لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۰

نامه چندین نظامی بازنشسته آمریکایی در دفاع از برجام


دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، چندین بار برجام را «بدترین» توافق نامیده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، چندین بار برجام را «بدترین» توافق نامیده است.

چندین ژنرال و آدمیرال بازنشسته آمریکایی در نامه‌ای سرگشاده به دونالد ترامپ، ‌رئیس‌ جمهوری این کشور، توافق‌نامه اتمی گروه پنج به علاوه یک و ایران را به سود امنیت ملی آمریکا دانستند.

۳۸ امضاکننده این نامه که در خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه و نیز سایت Votevets متعلق به «کهنه‌سربازهای مترقی آمریکا»‌ انتشار یافته،‌ «حمایت قوی» ‌خود را از برجام اعلام کرده و نوشته‌اند: «این توافق‌نامه بین المللی به طور موفقیت‌آمیزی مسیر ایران به سوی تولید سلاح اتمی را مسدود و امنیت آمریکا و متحدانش را به طور چشمگیری تقویت کرد.» ‌

آنها در این نامه که روز چهارشنبه، ۲۱ تیر، منتشر شد، با اشاره به اینکه حدود دو سال از امضای توافق‌نامه اتمی می گذرد و اشاره به انجام تعهدات از سوی امضاکنندگان برجام افزودند: «ایران دو سوم سانتریفیوژهای خود را جمع آوری کرد، ۹۸ درصد اورانیوم غنی ذخیره خود را تحویل داد و در قلب رآکتور آب سنگین خود بتن تزریق کرد.»

به نوشته امضاکنندگان این نامه، آمریکا نیز متناسب با آن اقداماتی را در مورد تحریم‌های اتمی انجام داد و از اعمال تحریم های مشخص جدید خودداری کرد.

هرچند که به توصیف آنان،‌ کنگره آمریکا در حال حاضر در پی تصویب قانونی است که به جای کمک به منافع ملی این کشور آن را «سیاست‌زده» می‌کند.

پیش از این، مجلس سنای آمریکا با اکثریت بسیار بالا طرحی را تصویب کرده بود که تحریم‌هایی علیه ایران را در بر می‌گیرد و متممی در آن علیه شرکت‌ها و شهروندان روسیه گنجانده شده است.

رای‌گیری در مورد طرح در مجلس نمایندگان با مانع روبه‌رو شد.

در نامه ۳۸ ژنرال و آدمیرال بازنشسته آمریکایی با اشاره به اجرای برجام از سوی ایران تاکید شده است که امضاکنندگان نامه از فعالیت‌های موشکی ایران، ‌نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم که تهدیدی برای آمریکا و متحدانش در منطقه به شمار می‌رود مطلعند.

با این همه، این ۳۸ ژنرال و آدمیرال بازنشسته آمریکایی گفته‌اند که اقدامات یک‌جانبه نظامی این تهدید را برطرف نمی‌کند و به تغییر رژیم (ایران) از خارج منجر نخواهد شد.

در این نامه بر لزوم برقراری تماس‌های دیپلماتیک رسمی میان دولت آمریکا با ایران تاکید شده و آمده است که کانال‌های دیپلماتیک نه تنها برای اطمینان یافتن از اجرای برجام ضرورت دارد، بلکه بحران‌های امنیت ملی را حل خواهد کرد.

امضاکنندگان نامه همچنین نوشتند: ما باید توان پاسخگویی سریع و مستقیم برای کاهش تنش (مانند بازداشت ملوانان آمریکایی به دست ایرانیان در خلیج فارس) را داشته باشیم و فعالیت‌های نظامی خود را برای رفع تنش بین دو طرف ادامه دهیم که به سود مبارزه با گروه حکومت اسلامی در عراق است.

به گفته آنان، ‌بدون تماس‌های دیپلماتیک،‌ درگیری‌های کوچک به راحتی می‌تواند از کنترل خارج شود.

این فرماندهان بازنشسته ارتش آمریکا نوشته‌اند:‌ دیپلماسی، ابزاری حیاتی برای کاهش ریسک است و می‌تواند مانع تقابل نظامی شود که جان نظامیان آمریکا را به خطر می‌اندازد که به گفته آنان سودی برای امنیت ملی آمریکا نخواهد داشت.

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، در سخنانی در روز دوشنبه ۱۹ تیر، از جمهوری اسلامی ایران با عنوان «بزرگ‌ترین عامل بی‌ثباتی در منطقه خاورمیانه» نام برد و در عین حال گفت نباید رویکردی در پیش گرفت که مردم ایران را با «حکومت منفور» این کشور متحد کند.

جیمز متیس پیشتر در ششم خرداد سال جاری نیز گفته بود که «رد پای ایران و سپاه پاسداران در هر نقطه‌ای که آشوب و خشونت وجود دارد، از لبنان گرفته تا یمن، سوریه و عراق یا تلاش برای بی‌ثبات کردن حکومت بحرین» دیده می‌شود.

مقامات دونالد ترامپ پیش از این نیز بارها جمهوری اسلامی را « تهدیدی برای صلح و ثبات خاورمیانه» توصیف کرده‌اند.

در همین زمینه رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز چهارشنبه ۲۴ خرداد گفته بود که سیاست ایالات متحده پشتیبانی از عناصری در داخل ایران است که به تغییر مسالمت‌آمیز این حکومت منجر شود.

این سخنان،‌ انتقاد و واکنش منفی مقام های ایران را به دنبال داشته است. آنها پیش از این نیز حمایت از تروریسم و تلاش برای بی ثباتی منطقه خاورمیانه را رد کرده‌اند.

این در حالی است که شماری از کشورهای خاورمیانه مانند عربستان سعودی از تهران به دلیل «دخالت» در عراق، سوریه و یمن انتقاد می کنند.

امضاکنندگان نامه به آقای ترامپ با اشاره به این که برجام بین آمریکا و ایران امضا نشده و توافق‌نامه‌ای چندجانبه به شمار می رود که نتیجه سال‌ها مذاکرات دیپلماتیک پیچیده بوده است،‌ افزوده‌اند: این توافق‌نامه‌ای استراتژیک و درازمدت است که بر روی یک هدف تمرکز دارد و آن این که مانع برنامه اتمی ایران شود.

آنها خواستار ادامه همکاری آمریکا با شرکای بین‌المللی برای موفقیت برجام با استفاده از برتری اقتصادی و مذاکرات برای تغییر رفتارهای بی‌ثبات‌کننده ایران شده‌اند.

این نظامیان ارشد بازنشسته آمریکایی همچنین خواستار پرهیز از سیاستی تهاجمی شده‌اند که به گفته آنها می‌تواند به جنگ منتهی شود.

آنها تاکید کرده‌اند که «زندگی مردان و زنان ما در ارتش نمی تواند پیش از هر گونه گزینه دیپلماتیک به خطر انداخته شود و اضافه کرده‌اند که دیپلماسی نباید قربانی مجادله سیاسی تند و تیز شود».

در این نامه با تاکید بر ضرورت گشودن کانال ارتباطی با حکومت ایران گفته شده است که این اقدام هزینه ای ندارد، نشان‌دهنده رهبری آمریکا در جهان است و امنیت این کشور را در شرایط بی ثبات منطقه ای و جهانی، تحکیم می کند.

XS
SM
MD
LG