لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۴

تبادل نظر سران سه قوه درباره برگزاری «انتخابات رقابتی و حداکثری»


حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، می‌گوید موضوع برگزاری انتخاباتی «رقابتی» با حضور «حداکثری مردم» و اقداماتی که باید برای «افزایش حضور و امید مردم» در انتخابات پیش رو باید انجام شود، در جلسه روز دوشنبه سران سه قوه ایران بحث شده است.

جلسه سران سه قوه جمهوری اسلامی روز دوشنبه، ۱۲ بهمن، در نهاد ریاست جمهوری ایران، برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسن روحانی، پس از این جلسه هر دو انتخابات مجلس و مجلس خبرگان رهبری را «مهم» خواند و گفت که «مطمئناً ملت ایران با حضور پرشور خود در انتخابات یک حرکت رو به جلو در زمینه سیاسی و اجتماعی در کشور را رقم خواهد زد».

به گفته آقای روحانی، در جلسه سران سه قوه،«چگونگی برگزاری انتخابات با حضور حداکثری مردم» و اقداماتی که باید برای «افزایش حضور و امید مردم در جهت برگزاری انتخاباتی عظیم با همه ابعاد سلامت و رقابتی بودن» انجام شود، بحث شده است.

بر اساس این گزارش در این جلسه همچنین درباره سفر آقای روحانی به فرانسه و ایتالیا و همچنین «فضای پسابرجام» گفت و گو شده است.

گفت‌وگوی سران سه قوه ایران درباره برگزاری «انتخاباتی رقابتی» درحالی است که به گفته علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور، اگر تعداد زیادی از کاندیداهای رد صلاحیت‌شده تأیید نشوند، در برخی از حوزه‌های انتخابیه «رقابت و مشارکتی وجود نخواهد داشت».

در حالی که هیئت‌های اجرایی وابسته به وزارت کشور، ۱۰ هزار و ۹۵۴ داوطلب را تأیید، و ۸۱۴ کاندیدا یعنی حدود هفت درصد از کاندید‌ها را رد صلاحیت کرده بودند، به گفته نجات‌الله ابراهیمیان، عضو حقوقدان شورای نگهبان، تنها صلاحیت «قریب به ۴۰ درصد» از کاندیدا‌ها توسط هیئت‌های نظارت، وابسته به شورای نگهبان، تأیید شده است.

آقای ابراهیمیان همچنین خبر داده است که حدود شش هزار نفر از رد صلاحیت شدگان به تصمیم هیئت‌های نظارت اعتراض کرده‌اند و پرونده آنها در حال بررسی است.

حسن روحانی روز پنج‌شنبه اول بهمن، در واکنش به رد صلاحیت تعدادی زیادی از نامزدهای انتخابات مجلس که به گفته او جمعیت هواداران آنها به ۱۰ میلیون نفر هم می‌رسد گفته بود که «مجلس خانه ملت است، نه یک جناح».

وی همچنین گفته بود که «دولت اعتدال» آرزو دارد که «معتدلین» به مجلس آینده راه پیدا کنند اما دولت «عرفاً و قانوناً» حق مداخله در انتخابات را ندارد و تلاش می‌کند که انتخابات سالمی برگزار شود تا همه جناح‌ها بتوانند نمایندگان خود را به مجلس بفرستند.

در واکنش به این سخنان، محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، روز یکشنبه اصلاح‌طلبان را «نامعتدل‌ترین جناح سیاسی» و «خطرناک» خوانده و گفته بود که تقاضای دولت برای راه یابی «معتدلین» به مجلس آینده « چیز خیلی عجیبی نیست. لفظ اعتدال هم حرف خوبی است اما معنای آن این نیست که حتماً نمایندگان باید جزو اصلاح‌طلبان باشند».

روز دوشنبه اما صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، هم گفت که «برخی افراد مدعی روشنفکری و اصلاح‌طلبی» به دنبال «ترویج سکولاریسم» بودند اما در عین حال «خود را ملتزم به قانون اساسی می‌دانستند».

آن طور که حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی، از بین سه هزار کاندیدای اصلاح‌طلب «تنها ۳۰ نفر» یعنی «یک درصد» تأیید صلاحیت شده‌اند.

با این وجود در هفته های گذشته تعدادی از منصوبان رهبر جمهوری اسلامی از جمله حسین نجات، معاون فرهنگی و حسین صفار هرندی، مشاور فرمانده سپاه پاسداران، حسین شریعتمداری نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، و رضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، شدیداً به اصلاح‌طلبان حمله کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG