لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۴

وزارت خارجه: نمی توان زمانی را برای تاسیس دفتر اتحادیه اروپا پیش بینی کرد


بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه 17 آبان، گفت که موضوع تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران بحث جدیدی نیست و افزود: «نمی‌توان زمانی را برای تحقق این موضوع پیش‌بینی کرد.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای قاسمی با اشاره به اینکه دور دوم مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در سطح معاونان در بروکسل برگزار می‌شود، اضافه کرد: موضوعات زیادی در دستور کار ایران و اتحادیه اروپا برای بررسی قرار دارد که موضوع تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران نیز شامل آن می شود.

با این همه، این مقام وزارت امور خارجه ایران اشاره کرد که بررسی این موضوع مانند برخی دیگر از موضوعات مطرح بین ایران و اتحادیه اروپا «زمان‌بر» است.

بهرام قاسمی افزود که «موضوع تشکیل دفتر اتحادیه اروپا در تهران از گذشته مطرح بوده و گاهی فراموش شده و در مواقعی به صورتی جدی تر به آن پرداخته شده است.»

یک روز قبل، مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران،گفته بود که مراحل داخلی تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران در حال انجام است و ظرف چند ماه آینده این کار صورت خواهد گرفت.

همچنین به نوشته ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که در دور جدید گفت و گوها بین ایران و اتحادیه اروپا، «بررسی چالش‌ها و معضلاتی که بر سر راه گسترش سریع ‌تر روابط وجود دارد و همچنین چگونگی حل و فصل آنها» بررسی خواهد شد.

به گفته مقام های ایرانی، در حال حاضر، اتحادیه اروپا دو دیپلمات در سفارت هلند در ایران دارد.

مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، روز یکشنبه 16 آبان با اشاره به این موضوع به ایلنا گفته بود:«دلیل اینکه اینها فعلا این دو دیپلمات را فرستاده‌اند این است که در گذشته، فعالیت‌های تحت عنوان اتحادیه اروپایی با ایران، چندان نبود که نیاز باشد یک یا چند دیپلمات مستقر در تهران فعالیت‌ها را دنبال کنند.»

وی اشاره کرده بود که ایران در مورد این دفتر با اتحادیه اروپا در تماس است و مساله را دنبال می‌کند.

آقای تخت روانچی با اشاره به لزوم تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران گفته بود: «در فضای جدید، وقتی کار وارد یک فضای همکاری بیشتری می‌شود، نمی‌توانید کار را به یک سفیر اروپایی بسپارید چرا که آن سفیر اروپایی خودش به اندازه کافی در حوزه دو جانبه مشغول است و نمی‌رسد کارهای یک کمیسیونر اروپایی را که به ایران آمده برنامه‌ریزی کند و اسنادی که قرار است بین دو طرف رد و بدل شود را تنظیم کند. در نتیجه تشکیلات جدیدی نیاز است.

بحث تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران در روزهای اخیر در واکنش به سخنان محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر ایران، وابسته به قوه قضاییه، مطرح شده است.

این مقام قوه قضاییه، روز پنجم آبان با توصیف دفتر اتحادیه اروپا به عنوان «لانه فساد» گفته بود که این قوه «اجازه نخواهد داد اتحادیه اروپا در ایران دفتر تاسیس کند.»

با این همه، او گفته بود: «این دفتر اگر برای پیگیری موضوعات تجاری باشد مشکلی نیست.»

دبیر ستاد حقوق بشر ایران، اتحادیه اروپا را متهم کرده بود که به گفته او، می خواهد «با تاسیس دفتر در تهران با مدافعان حقوق بشر و "ان‌جی‌او" ها ارتباط نزدیک داشته باشد تا از روند اجرای حقوق بشر در ایران اطمینان حاصل کند.»

محمد جواد لاریجانی همچنین گفته بود که اروپایی ها در موضوع حقوق بشر، به توصیف او، «صلاحیت ندارند بگویند که ایران باید خود را اصلاح کند در حالی که آنها مملو از خشونت و نقض حقوق بشرند.»

به طور معمول، مقام های جمهوری اسلامی ایران همواره در پاسخ به انتقادهای کشورهای اروپایی و آمریکا از وضعیت حقوق بشر در ایران، این کشورها را متهم به نقض حقوق بشر می کنند.

سخنان دبیر ستاد حقوق بشر ایران در واکنش به تصویب قطعنامه «نقشه راه عادی سازی روابط اتحادیه اروپا با ایران پس از برجام» در پارلمان اروپا ابراز شده بود.

در این قطعنامه با اشاره به دستاوردهای توافق هسته ای با تهران، بر گسترش روابط تجاری و سیاسی بین ایران و اتحادیه اروپا تاکید شده بود.

از سرگیری گفت و گوها با ایران در مورد مسائل حقوق بشری از جمله آزادی بیان، پایان دادن به اجرای احکام اعدام برای نوجوانان و موارد مربوط به مواد مخدر و احترام به حقوق شهروندی از جمله مسائلی بودند که در این قطعنامه ذکر شده بودند.

در بخشی از این قطعنامه آمده بود که احترام به حقوق بشر باید در تمامی توافق‌های سرمایه گذاری مورد توجه قرار گیرد.

تلاش برای کاهش تنش بین تهران و ریاض نیز یکی از نکات مطرح شده در قطعنامه پارلمان اروپا بود.

در واکنش به تصویب این قطعنامه، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، هم تلاش اتحادیه اروپا برای عادی‌سازی و توسعه روابط بلند مدت با تهران را حاکی از اراده مثبت این نهاد خوانده بود.

با این همه، آقای قاسمی گفته بود:«اشاره به برخی موارد که با واقعیات موجود جمهوری اسلامی ایران سازگاری ندارد و مبتنی بر دیدگاه‌های متفاوت فرهنگ اروپایی عنوان شده، نمی‌تواند کمک چندانی به توسعه روابط فی‌مابین کند.»

XS
SM
MD
LG