان تضمين داد ايران فعاليت های هسته ای خود را مخفی نمی کند، مگر اينکه اجازه بازرسی های وسيع داده شود و پاسخ اتهام های مطرح شده درباره گذشته برنامه اتمی تهران دريافت شود.»

جامعه جهانی طی سه سال گذشته با تصويب چهار قطعنامه از ايران خواسته است که غنی سازی اوارنيوم را متوقف کند و به سوالات بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی پاسخ دهد.

اما ايران غنی سازی اورانيوم را حق قانونی خود می داند و می گويد برای تهيه سوخت نيروگاه هسته ای بوشهر و نيروگاه هايی که در دست ساخت دارد، نياز به غنی سازی اوارنيوم دارد تا برای تهيه سوخت نيازمند کشور های ديگر نباشد.


ايران از سه سال پيش تاکنون، توسعه غنی سازی اورانيم که کاربرد دوگانه صلح آميز و نظامی دارد را گسترش داده است.

واکنش ايران

ايران همزمان با تصويب قطعنامه پنجم با انتشار بيانيه ای که در محل شورای امنيت سازمان ملل متحد در اختيار اعضای این سازمان قرار گرفت، قطعنامه ۱۸۳۵ (قطعنامه تازه) را «غير قانونی و غير قابل توجيه» خواند.

در متن بيانيه رسمی ايران آمده است: «دخالت شورای امنيت در رابطه با برنامه هسته اي صلح آميز جمهوری اسلامی ايران و اقدامات اين شورا در اين خصوص نه تنها غير منصفانه و سياسی است، بلکه کاملا فاقد هر گونه مبنای حقوقی و منطقی است.»

ايران در بخش ديگری از اين بيانيه تاکيد کرده است: «همان گونه که کرارا و در مناسبت های مختلف تاکيد کرده ايم و همان گونه که حقايق مسلم موجود نيز به خوبی گواهی مي دهد، برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ايران کاملا صلح آميز بوده است و صلح آميز باقی خواهد ماند.»

آمريکا و اسرائيل، ايران را به تلاش برای توليد سلاح هسته ای در پوشش برنامه صلح آميز هسته ای خود متهم می کنند. اما ايران همواره اين اتهام را رد و هدف از برنامه هسته ای خود را توليد برق عنوان می کند.

در واکنش به صدور اين قطعنامه و همچنين گزارش انتقادی آژانس بين المللی انرژی اتمی از ايران، علی لاريجانی، رييس مجلس شورای اسلامی، روز يکشنبه از رفتار آژانس و آنچه که «چرخش سياسی اعضای گروه پنج به علاوه يک در پيگيری قطعنامه عليه ايران» ناميد، انتقاد کرد.


وی گفت: «اين گونه رفتار، نقش مذاکرات را به نوعی بازيگری سبک سرانه تقليل داده است که شايد نياز باشد درباره ادامه اين تفنن سياسی آنان، تصميم ديگری گرفته شود.»


آقای لاريجانی اقدام کشورهای عضو گروه پنج به علاوه يک را « چرخش موذيانه» ناميد که به گفته او، پيگير صدور « قطعنامه بی منطق ديگری» عليه ايران بوده اند.



ايران همچنين تا کنون به بسته پيشنهادی کشور های آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين و آلمان، موسوم به کشور های ۵+۱ پاسخ نداده است.

اين کشور ها در پی سرپيچی ايران از خواست قطعنامه سوم شورای امنيت سازمان ملل و به منظور تشويق ايران به توقف غنی سازی در قبال کمک های سياسی، اقتصادی و علمی، خواستار توقف غنی سازی از سوی ایران شدند. اما ايران تاکنون پاسخ روشنی به اين بسته پيشنهادی نداده است.
XS
SM
MD
LG