لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۴

ایران: توافق آمریکا و روسیه تأثیری بر حضور ما در سوریه ندارد


معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد که هر توافق آمریکا و روسیه برای برقراری آتش‌بس در سوریه «هیچ نتیجه عملی و مؤثری» درباره حضور نیروهای جمهوری اسلامی در این کشور نخواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حسین جابری انصاری این سخنان را روز شنبه ۲۴ تیر، پس از دیدار با الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه پوتین در امور سوریه، بیان کرد.

آقای جابری انصاری گفت: «حضور ایران در هر شکل و در هر سطحی در بحران سوریه بر اساس درخواست دولت سوریه و توافقات دو کشور انجام شده و منوط به توافق هیچ طرف دیگر منطقه‌ای و بین‌المللی نیست».

حضور ایران در سوریه از جمله نگرانی‌های برخی کشورهای منطقه از جمله اسرائیل است.

اخیراً و پس از توافق آمریکا و روسیه برای برقراری آتش‌بس در مناطقی از سوریه، نخست‌وزیر اسرائیل تأکید کرده بود که کشورش از «آتش‌بس حقیقی در سوریه استقبال می‌کند اما نباید به ایران امکان دهد با پر کردن خلائی که ایجاد می‌شود، در سوریه قدرت بگیرد و در نزدیکی مرز اسرائیل حضور داشته باشد».

اسرائیل پیش از این هم در اردیبهشت امسال، طرحی پنج ماده‌ای را برای «اخراج ایران از سوریه» به مقام‌های آمریکایی ارائه کرده بود.

حضور ایران در سوریه و حمایتش از دولت بشار اسد، از جمله مواردی است که از سوی آمریکا و متحدانش به عنوان رفتارهای بی‌ثبات‌کننده تهران توصیف می‌شود.

روز شنبه حسین جابری انصاری همچنین تأکید کرد که هرگونه توافق در ارتباط با سوریه باید در چارچوب «حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه و عدم تجزیه این کشور باشد».

همزمان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز در دیدار با الکساندر لاورنتیف، با تأکید بر لزوم احترام به حاکمیت ملی سوریه، گفت که «هیچگونه توافقی نباید مخدوش‌کننده این اصل غیر قابل تغییر و یا زمینه‌سازی برای تجزیه سوریه باشد».

آمریکا، روسیه و اردن روز جمعه ۱۶ تیر، برای برقراری آتش‌بس در جنوب غربی سوریه و ایجاد «مناطق بدون خشونت» به توافق رسیدند. این توافق روز یکشنبه، ۱۸ تیر و به دنبال نشست دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه، در هامبورگ آلمان، ‌به اجرا در آمد.

یک روز بعد، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران، خواستار آن شد که آتش‌بس برقرار شده در جنوب غربی سوریه، ‌در صورت موفقیت، به تمام مناطق دیگر این کشور گسترش یابد.

پیش از برقراری این آتش‌بس، روسیه، ترکیه و ایران در مذاکرات صلح آستانه تلاش کردند تا توافقنامه ای را برای برقراری چهار «منطقه کاهش تنش» در سوریه به امضا برسانند اما شکست خوردند.

در همین حال آقای جابری انصاری گفت: «ما در آستانه [پایتخت قزاقستان] پنج گفت‌وگوهای تفصیلی درباره مناطق چهارگانه کاهش تنش داشتیم که به دلیل باقی ماندن برخی اختلافات در حوزه مناطق شمالی و عدم آمادگی شرکای ترک برای حصول توافق نهایی این توافق به تعویق افتاده است».

نقش‌آفرینی ایران در روند برقراری آتش‌بس در مناطق مختلف سوریه، با مخالفت و انتقاد گروه‌های مخالف اسد همراه بوده است.

روسیه، ایران و ترکیه سه کشور اصلی در نشست‌های آستانه هستند، و روسیه و ایران از حامیان حکومت بشار اسد هستند و ترکیه از برخی گروه‌های مسلح مخالف بشار اسد حمایت می‌کند.

XS
SM
MD
LG