لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۷

هشدار یک نماینده مجلس درباره عواقب خشک شدن دریاچه نمک قم


جبار کوچکی‌نژاد، نایب رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس، روز سه شنبه ۱۲ اردیبهشت، نسبت به «بارش باران‌های نمکی بر اثر خشک شدن دریاچه نمک قم» هشدار داد.

آقای کوچکی‌نژاد در گفت‌و‌گو با خبرگزاری خانه ملت، وابسته به مجلس، با اعلام این هشدار از سازمان محیط ‌زیست خواست مانع از «بحرانی شدن وضعیت دریاچه نمک قم» شود و افزود: «دریاچه‌هایی که دارای نمک هستند اگر خشک شوند، نمک‌های موجود در آن مانند ریزگردها در هوا معلق خواهد شد.»

به گفته وی، در صورت خشک شدن دریاچه نمک قم٬ «محیط استان‌های همجوار از جمله تهران» به خطر می افتد و این پدیده٬ «احتمال بارش باران‌های شور را دوچندان می‌کند.»

این نماینده مجلس اضافه کرد: «درصورت بارش باران‌های شور و نمکی، کل زمین‌های استان‌های درگیر شوره‌زار می شود» و از سازمان محیط زیست خواست برای حفاظت از اکوسیستم این دریاچه وارد عمل شود.

دریاچه نمک قم هم‌چون بسیاری از تالاب‌ها و دریاچه‌های ایران دچار بحران کم‌آبی شده است.

چهارشنبه هفته گذشته، همایشی ملی با عنوان «بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار در حوضه مرکزی ایران» برای بررسی این موضوع در قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، جعفر بیگلو٬ رئیس موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران، در این همایش هشدار داد که «خشک شدن دریاچه نمک موجب گسترش کانون ریزگردهای نمکی» خواهد شد.

دریاچه نمک در ناحیه شرقی قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته است و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور ایران به شمار می رود که حدود ۲۰۰ هزار هکتار وسعت دارد.

این دریاچه در دهه‌های گذشته از طریق رودخانه‌های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بود٬ اما در حال حاضر به یکی از کانون‌های فعال ریزگردها در منطقه تبدیل شده است.

پیش از این، احمد شفیعی، معاون اداره حفاظت محیط زیست قم، روز دوم مرداد ماه سال ۹۵ از بحران کاهش وسعت دریاچه نمک قم، از بین رفتن روستاها تا شعاع ۵۰ کیلومتری این دریاچه و پیشرفت این بحران به سوی شهر قم خبر داده بود.

آقای شفیعی گفته بود که «۱۱ روستای مهم در این منطقه خالی از سکنه شده و تعدادی دیگر با آبرسانی مدیریت می‌شود که اگر شرایط به همین نحو ادامه یابد٬ روستاهای باقی‌مانده نیز خالی از سکنه خواهد شد.»

کم‌آبی و خشکسالی مناطق زیادی از ایران را تهدید می‌کند. در سال‌های اخیر بسیاری از تالاب‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌های ایران یا خشک شده‌اند یا در خطر خشک شدن قرار گرفته‌اند.

بهره‌برداری بی‌رویه از سفره‌های آبی زیرزمینی و مدیریت نامناسب منابع آبی هم بر حجم مشکلات ایران افزوده است.

عیسی کلانتری، وزیر سابق جهاد کشاورزی ایران هشدار داده است که ادامه روند موجود «حیات و تمدن ایران را تهدید می‌کند.»

XS
SM
MD
LG