لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۸

«نشست مشورتی ژنو» برای تنظیم دستورالعمل‌های رفع تحریم‌های ایران


خبرگزاری دولتی ایرنا، روز شنبه ۲۳ آبان، از برگزاری «نشست مشورتی» اتحادیه اروپا و آمریکا با ایران، برای تنظیم متن دستورالعمل‌ها و بیانیه‌های مربوط به توافق اتمی وین درباره رفع تحریم‌ها علیه ایران خبر داد.

براساس گزارش وزارت خارجه ایران، در این نشست ۹ ساعته، که در ژنو برگزار شده، هیئت ایرانی متشکل از نماینده بانک مرکزی و تیمی از حقوقدانان وزارت خارجه، «پیشنهادهای مشخصی » برای درج در متن این دستورالعمل‌ها ارائه کرده است.

با این حال دراین گزارش اشاره بیشتری به جزئیات این نشست و پیشنهادهای طرح شده در آن، نشده است.

براساس توافق اتمی وین کشورهای گروه ۵+۱ متعهد شده‌اند همزمان با عمل کردن ایران به تعهدات خود تحریم‌های اقتصادی، مالی و بانکی علیه ایران را گام به گام تعلیق و در مواردی لغو کنند.

ایالات متحده و اتحادیه اروپا روز یکشنبه ۲۶ مهر گام‌های رسمی مربوط به برچیده شدن تحریم‌ها در صورت عمل کردن ایران به تعهدات مندرج در برجام را اتخاذ کردند.

در چارچوب توافق اتمی وین همچنین ایران از جمله به کاستن شمار سانتریفیوژ‌ها و پایین آوردن حجم و درجه غنی‌سازی اورانیوم متعهد شده‌ است.

با این حال انتشار گزارش‌ها درباره جمع‌آوری سانتریفیوژها در هفته‌های گذشته اعتراض تعدادی از نمایندگان مجلس را به دنبال داشت.

از جمله روز دوشنبه، ۱۱ آبان ۲۰ نماینده در تذکری به رئیس‌ جمهور ایران خواستار توقف جمع‌آوری سانتریفیوژهای نطنز و فردو شده بودند.

در همین حال به گزارش خبرگزاری خانه ملت، وابسته به مجلس شورای اسلامی، حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه، روز شنبه گفت که نباید جمع‌آوری سانتریفیوژ‌ها به «موضوعی سیاسی» در کشور تبدیل شود.

آقای بعیدی‌نژاد اعلام کرد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جمع‌آوری سانتریفیوژ‌ها «نقشی ندارد» و زمانی که تعداد سانتریفیوژ‌ها به اندازه تعیین‌شده در توافق اتمی وین رسید، آژانس تعداد موجود را «تأیید می‌کند».

به گفته آقای بعیدی‌نژاد، اگر سانتریفیوژ‌ها در زمان «مناسب» جمع‌آوری نشوند، باید دوره اجرای توافق وین طولانی‌‌تر شود و یا اینکه سازمان انرژی اتمی مجبور به جمع‌آوری «بدون اصول و یا با سرعت» سانتریفیوژ‌ها خواهد شد.

به گفته آقای بعیدی‌نژاد، جمع‌آوری و نقل و انتقال «سریعِ» سانتریفیوژ‌ها ممکن است باعث «وارد شدن ضربه» به آنها شود.

در توافق اتمی وین، تهران پذیرفت که در ۱۰ سال نخست، سانتریفوژهای نوع IR-1 خود را از رده خارج کند و ظرفیت غنی‌سازی‌اش در تأسیسات نطنز طی این دوره حداکثر تا ۵۰۶۰ دستگاه سانتریفیوژ IR-1 خواهد بود.

طبق گزارش‌های منتشره، ایران حدود ۱۹ هزار دستگاه سانتریفوژ فعال دارد.

سند بازطراحی رآکتور اراک «نهایی» شد

مدیرکل سیاسی و امور بین‌الملل وزارت خارجه ایران روز شنبه همچنین خبر داد که سند بازطراحی رآکتور اراک «نهایی» شده و فقط امضای آن باقی مانده است.

به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، آقای بعیدی‌نژاد گفت که اگر وزرای گروه ۵+۱ و ایران در حاشیه اجلاس سوریه در وین حضور داشته باشند،‏ احتمال دارد این سند امضا شود.

به گفته آقای بعیدی‌نژاد، در این سند «تعهد جدی» کشور‌های گروه ۱+۵ برای بازطراحی رآکتور اراک پیش‌بینی شده و مسئولیت هر یک از آن‌ها نیز «مشخص و تعیین‌شده است».

او همچنین خبر داد که چین در بازسازی این رآکتور «نقش محوری» خواهد داشت.

تآسیسات آب سنگین اراک یکی از موضوع اختلافی ایران و کشور‌های غربی بود، اما ایران بر اساس توافق اتمی وین پذیرفت که قلب رآکتور اراک خارج شده و منافذ آن با بتن پر شود به طوری که مجدداً قابلیت استفاده نداشته باشد.

در همین حال علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پیش از این گفته بود که پس از امضای «سند رسمی» درباره بازطراحی رآکتور اراک، به دستور رئیس‌جمهوری ایران «قلب رآکتور اراک» خارج خواهد شد.

نمایندگان ایران، آمریکا و چین، ۲۶ مهر ماه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده بودند که نوسازی و بازطراحی رآکتور اراک «با مدیریت و رهبری ایران» انجام خواهد شد.

طبق این توافق، ایران با کمک آمریکا و چین در خطوط تولید سوخت خود در اراک تغییراتی فنی ایجاد خواهد کرد تا متناسب با رآکتور جدید شود.

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در نامه خود به رئیس‌جمهور ایران، برای تأیید توافق اتمی وین اعلام کرده است که اقدام در مورد نوسازی کارخانه‌ آب سنگین اراک «تنها در صورتی آغاز خواهد شد که قرارداد قطعی و مطمئن درباره‌ طرح جایگزین و تضمین کافی برای اجرای آن منعقد شده باشد».

XS
SM
MD
LG