لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۴

تاکید روحانی بر «تعامل سازنده و موثر با جهان»


حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، روز پنجشنبه ۱۲ مرداد، در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری اعلام کرد که در چهارسال آینده، «با اعتماد به نفس بیشتر از گذشته بر تعامل سازنده و موثر با جهان در چارچوب قانون اساسی» ادامه خواهد داد.

آقای روحانی در سخنان خود، بار دیگر توافق اتمی وین را «نشانه حسن نیت ایران و تعامل» دانست و گفت که «کشور ما اگرچه از سر عزتمندی، هزینه استقلال خود را می‌پردازد، اما هیچگاه تحمیل انزوا را از سوی دشمنان نمی‌پذیرد».

رئیس‌جمهوری ایران همچنین با اشاره به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۹ اردیبهشت سال جاری گفت که «صدای مردم را باردیگر شنیده‌ایم و باید به امید و اعتماد آنان با همه وجود توجه کنیم». وی در این انتخابات با ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار رای ،۵۷ درصد آرا، پیروز شد.

سخنان حسن روحانی درحالی بیان شد که نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی از توافق اتمی وین با عناوینی چون «خسارت» نام می‌برند و از سیاست‌های خارجی دولت شدیدا انتقاد می‌کنند.

در این ارتباط، سخنان رئیس جمهوری ایران درباره سپاه پاسداران در هفته های گذشته اعتراض نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی را به دنبال داشته است.

آقای روحانی روز اول تیر در انتقادی تلویحی از فعالیت‌های سپاه پاسداران گفته بود که بخشی از اقتصاد ایران به دست «دولتی» داده شده است که «هم تفنگ دارد و هم رسانه» و «کسی جرأت ندارد با آنها رقابت کند».

محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، اما این سخنان را «بی‌انصافی» خواند و گفت که اگر دولت «بدون تفنگ» باشد «توسط دشمنان تحقیر و تسلیم» خواهد شد.

تعدادی دیگر از فرماندهان سپاه پاسداران، سخنگوی قوه قضائیه و دبیر شورای نگهبان نیز از این سخنان انتقاد کردند.

حسن روحانی در سخنان روز پنجشنبه خود همچنین تاکید کرد که «بعد از پایان انتخابات فصل همدلی آغاز شده است وقت آن است که در سایه اسلام با استفاده از تمام توان خود کارآمدی نظام را ارتقا دهیم تا رضایت مردم را به دست آوریم».

وی با اعلام اینکه «پس از چهار دهه، همه گروه‌ها و جریان‌های به این مهم رسیده‌اند که فرا‌تر از شعارهای رنگارنگ چاره‌ای جز ساختن جامعه عادلانه و معتدل نداریم» گفت که «احقاق حقوق مردم جز با تکیه بر اعتدال، دوری از افراط و حاکیمت قانون و قانونمداری حاصل نمی‌شود».

این سخنان در شرایطی ابراز شده است که سازمان های حقوق بشری و مدنی بارها از عملکرد دولت در برخورد با فعالان و تشکل های مدنی انتقاد کرده اند.

آقای روحانی در بخش دیگری از سخنانش ایران را «مجموعه‌ای از تنوع و تکثر» ‌دانست که زنان، مردان، جوانان و اقوام و مذاهب مختلف «به یک شیوه زندگی نمی‌کنند» و سبک زندگی‌های متفاوتی دارند.

او همچنین گفت که «دولت دوازدهم اولویت اصلی خود را افزایش تولید اشتغال می‌داند و در تداوم حرکت دولت یازدهم برنامه اقتصادی خود را بر مبنای سیاست‌های کلی نظام به ویژه اقتصادی مقاومتی و اصل ۴۴ و با هدف ایجاد یک انقلاب اقتصادی، طراحی کرده است».

رئیس جمهوری ایران تاکید کرد که « ریشه‌کن شدن فقر»،«رشد اقتصاد»،« سربلند شدن ایران و مردم در مجامع بین‌المللی»،«دستیابی به بازارهای منطقه‌ای»،«رشد فضای مجازی»،«آسانی دسترسی به اطلاعات»،«عدالت و برابری در برابر قانون» ،« داشتن آینده‌ای مطمئن» و« اظهارنظر، ‌گفت‌وگو، دانستن و در جریان امور کشور قرار گرفتن حق مردم است».

رهبر جمهوری اسلامی، بار‌ها بر اجرای طرح «اقتصاد مقاومتی» تاکید کرده که هدف آن تاب آوردن اقتصاد ایران در برابر فشار‌های ناشی از تحریم‌های بین‌المللی اعلام شده است.

وی در متن حکم تنفیذ ریاست جمهوری نیز بر این موضوع تاکید کرد.

سیاست های اقتصادی ایران نه تنها مورد انتقاد مخالفان اصولگرای حسن روحانی قرار داشته است، بلکه فعالان کارگری و مدنی بارها از این سیاست ها که به گفته آنها به بیشتر شدن شکاف طبقاتی و فقر گسترده با درآمدهای پایین تر از خط فقر منجر شده است، انتقاد کرده اند.

در مقابل این انتقادها، مقام های دولت حسن روحانی بارها به تاثیرهای ناشی از سیاست های دولت محمود احمدینژاد و نیزتحریم های بین المللی علیه ایران اشاره کرده اند. این تحریم ها به دلیل ادامه برنامه اتمی ایران وضع شده بودند.

پیگیری برنامه جنجالی هسته‌ای در ایران که سرانجام بعد از مدت‌ها گفت‌وگو به توافق هسته‌ای وین منجر شد، زنجیره‌ای از تحریم‌های اقتصادی را به ایران تحمیل کرد که گرچه پس از توافق وین اعمال آنها متوقف شد، اما اثرات این تحریم‌ها همچنان اقتصاد ایران را آزار می‌دهد و مقا‌م‌های ایرانی را واداشته که برنامه‌ای موسوم به اقتصاد مقاومتی را دنبال کنند.

وزیر کشور: با کمبود تعرفه مواجه نشدیم

در مراسم تنفیذ حسن روحانی ابتدا عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، گزارشی از روند برگزاری انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری ایران را ارائه کرد.

وی اعلام کرد که « در هیچ یک از استان‌ها و شهرستان‌ها با کمبود تعرفه مواجه نشدیم».

آقای رحمانی فضلی همچنین گفت که در انتخابات ۲۹ اردیبهشت، برگه های رای، ۱۰ «شاخص امنیتی» داشتند که پنج شاخص آن برای اولین بار طراحی شده بود و در انتخابات قبل وجود نداشت.

ابراهیم رئیسی، نامزد اصلی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری، بارها دولت حسن روحانی را به انجام «تخلفات مهندسی‌شده» در انتخابات متهم کرده بود.

او گفته بود که در حوزه‌هایی که رأی بیشتری داشته است، افراد «باید ساعت‌ها پشت در صندوق‌ها معطل» می‌ماندند و نتوانستند رأی بدهند.

هواداران آقای رئیسی از روز جمعه ۲۹ اردیبهشت، مدام وزارت کشور را متهم کرده‌اند که با برخی اقدامات از جمله ارسال نکردن تعرفه رأی به صندوق‌هایی که امکان رأی آوردن این نامزد انتخابات در آن بیشتر بود قصد تأثیرگذاری بر انتخابات را داشته است.

مقام‌های وزارت کشور اما اعلام کردند که به حوزه‌هایی که کمبود تعرفه داشتند تعرفه لازم ارسال شده است.

اتهامات آقای رئیسی و هواداران او درحالی مطرح شده که حسن روحانی نیز روز سوم خرداد با اعلام اینکه «چهار میلیون رای به صندوق ریخته نشد»، تلویحا شورای نگهبان را متهم کرده بود که مانع بالا رفتن رای او تا مرز ۲۸ میلیون شده است.

رییس‌جمهوری ایران گفته بود که شورای نگهبان ۱۲ ساعت پس از پیشنهاد هیات اجرایی انتخابات، تازه پذیرفت که برای تسریع در روند رای‌گیری، تنها شماره ملی رای‌دهندگان ثبت شود.

سخنگوی شورای نگهبان اما ضمن رد این سخنان اعلام کرده بود که وزارت کشور عصر روز انتخابات این تقاضا را مطرح کرده بود.

مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان رییس دولت دوازدهم ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح روز پنجشنبه آغاز شد.

براساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «امضای حکم ریاست جمهوری پس از انتخاب مردم»، از جمله «وظایف و اختیارات رهبری» است. دوره چهار ساله ریاست جمهوری در ایران از تاریخ «تنفیذ اعتبارنامه» به‌وسیله رهبر آغاز می‌شود.

قرار است مراسم تحلیف دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی نیز عصر شنبه ۱۴ مرداد در مجلس شورای اسلامی برگزار شود.

از زمان انقلاب در ایران در سال ۱۳۵۷ تاکنون ۱۲ انتخابات ریاست جمهوری در این کشور برگزار شده است و هفت نفر توانسته‌اند به این سمت انتخاب شوند: ابوالحسن بنی‌صدر، محمدعلی رجایی، علی خامنه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی.

XS
SM
MD
LG