لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۳

کمیسیون صنایع مجلس دلایل حادثه معدن یورت را اعلام کرد


سعید باستانی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، دلایل حادثه معدن یورت آزادشهر در استان گلستان را که در گزارش کمیسیون صنایع مجلس آمده است، اعلام کرد. به گفته او، «نبود ساز و کار مناسب در معدن آزادشهر برای مواجهه با حوادث احتمالی» و «نبود فضای کافی برای خروج گاز ذغال‌سنگ»‌ را دو دلیل اصلی این حادثه اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سعید باستانی افزود: «نبود ساز و کار مناسب در معدن آزادشهر برای مواجهه با حوادث احتمالی، یکی از دلایل بروز این حادثه است. به‌ تعبیری می‌توان گفت که این معدن استانداردهای لازم برای جلوگیری از حوادث غیرمترقبه را نداشته است.»

وی در مصاحبه خود با تسنیم که روز هشتم خرداد انجام شد‌، یکی دیگر از علل بروز حادثه در معدن یورت را «نبود فضای کافی برای خروج گاز ذغال‌سنگ که منجر به آتش‌سوزی شد» دانست.

این نماینده مجلس با اشاره به تحویل گزارش اولیه کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره ابعاد حادثه معدن یورت به هیئت رئیسه مجلس گفت: این گزارش «بنا به صلاحدید هیئت رئیسه، در یکی از جلسات علنی مجلس قرائت می‌شود.»

حادثه انفجار کارخانه فولاد بویراحمد روز ۱۳ اردیبهشت روی داد. در آن حادثه ۴۳ تن کشته و حدود ۷۰ تن زخمی شدند.

به نوشته ایلنا، چهار روز پس از این حادثه، علی ربیعی،‌ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: «نیاز داریم تا درباره تمام تجهیزات و ایمنی معادن‌مان تجدید‌نظر کنیم» و افزود: «آنچه که در کتاب آمده در این‌جا رعایت شده اما به نظرم ما نیاز به مباحث بسیار جدی‌تری در این باره داریم.»

او اشاره کرد که تجهیزات معادن در ایران کهنه است و «به شکلی نیست که امروز ایمنی کامل را به همراه داشته باشد». با این همه، علی ربیعی قواعد مربوط به استانداردها در معدن یورت را «بیشتر» از استاندارد دانست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، وی پیشتر روز ۱۳ اردیبهشت در مورد ایمنی این معدن گفته بود: مسئولان صنعت معدن در آذر ماه سال گذشته از این معدن بازرسی داشتند و این معدن جزو معدنهای کم مسئله مطرح شده بود و ارزیابی مناسب از بازرسان گزارش شد.

در این حال،‌به گزارش خبرگزاری میزان،‌ وابسته به قوه قضائیه،‌ جعفر سرقینی، معاون معدن وزیر صنعت، معدن و تجارت، روز ۱۸ اردیبهشت با اشاره به این که «عدم رعایت مسائل ایمنی باعث بروز چنین حادثه‌ای شده است» گفت: « در حال حاضر معادن کشور از تجهیزات سطح پایینی برخوردار هستند و این تجهیزات باید نوسازی شود لذا خطرات زیادی مانند معدن یورت گلستان متوجه معادن زیر زمینی کشور بوده است.»

علی ربیعی و محمد رضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در روزهای پس از حادثه معدن یورت، دلیل اصلی آن را «اتصال باتری به باتری» از سوی کارگران عنوان کرده بودند.

به نوشته سایت الف، آقای نعمت زاده حتی گفت که معدن فاقد گاز متان بوده و اتصال باتری به باتری باعث آتش گرفتن ذرات ذغال سنگ شده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا نیز به نقل از علی نصیری،‌ مدیرعامل شرکت زغال سنگ شمال شرق، ‌نوشته بود که «علت اولیه حادثه متاسفانه به دلیل بی احتیاطی چند نفر از همکاران برای بردن باطری به داخل معدن برای موتور دیزل بوده که اصولا بردن باطری ممنوع است.»

این سخنان پس از آن ابراز شد که خبرگزاری تسنیم به نقل از یک کارگر معدن نوشت که در محل کارگاه یک دستگاه گاز برای سنجش گاز در معدن وجود نداشت.

در این ارتباط، به نوشته شماره ۳۱ اردیبهشت روزنامه اعتماد، به نقل از یکی از امدادگران، این معدن حتی فاقد هواکش بوده است.

روزنامه اعتماد هم هفته پیش در گزارشی به این موضوع اشاره کرد.

به گزارش برخی رسانه ها، شماری از کارگران معدن یورت گفته اند که ایمنی این معدن در وضعیت نامناسبی قرار داشت و آنها چند بار در این مورد هشدار داده بودند اما این این موضوع نادیده گرفته شده بود.

ابراز نارضایتی معدنچیان در جریان دیدار حسن روحانی از معدن زمستان یورت باعث شد که او اعلام کرد که دستور پیگیری این حادثه و یافتن عاملان و مقصران را صادر کرده است.

با این همه، ‌تاکنون نام عاملان و مقصران حادثه معدن یورت منتشر نشده است.

در این میان، در کنار بحث نبود ایمنی در محیط کار، وضعیت بیمه کارگران معدن نیز بحث برانگیز شده است.

خبرگزاری ایسنا روز ۱۴ اردیبهشت خبر داد که تعداد زیادی از این کارگران بیمه حادثه و مسئولیت نداشته اند.

با این همه، سعید مازندرانی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان، به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که همه کارگران این معدن، بیمه کارگری معدن بودند.

این در حالیست که ایسنا اشاره کرده بود که کارفرمای خصوصی معدن برای تعداد کمی از کارگران «بیمه مسئولیت بی‌نام» تهیه کرده بود.

همچنین به گزارش خبرگزاری ایلنا،‌ علی خدایی، عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، گفت: «کارفرما و پیمانکار معدن در ارتباط با محاسبه دستمزد کارگران، ثبت لیست بیمه تامین اجتماعی و تامین ایمنی کارگاه تخلفاتی کرده اند که باید صحت و میزان هرکدام از آنها در تحقیقات کمیته حقیقت‌یاب مشخص شود.»

علیرضا ابراهیمی، نماینده رامیان و آزاد شهر از مجلس، هم در مصاحبه با جام جم آنلاین، سخنان بازماندگان حادثه انفجار معدن یورت مبنی بر اینکه بیمه کارگران تحت عنوان آرایشگری و کتابداری رد شده بود،‌ تایید کرد.

XS
SM
MD
LG