لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۷

ظریف: محدودیتی برای مذاکره با آمریکا در چارچوب برجام نداریم


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در مصاحبه‌ای که روز سه‌شنبه منتشر شد گفت که با وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ دیداری نداشته، اما در عین حال «محدودیتی برای ایران در مذاکره با آمریکا و تیم جدید وزارت خارجه این کشور در چارچوب اجرای برجام وجود ندارد».

آقای ظریف با اعلام این موضوع در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، که روز سه‌شنبه، ۱۷ اسفند، منتشر شد، به این پرسش که چرا ایران بعد از انتخاب دونالد ترامپ از سوی مردم آمریکا، در رابطه با اجرای برجام سعی نکرد با تیم رئیس ‌جمهوری جدید آمریکا ارتباط برقرار کند،‌ پاسخ داد: «ما هیچ وقت نگفتیم برای اجرای برجام با کسی (آمریکایی‌ها) صحبت نمی‌کنیم.»

وی همچنین در مورد سخنان عباس عراقچی،‌ معاون وزیر خارجه،‌ مبنی بر این که گفت‌وگوی تهران با واشینگتن با اجرایی شدن برجام پایان یافته توضیح داد: «آن زمان که آقای عراقچی این صحبت را مطرح کردند، هنوز دولت آمریکا شکل نگرفته بود که بخواهیم با آن دولت تعامل کنیم.»

آقای ظریف با اشاره به آن چه «لفاظی‌ها در دولت ترامپ درباره برجام»‌ نامید، ‌گفت که «اتفاق جدیدی در دوران ترامپ نیفتاده است».

وزیر امور خارجه ایران با اشاره به این «لفاظی های جدید»‌ افزود که این موضوع «می‌تواند مغایر روح و برخی از مواد برجام به‌ویژه در رابطه با ایجاد فضای مطلوب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران باشد».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و برخی دیگر از مقام های این کشور از زمان تغییر دولت در آمریکا و حتی پیش از آن بر لزوم بازنگری در توافق‌نامه هسته‌ای وین (برجام) تاکید کرده اند.

پیش از این، آقای ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی خود اعلام کرده بود که توافق اتمی گروه ۵+۱ و ایران «بدترین معامله ممکن» بوده است و اگر به قدرت برسد آن را «پاره خواهد کرد».

این سخنان ‌انتقاد مقام‌های ایرانی را به دنبال داشت و آنان بر لازم‌الاجرا بودن برجام بارها تاکید کرده‌اند.

محمدجواد ظریف همچنین با اشاره به آن چه موفقیت‌های برجام نامید، افزود که توافق‌نامه اتمی باعث شد تا «هدف ایجاد فضای امنیتی و ایران‌هراسی به شدت مخدوش شود و برای همین تندروها در آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه تمام تلاش‌شان این است که این فضای امنیتی علیه ایران را مجدد شکل دهند و تمام بحث‌هایی که این روزها طرح می‌شود، متمرکز بر این مسئله است.»

اشاره وی به مواضع اخیر برخی از کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و اسرائیل علیه ایران است.

در روزهای اخیر مقام های عربستان سعودی انتقادهای شدیدی را متوجه ایران کرده‌اند و اسرائیل نیز خواستار تشکیل جبهه متحدی علیه ایران شده است.

مقام های ایرانی نیز در مقابل انتقادهای شدیدی را متوجه این کشورها کرده اند.

به نوشته ایسنا، وزیر امور خارجه ایران حفظ و گسترش برنامه هسته ای و رفع کامل تحریم‌ها در حوزه‌های نفت و حمل و نقل را از دیگر «دستاوردهای برجام» ‌دانست و در مورد انتقادهای اصولگرایان از عملکرد دولت حسن روحانی در مذاکرات هسته ای گفت: «دوستانی که در داخل به ما ایراد می‌گیرند در واقع باید ما را تشویق کنند.»

وی با اشاره به این که ایران در حوزه اجرای برجام «محدودیتی برای گفت‌وگو و تعامل ندارد» اضافه کرد: «تاکنون در سطح بنده نیازی به ارتباط با وزیر خارجه (جدید) آمریکا برای اجرام برجام نبوده و از این رو هیچ تماسی با ایشان نداشته‌ام.»

آقای ظریف درباره احتمال برگزاری نشست کمیسیون برجام بین ایران و گروه ۵+۱ گفت: «اگر ضرورتی ایجاب کند ما می‌توانیم درخواست برگزاری اجلاس وزیران خارجه را داشته باشیم... اما زودتر از آن اگر نیاز باشد باید درخواست کنیم که فعلا احساس می‌کنیم اجلاس در سطح معاونان کفایت می‌کند که در زمان مشخص خود برگزار می‌شود.»

او در بخش دیگری از این مصاحبه در مورد بحث تحریم ها گفت که «دولت آمریکا وظایفی دارد و طبق برجام باید این وظایف را انجام دهد. همه طرف‌ها می‌دانند که انتخاب‌های ایران محدود نیست؛ اگر به جز آن‌ چه در روند اجرای برجام مشخص و توافق شده است، انجام شود. مکانیزم بازگشت‌پذیری برای ایران نسبت به مکانیزمی که برای طرف‌های دیگر تعیین شده، خیلی راحت‌تر است.»

آقای ظریف اشاره کرد: «ترجیح ایران ادامه اجرای برجام است»، ولی در عین حال، ‌تاکید کرد که «با تدابیر مقام معظم رهبری و دولت در شرایطی هستیم که می‌توانیم به راحتی بازگشت‌پذیری را انجام دهیم».

وی گفت: «دلیلی نمی‌بینیم لغو و توقف اجرای تحریم‌ها که تعهد برجامی ایالات متحده آمریکاست، انجام نگیرد.»

در این میان،‌ یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نیز روز دوشنبه، ۱۶ اسفند، تاکید کرد که بعد از سفر به واشینگتن اطمینان پیدا کرده است که آمریکا در زمینه توافق هسته‌ای با ایران، برجام، با آژانس «همکاری خیلی خوبی خواهد داشت».

آقای آمانو افزود که در این باره با رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، گفت‌وگو کرده است.

وزیر خارجه آمریکا پیش از این گفته بود که واشینگتن این توافق را مورد بازنگری کامل قرار می‌دهد.

آژانس در آخرین گزارش خود که ششم اسفند منتشر شد اعلام کرد که ایران به تعهداتش پایبند بوده و میزان ذخایر اورانیوم آن از سقف تعیین شده در برجام پایین‌تر است.

XS
SM
MD
LG