لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۶

«ايران درباره دفتر حافظ منافع آمريکا تصميم نگرفته است»


علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی ایران و نماینده سابق رهبر ایران در شورای امنیت ملی ایران (عکس: مهر)
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی ایران و نماینده سابق رهبر ایران در شورای امنیت ملی ایران (عکس: مهر)

علی لاريجانی، رييس مجلس ايران در پاسخ به سوال يک نماينده پارلمان اعلام کرد که جمهوری اسلامی هنوز درباره گشايش دفتر حافظ منافع آمريکا در ايران تصميم نگرفته است.

رييس مجلس ايران روز يکشنبه، ۱۷ شهريور، همچنين در پاسخ به بهروز جعفری نماينده سميرم در مجلس شورای اسلامی که از گشايش دفتر حافظ منافع آمريکا در ايران سوال کرده بود، گفت: « اگر بحثی در رسانه ها مطرح مي شود به معنای کليت نظام نيست و هيچکدام از موارد مانند ارتباط و يا دفتر حفاظت چيزی نيست که نظام تصميمی [در باره آن] گرفته باشد.»


اظهارات آقای لاریجانی در حالی مطرح می شود که آمریکا هنوز برای گشایش دفتر حافظ منافع در تهران درخواستی به مقام های جمهوری اسلامی ایران ارائه نکرده است.

این دومین واکنش علی لاریجانی به خبر احتمال گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران است. این خبر اولین بار در روزنامه آمريکايی واشينگتن پست در تاریخ دوم تير ماه منتشر شد.

چند روز پس از انتشار مقاله واشینگتن پست، علی لاریجانی تشکیل دفتر حافظ منافع امريکا در ايران را «يک شايعه فريب کارانه» خواند و گفت: «اگر آمريکايی ها در کار خود صادق بودند، دو سال قبل که دولت ايران اعلام کرد آمريکايی ها اجازه دهند هواپيماها، ايرانيان را به آمريکا برسانند پاسخ مثبت می دادند.»

پیش از او کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا در واکنش به این خبر گفته بود: «آمريکا تمايل دارد ايرانی های بيشتری به آمريکا سفر کنند و دفتری که در دبی به امور کنسولی ايرانيان می پردازد برای اين کار کافی نيست.»


اظهارات آقای لاریجانی در حالی مطرح می شود که آمریکا هنوز برای گشایش دفتر حافظ منافع در تهران درخواستی به مقام های جمهوری اسلامی ایران ارائه نکرده است.
او همچنين به خبرنگاران گفته بود که مايل است ايرانی های بيشتری به آمريکا بيايند: «ما می دانيم که بعضی وقت ها برای ايرانی ها مشکل است که برای ويزای آمريکا به دبی بروند.»

۳۰ سال پيش و پس از آنکه يک گروه از دانشجويان موسوم به «پيروان خط امام» سفارت آمريکا در تهران را اشغال و کارکنان آن را به گروگان گرفتند، روابط سياسی آمريکا و ايران به طور کامل قطع شد.

از آن زمان تاکنون، سفارت پاکستان در واشينگتن و سفارت سوييس در تهران عهده دار امور کنسولی دو کشور است.

چند هفته بعد از مقاله روزنامه واشينگتن پست، روزنامه بريتانيايی گاردين روز ۲۷ تيرماه در گزارش صفحه اول خود و به نقل از يک منبع ناشناس در واشينگتن خبر داد که آمريکا قصد دارد تا شهريور ماه برنامه خود را برای حضور سياسی در تهران پس از ۳۰ سال اعلام کند.

گاردين اين اقدام را «رفتن تا نيمه راه بازگشايی سفارت آمريکا در ايران» تعبير کرده بود که به حضور ديپلمات های آمريکايی را در ايران رسميت می بخشد.

يک روز بعد از انتشار اين گزارش، خبرگزاری آسوشيتدپرس از خوداری وزارت امور خارجه آمريکا از تاييد يا تکذيب گزارش روزنامه گاردين خبر داد.

اما در ايران، در پی بازتاب اين خبر در رسانه ها، منوچهر متکی وزير امور خارجه ايران در اين باره اعلام کرد که «گشايش دفتر حافظ منافع آمريکا در ايران قابل بررسی است.»
  • ايران از پيشنهاد بازگشايی دفتر حافظ منافع آمريکا در تهران استقبال می کند.
محمود احمدی نژاد


پس از آن محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران هم به اين خبر واکنش نشان داد. او اواخر تير ماه در پايان يکی از جلسات هيئت دولت در اين باره به خبرنگاران گفت: « ايران از پيشنهاد بازگشايی دفتر حافظ منافع آمريکا در تهران استقبال می کند.»

رييس جمهوری ايران در آن تاريخ گفته بود: «هنوز در اين زمينه تقاضای رسمی دريافت نکرده ايم ولی معتقديم توسعه روابط با ملت ها کار درستی است و هر پيشنهادی در اين خصوص قابل بررسی است و از آن استقبال می کنيم.»

چند هفته بعد، حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نيمه مرداد ماه گذشته در جريان يک نشست خبری در پاسخ به خبرنگارانی که از تازه ترين تحولات در اين باره می پرسيدند گفت: «ايران تاکنون از آمريکا خواست رسمی تاسيس دفتر حافظ منافع دريافت نکرده است.»

نماينده سميرم، در جلسه علنی مجلس ايران در روز يکشنبه با اشاره به وجود زمزمه هايی درباره امکان گشايش دفتر حافظ منافع آمريکا از کميسيون امنيت ملی مجلس خواسته بود که اگر در اين باره اطلاعاتی دارد در اختيار نمايندگان ديگر قرار دهد.
XS
SM
MD
LG