لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۶

اهداف احتمالی در سفر علی اصغر سلطانيه به مسکو


علی اصغر سلطانیه
علی اصغر سلطانیه
رسانه های ايران خبر دادند علی اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بين المللی انرژی هسته ای قرار است هفته آينده به روسيه سفر کند.

اين سفر که يک روز پيش از نشست کشورهای عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل به همراه آلمان (گروه موسوم به ۵+۱) با ايران در استانبول انجام می شود، تلاش ديگری از سوی ايران برای ايجاد شکاف بين اعضای گروه ۵+۱ ارزيابی شده است.

يوگنی ساتانوسکی، رييس مرکز تحقيقات روسيه در امور خاورميانه در گفت وگو با راديو فردا می گويد که اين اولين سفر آقای سلطانيه به روسيه نيست و نبايد از سفر سلطانيه به روسيه انتظار دستاورد ويژه ای داشته باشد. به گفته وی، روسيه تلاش زيادی برای کمک کردن به ايران برای خروج از بحران هسته ای کرده، اما ايران هيچ اقدام مثبتی در جهت منافع روسيه انجام نداده است.

ساتانوسکی، موضوع تاسيس بانک سوخت هسته ای را نمونه ای از تلاش روسيه برای حل بحران اتمی ايران عنوان می کرده و می گويد: « روسيه موضوع احداث بانک سوخت هسته ای در سايت «آنگارسک» را مطرح کرده بود، اما ايران با رد اين پيشنهاد، روسيه را در وضعيت دشواری قرار داد. ما بر خلاف فشار جامعه جهانی، با کمترين سود و تنها به خاطر حفظ وجهه کاری و تعهدمان نسبت به معاهده های خارجی، نيروگاه بوشهر را تکميل کرديم، اما کمترين تحرک مثبتی از ايران در راستای حل پرونده اتمی جمهوری اسلامی نديديم.»

درست يک ماه پيش، در ۱۳ دسامبر، آژانس اتمی با تاسيس بانک سوخت هسته‌ای موافقت کرد. آژانس اميدوار است با تاسيس اين بانک، ساير کشورها به سوی ساخت مراکزی برای غنی سازی و تهيه سوخت هسته ای نروند.

در چند سال گذشته، پيشنهادات مختلفی برای منصرف کردن ايران از برنامه غنی سازی اورانيوم مطرح شده است. کشورهای عربی (به جز عراق) پيشنهاد ايجاد يک سايت غنی سازی بين المللی در يکی از کشورهای عربی و تامين سوخت راکتورهای اتمی ايران و ديگر کشورها را پيشنهاد کردند.

روسيه با اذعان اين نکته که فناوری توليد سوخت هسته ای و غنی سازی اورانيوم نبايد در دنيا گسترش يابد و برای تامين امنيت بين المللی نبايد در دست همگان بيفتد، پيشنهاد تاسيس بانک سوخت هسته ای در خاک روسيه را مطرح کرد.

ايران، هر دو پيشنهاد را رد کرد.

به گفته آقای ساتانوسکی، روسيه نه تنها از طرف ايران هيچ نشانه مثبتی دريافت نکرده، که مقامات بلندپايه ايران، سفير ايران در روسيه و لابی ايران در مسکو از هر اقدامی برای بدنام کردن و تبليغات منفی عليه روسيه استفاده می کنند.

چندی پيش در پی رای مثبت روسيه به قطعنامه ۱۹۲۹ (چهارمين قطعنامه تحريم ايران در شورای امنيت سازمان ملل) و خودداری مسکو از فروش سامانه دفاعی اس-۳۰۰ به ايران، محمود رضا سجادی سفير ايران در روسيه انتقادات شديدی عليه روسيه مطرح کرد و حتی در گفت و با «تهران تايمز» در مورد «فروپاشی روسيه در آينده ای نزديک» سخن گفت که البته واکنش روسيه را به همراه داشت.

آقای سجادی، دست آخر مجبور شد در گفت وگوی ديگری با روزنامه «نيزاويسيمايا گازتا» روسيه اعلام کند که «من ضمن صحبت درباره فروپاشی روسيه، فقط سخنان برخی از تحليل گران روسی را نقل کردم و سخنان من به طور کامل در روزنامه انگليسی زبان «تهران تايمز» منعکس نشده است.»
XS
SM
MD
LG