لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۴

واکنش های بین المللی به کناره گیری مشرف از قدرت


پرویز مشرف روز دوشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی از سمت ریاست جمهوری پاکستان استعفا کرد.(عکس: AFP)
پرویز مشرف روز دوشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی از سمت ریاست جمهوری پاکستان استعفا کرد.(عکس: AFP)

استعفای پرويز مشرف از سمت رياست جمهوری پاکستان با واکنش های متفاوتی در میان کشورهای همسایه این کشور از جمله ایران و قدرت های بزرگ جهانی روبرو شد.


پرویز مشرف روز دوشنبه در سخنانی که به طور مستقیم از تلویزیون های بین المللی پخش می شد از سمت ریاست جمهوری پاکستان استعفا داد تا با استضیاح مخالفان خود در پارلمان روبرو نشود.


آقای مشرف گفت: «پس از بررسی اوضاع و مشورت با مشاوران حقوقی و متحدان سياسی خود، تصميم به کناره گيری گرفت و سرنوشت خود را بدست مردم می سپارد.»


حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ايران در واکنش به این استعفاء گفت:« اطمينان داريم نهادهای حکومتی کشور دوست و همسايه پاکستان با درايت، دوره گذار تا انتخاب رييس جمهور جديد را پشت سر خواهند گذاشت.»


وی افزود: « ترديد نداريم که جريان های مختلف در حاکميت پاکستان با توجه به شرايط حساس منطقه، ثبات و آرامش هرچه بيشتر در اين کشور را با هدف حفظ منافع ملی خود مدنظر قرار خواهند داد.»


ايالات متحده آمريکا، پرويز مشرف را به عنوان شريک در مبارزه عليه تروريسم مورد ستايش قرار داد و ابراز اميدواری کرد که به رغم استعفای وی، مبارزه اسلام آباد عليه افراط گرايی ادامه يابد.


گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفيد، گفت: «جرج بوش، رييس جمهوری آمریکا، تلاش های پرزيدنت مشرف برای انتقال دموکراتيک پاکستان و تعهدش به جنگ القاعده و گروه های افراط گرا را می ستايد.»


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، نيز با انتشار بيانيه ای، آقای مشرف را به خاطر انتخاب دشوارش برای ملحق شدن به جنگ عليه القاعده، طالبان و ساير گروه های تندرو مورد ستايش قرار داد.


  • «استعفای پرويز مشرف از مقام رياست جمهوری پاکستان، برای هر دو کشور مجال بهتری برای جنگ با تروريسم فراهم خواهد کرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان

همچنين وزارت امور خارجه روسيه ابراز اميدواری کرد که استعفای پرويز مشرف، رييس جمهوری پاکستان، پیامدهای منفی در داخل اين کشور نداشته باشد.


آندره نسترنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه روسيه، ابراز اميدواری کرد که اوضاع در پاکستان در چارچوب قانون و نظم باقی بماند.


سخنگوی گوردون براون، نخست وزير بريتانيا، روز دوشنبه گفت که لندن از بهبود و ارتقاء نهادهای دموکراتيک در پاکستان که به ثبات بيشتر، تعميق دموکراسی و حکومت قانون بينجامد، حمايت می کند.


سلطان احمد بهين، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان، نيز گفت: «استعفای پرويز مشرف از مقام رياست جمهوری پاکستان، برای هر دو کشور مجال بهتری برای جنگ با تروريسم» فراهم خواهد کرد.


او گفت که دولت افغانستان اميدوار است استعفای آقای مشرف، سبب تقويت دموکراسی و دولت غير نظامی در پاکستان شود.


افغانستان بارها سازمان اطلاعات ارتش پاکستان، آی اس آی، و برخی عناصر ديگر در ارتش اين کشور را به ياری رساندن به طالبان و القاعده متهم کرده ، اما پاکستان اين اتهام ها را همواره بی پايه دانسته است.


همايون حميدزاده، سخنگوی حامد کرزی، رييس جمهوری افغانستان، هم در سخنانی گفت: کابل خواستار تعليق فعاليت های آی اس آی در افغانستان است.


در اين حال، به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، مقام های هند نگرانند که خروج آقای مشرف از صحنه سياسی پاکستان به گروه های شبه نظامی امکان افزايش فعاليت هایشان را بدهد.


آنان همچنين اميدوارند که استعفای آقای مشرف تاثير منفی بر روند صلح ميان دو کشور نداشته باشد.


طرح اتهام به مخالفان رياست جمهوری


پرويز مشرف روز دوشنبه مخالفانش را متهم کرد که اتهامات بی پايه ای عليه او وارد کرده اند و از عملکرد دولت خود دفاع کرد.


وی افزود: در دورانی که قدرت را در دست داشت، اقتصاد پاکستان شاهد رشد بود، ضمن آنکه سرمايه گذاری در اين کشور افزايش يافت و ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی تقويت پيدا کرد.


پرويز مشرف گفت که «برای پرهيز از استيضاح شدن در پارلمان، که به مصالح مردم آسيب می زد، از سمت خود کناره گيری می کند.»


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، با انتشار بيانيه ای، پرویز مشرف را به خاطر انتخاب دشوارش برای ملحق شدن به جنگ عليه القاعده، طالبان و ساير گروه های تندرو مورد ستايش قرار داد.

پرويز مشرف در سخنرانی تلويزيونی خود گفت: طی نه سال کار خود در پاکستان همواره سعی کردم اين کشور را به پيشرفت و ثبات سوق دهم.


وی در سخنان خود اشاره کرد که منافع شخصي اش را بر منافع ملی ترجيح نمی دهد و اضافه کرد:« دشمنانم قصد انتقام از من و سياست هايم را که همواره در جهت خدمت به پاکستان بوده است، دارند.»


پيش از اين، ائتلاف حاکم در پاکستان گفته بود که استيضاح پرويز مشرف احتمالاً روز سه شنبه آينده در پارلمان اين کشور آغاز می شود.


تخلف از قانون اساسی و سوء مديريت، از موارد اصلی اتهامات آقای مشرف محسوب می شدند.


در صورت به جريان افتادن روند استيضاح، پرويز مشرف نخستين رييس جمهور در تاريخ پاکستان به شمار می رفت که با خطر برکناری مواجه می شد.


آقای مشرف در اظهار نظرهای قبلی خود گفته بود: ترجيح می دهد به جای مواجه شدن با استيضاح، به شکلی آرام از مقام خود کناره گيری کند، ولی در روزهای اخير سياستمداران طرفدار وی اعلام کرده بودند که رييس جمهوری پاکستان با تمام توان خود با اين اقدام مقابله خواهد کرد.


ژنرال پرويز مشرف از محبوبيت کمی در پاکستان برخوردار است و حزب طرفدار وی در انتخابات سراسری سال جاری شکست سنگينی متحمل شد. با وجود اين، او در مقام رييس جمهور از اختيارات قانونی وسيعی از جمله انحلال پارلمان برخوردار بود.


با اين حال، حضور وی در صحنه سياسی کشور پس از انتخابات سراسری امسال و پيروزی احزاب مخالف او کاهش يافت.


در اين شرايط، بحران در سياست پاکستان تاثير شديدی بر وضعيت اقتصادی اين کشور داشت.


برای مثال، شاخص سهام در بازارهای پاکستان روز دوشنبه به پايين ترين سطح خود در دو سال اخير سقوط کرد و ارزش برابری روپيه، واحد پول اين کشور، نيز به نازل ترين ميزان خود بازگشت.


XS
SM
MD
LG