لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۳

عفو بين‌الملل: اجرای مجازات اعدام در جهان در سال ۲۰۱۰ کاهش یافته است


سازمان عفو بين‌الملل در بررسی آمار اعدام در سال ۲۰۱۰، سال گذشته ميلادی، اعلام کرد که به رغم آمار بالای اعدام در کشورهايی چون چين، ايران، يمن و عربستان سعودی و آمريکا، درصد اجرای مجازات اعدام در این سال کاهش داشته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، عفو بين‌الملل در گزارشی اعلام کرده است که چين در سال گذشته ميلادی «هزاران تن» را اعدام کرده و ايران دستکم در سال گذشته ۲۵۲ تن را اعدام کرده است.

کره شمالی با ۶۰ مورد، يمن با دستکم ۵۳، ايالات متحده آمريکا با ۴۶ و عربستان سعودی با دستکم ۲۸ مورد اعدام، بيشترين آمار اعمال مجازات اعدام را به خود اختصاص داده‌اند.

جدول مقایسه‌ای موارد اجرای اعدام در کشورهای مختلف

عفو بين‌الملل با ذکر این نکته که آمار دقیقی از میزان اعدام در چین در دست نیست، می‌گويد که با این حال می‌توان گفت درصد اجرای مجازات اعدام در جهان پايين آمده است.

طبق اين گزارش، سال گذشته مغولستان هم مجازات اعدام را لغو کرد که به گفته عفو بين‌الملل، «قدمی بسيار مهم و مثبت برای توقف مجازات اعدام در آسيا» است.

گابن هم شانزدهمين کشور عضو اتحاديه آفريقا بود که مجازات اعدام را لغو کرد.

به گفته «سليل شتی»، دبيرکل سازمان عفو بين‌الملل، به رغم برخی موانع و عقب‌گردها، باز هم می‌توان گفت سال ۲۰۱۰، سالی موفق در راستای حرکت به لغو مجازات اعدام بوده است.

آقای شتی افزوده است که «معدود کشورهايی هستند که هنوز با توقف مجازات اعدام مشکل دارند و در سال گذشته هزاران تن را به کام مرگ فرستادند و خلاف حرکت جهانی مقابله با مجازات اعدام را پيش گرفته‌اند.»

وی یادآور شده است که شماری از کشورهای در خاورميانه و شمال آفريقا هنوز مجازات اعدام را فقط برای مجازات سنگين استفاده نمی‌کنند و برای جرائمی چون قاچاق مواد مخدر و يا زنا و روابط نامشروع هم اين مجازات را به کار می‌گيرند.

به گفته دبیرکل سازمان عفو بین‌الملل «با وجود کاهش مجازات اعدام در جهان، هستند هنوز کشورهايی که مجازات اعدام را در اتهام‌هايی چون جرائم اقتصادی، مواد مخدر، روابط جنسی و يا ارتداد استفاده می‌کنند که مخالف احکام جهانی حقوق بشر است که مجازات اعدام به جز در موارد اتهام‌ها و جرائم خيلی جدی، ممنوع کرده است.»

عفو بين‌الملل می‌گويد چين در حال اصلاح قوانين مرتبط با مجازات اعدام است ولی بايد دامنه استفاده از اين حکم را بسيار محدود کند. اين گزارش همچنين گفته به جز چين، ۸۲ مورد در ديگر کشورهای آسيا از جمله کره شمالی، سنگاپور، ويتنام، بنگلادش، تايوان، ژاپن و مالزی گزارش شده است.

در اين گزارش آمده که ايران با رکورد ۲۵۲ بالاترين آمار اعدام در خاورميانه را به خود اختصاص داده ولی عفو بين‌الملل می‌گويد گزارش‌های جديد و معتبری هم به دست آورده که نشان می‌دهد «۳۰۰ مورد اعدام در ايران به تازگی در ايران انجام شده که بيشتر آنها در زندان وکيل آباد مشهد» بوده است.

عفو بين‌الملل گفته که شمار زيادی از اعدام‌ها در کشورهايی چون چين، مصر، اندونزی، لائوس، ليبی، مالزی، تايلند، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و يمن مرتبط با جرائم قاچاق مواد مخدر بوده است.

قاره اروپا که سال ۲۰۰۹ ميلادی سالی بدون اعدام را پشت سر گذاشته بود، در سال ۲۰۱۰ شاهد دو مورد اعدام در بلاروس بود.

بيشترين روش‌های اعدام از قطع سر، برق فشار قوی، تزريق، دار زدن و شليک جوخه اعدام تشکيل شده که دو مورد آخر بيشتر استفاده می‌شود.

طبق آخرين آمار، حدود ۹۶ کشورجهان مجازات اعدام را برای تمامی جرائم و به کل لغو کرده‌اند.

به گفته سلیل شتی «جهان بدون اعدام فقط يک امکان نيست که بخواهيم به آن دست يابيم. اين هدفی است که ناگزير به آن خواهيم رسيد. پرسش اين است که چقدر طول می کشد تا چنين هدفی به دست آيد؟»
XS
SM
MD
LG