لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۲

مجله اقتصادی؛ اختلاف وزير کار و رييس بانک مرکزی ايران


مجله هفتگی اقتصادی راديو فردا در اين هفته از جمله به اختلاف های پيش آمده ميان محمد جهرمی وزير کار جمهوری اسلامی با طهماسب مظاهری رييس کل بانک مرکزی، بحث بنگاه های زود بازده و نظرات متفاوت در باره توجيه اقتصادی آنان و انتشار گزارش بانک جهانی در باره فضای کسب و کار در جهان می پردازد در کنار چند خبر اقتصادی و نگاهی به روزدادهای بورس در تهران.

وزير کارجمهوری اسلامی آشکارا از اختلاف خود با رييس کل بانک مرکزی می گويد. به گزارش خبرگزاری ها، محمد جهرمی در پاسخ به پرسشی در باره شايعه استعفای خود گفت به دليل اختلاف نظر با بانک مرکزی چند روز پيش نامه ای به رييس جمهوری نوشته و در آن يادآور شده است که ادامه روند موجود در عدم ارائه تسهيلات بانکی به بخش توليد، نه به صلاح مملکت است و نه به صلاح توليدکنندگان.


وزيرکار همچنين گفته است که در اين نامه، با ذکر اين که مشکل وی با آقای مظاهری اختلاف نظر مبنايی است و با تشکيل جلسه حل شدنی نيست، از رييس جمهور خواسته است که به منظور رفع موانع توليد، حفظ اشتغال و رفع مشکلات کارگران و جوانان او و رييس بانک مرکزی را برکنار کند.


دکتر فريدون خاوند، تحليلگر اقتصادی راديو فردا، در اين باره می گويد: آقای جهرمی به سنتی مراجعه می کند که در دولت های پيشين سابقه داشته است و برای نمونه به اختلاف های ابراهيم شيبانی رييس کل پيشين بانک مرکزی با محمد ستاری فر رييس پيشين سازمان مديريت و برنامه ريزی اشاره می کند.


ازجمله موضوع های مورد اختلاف ميان وزير کار و رييس کل بانک مرکزی چگونگی مساله تامين نيازهای مالی و اعتباراتی واحدهای توليدی و به ويژه واحد های اقتصادی موسوم به زود بازده است.


محمد جهرمی وزير کار با دفاع آتشين از بنگاه های اقتصادی موسوم به زود بازده می گويد تجربه کوتاه اين واحد های اقتصادی نشان داده است که تسهيلات بانکی که در اختيار اين بنگاه ها گذاشته شده است، توجيه اقتصادی دارد. در حاليکه مخالفين با اين سياست پرداخت اعتبار به اين واحد ها را هدر دادن نقدينگی می دانند.


دکتر هادی زمانی، تحليلگر اقتصادی و مشاور اقتصادی وزارت راه و ترابری بريتانيا در لندن، به راديو فردا می گويد: اين که وزير کار مي گويد ۸۶ در صد متقاضيان دريافت وام، اعتبار مورد نظر را دريافت کرده اند، بسيار عجيب است زيرا نسبت تقاضا های وام با تقاضاهای تاييد و پرداخت شده در کشورهای پيشرفته حدود ۲۵ در صد است. در صد بالای تاييد تقاضای وام نشان از نادقيقی بررسی تقاضاست.


  • برابر آخرين برآورد انجمن پسته ايران، ميزان پسته توليدی ايران امسال تنها ۱۰۰ هزار تن خواهد بود که نسبت به سال پيش ۱۸۰ هزار تن کمتر است. به ويژه در دشت رفسنجان که يک سوم پسته ايران را توليد می کند، کاهشی شصت در صدی پيش بينی می شود

فضای کسب و کار


بانک جهانی گزارش سالانه خود را در باره شرايط و فضای کسب و کار در دنيا منتشر کرد. در اين گزارش رتبه ايران در مقايسه با دوسال گذشته به پايين سقوط کرده است.


دکتر کامران دادخواه، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در بوستون آمريکا، به راديو فردا در باره اهميت اين گزارش می گويد: اين گزارش نشان می دهد که پيش شرط ها و فضای سياسی، حقوقی برای آغاز فعاليت های اقتصادی در کشورها چگونه است.


بررسی فضای کسب و کارارتباطی با موقعيت اقتصادی و حجم توليد نا خالص داخلی و غيره ندارد بلکه تنها بازگو کننده شرايطی است که واحد های اقتصادی از هرنوع آن در آن فعاليت می کنند.


کاهش شديد توليد پسته در ايران


برابر آخرين برآورد انجمن پسته ايران، ميزان پسته توليدی ايران امسال تنها ۱۰۰ هزار تن خواهد بود که نسبت به سال پيش ۱۸۰ هزار تن کمتر است. به ويژه در دشت رفسنجان که يک سوم پسته ايران را توليد می کند، کاهشی شصت در صدی پيش بينی می شود.


توليد پسته ايران در سال ۸۶ / ۲۸۰ هزار تن بود. کارشناسان دليل کاهش توليد پسته را سرمازدگی می دانند و پيش بينی می کنند که اين سرمازدگی بر ميزان توليد سال آينده هم بی تاثير نخواهد بود.


بخش عمده پسته ايران به خارج صادر ميشود و پسته در کنار فرش دستباف يکی از مهمترين کالای صادراتی ايران است. تنها رقيب پسته ايران در بازارهای جهانی پسته آمريکاست و مهمترين خريدار پسته ايران چينی ها هستند که سالانه با ۵۵ هزار تن بزرگ ترين مصرف کننده واقعی پسته ايران اند. کاهش ميران توليد افزايش قيمت پسته را بدنبال دارد. هم اکنون مبنای قيمت هر کيلو پسته حدود شش هزار تومان است که البته بايد گفت که اين قيمت عمده فروشی و از توليد کننده است حتما تا ببازار برسح دستکم به ۱۰ هزار تومان می رسد.

مشکل نقدينگی بانک ها

ظاهرا مشکلات نقدينگی بانک ها به مرحله حساسی رسيده است به طوری که بانک ها برای تامين منابع مالی مورد نياز خود با مشکل روبرو شده اند.


از همين روست که دولت تلاش دارد با تصميم هايی به کمک بانکها بشتابد. به گفته معاون وزارت امور اقتصادی و دارايی بانک ها موظف به واگذاری يک هزار و ۹۰۰ واحد ملکی خود شده اند. معاون وزارت اموراقتصادی و دارايی جزيياتی در باره اين املاک مطرح نکرد اما ظاهرا منظور املاکی است که بانک ها در سه دهه اخير خريداری و يا در اختيار شان گذاشته شده است، باشد.


حميد پورمحمدی، معاون وزارت امور اقتصادی و دارايی روز دوشنبه گفت برنامه اصلاحات مديريتی، عملياتی و مالی بانک ها راهکارهای مناسبی برای پيشروی بانک ها قرار مي دهد تا بتوانند وضعيت نقدينگی خود را بهبود بخشند.


آقای پور محمدی همچنين گفت که لايحه ۱۵ هزار ميليارد تومانی پرداخت بدهی دولت به بانک ها و افزايش سرمايه بانک ها بستری مناسب برای تامين سرمايه بانک ها و آماده سازی آنها برای واگذاری به بخش خصوصی است. وی اظهار اميدواری کرد که مجلس به اين لايحه رای مثبت دهد.


گفته می شود که با دستور رييس جمهوری ايران مقرر شده است، تمامی املاک مازاد نياز دستگاه های دولتی و بانک ها هر چه زودتر به معرض فروش گذاشته شود. ليست اين املاک توسط وزارت اقتصاد و دارايی تهيه شده است.


شورای عالی مبارزه با پولشويی تشکيل شد


اميد پورمحمدی معاون وزير امور اقتصادی و دارايی روز دوشنبه اعلام کرد دبيرخانه شورای عالی مبارزه با پولشويی فعال شده است وقرار است گروهی برای دستيابی به آخرين دستاوردهای پولشويی به ساير کشورها اعزام شوند.


به گفته وی پيش نويس آيين نامه های لازم برای اين طرح تهيه شده است و قرار است دومين جلسه شورای عالی پولشويی درهفته آينده تشکيل و آيين نامه های مربوطه را تصويب کند.

افزايش ناچيز بهای نفت پس از تصميم اوپک


قيمت نفت در بازارهای آسيا روز چهارشنبه کمی بالا رفت و به بيش از ۱۰۴ دلار برای هربشکه رسيد. در روزهای گذشته پس از ماه ها بهای هر بشکه نفت به زير ۱۰۰ دلار برای هر بشکه رسيده بود.


تحليلگران بازار نفت دليل اين افزايش را تصميم اوپک، سازمان کشورهای صادر کننده نفت می دانند. دبير کل اوپک پس از نشست طولانی و شبانه وزيران کشورهای عضو، روز چهارشنبه در وين گفت، کشورهای عضو توافق کرده اند برای مقابله با کاهش هرچه بيشتر بهای نفت، ميزان عرضه نفت خود را کاهش دهند. بهای نفت در ماه های گذشته رشد بی سابقه ای داشت و در ماه ژوييه به رکورد ۱۴۷ دلار برای هربشکه ۱۵۹ ليتری رسيده بود.

مجله اقتصادی هفتگی راديو فردا روزهای چهارشنبه ساعت ۱۹ و ۳۵ دقيقه به وقت تهران پخش می شود و دوبار ديگر تکرار می شود، يکبار نيمه شب چهارشنبه يعنی ۳۵ دقيقه پس از نيمه شب و بار ديگر روزهای پنجشنبه ساعت ۱۳ و پنج دقيقه به وقت تهران.


XS
SM
MD
LG