لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۷

«دیپلمات باهوش»؛ جدی‌ترین گزینه برای وزارت خارجه


روزنامه اعتماد در شماره یکشنبه خود از محمدجواد ظریف، نماینده دائم ایران در سازمان ملل طی سال‌های ۸۱ تا ۸۶ به عنوان «دیپلماتی با هوش» یاد کرده و او را «جدی‌ترین گزینه برای وزارت خارجه» معرفی کرده است.
یدالله جوانی، رئیس پیشین اداره سیاسی سپاه، در یادداشتی در روزنامه جوان ضمن تعیین «رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی» به عنوان مأموریت دولت حسن روحانی، نوشته است: «برخی از چهره‌های سیاسی مؤثر در فتنه که با رأفت جمهوری آزادانه می‌گردند، به تکاپو افتاده تا برای رفع حصر سران فتنه و آزادی محکومین به زندان فتنه ۸۸ زمینه‌سازی کنند».
روزنامه کیهان هم در سرمقاله مشابهی با تیتر «پروژه ناشیانه حامیان فتنه»، نوشته کسانی که «با افعال مجرمانه دست به اردوکشی‌های خیابانی زدند، حق ندارند به مراکز مدیریتی و صحنه سیاسی کشور بازگردند».
سعید حجاریان از چهره‌های اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با روزنامه شرق با اشاره به اینکه «تندروها فعلاً ساکت هستند»، گفته است که تندروها «فعلاً کفن‌ها را داده‌اند خشکشویی تا بعداً بگیرند و بپوشند».
روزنامه‌های اعتماد و شرق ضمن انتشار گزارشی‌هایی درباره دیدار نزدیک به ۴۰ نماینده مجلس نهم با حسن روحانی، از معرفی وزرای پیشنهادی در روز تحلیف خبر داده‌اند. همزمان روزنامه جوان ضمن تعیین شرط تازه‌ای برای وزرای دولت آینده، نوشته است که «فتنه‌گران نمی‌توانند از فیلتر مجلس عبور کنند».
روزنامه آرمان نیز ضمن انتشار عکسی از علی جنتی در صفحه یک، از احتمال معرفی فرزند فرزند احمد جنتی دبیر شورای نگهبان به عنوان وزیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت روحانی خبر داده است.
جوانی: روحانی مشکل اقتصاد و فرهنگ را حل کند، نه حصر و زندان را
یدالله جوانی، رئیس پیشین اداره سیاسی سپاه پاسداران و مشاور فعلی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در این نیرو، با انتشار یادداشتی در روزنامه جوان ضمن تعیین «رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی» به عنوان مأموریت دولت حسن روحانی، به رئیس‌جمهور منتخب درباره به‌کارگیری اصلاح‌طلبان در دولت هشدار داده است.
یادداشت‌نویس روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، از اصلاح‌طلبان و معترضان به انتخابات سال ۸۸ به عنوان «فتنه‌گران» نام یرده و تأکید کرده است: «به طور قطع، فعال شدن فتنه‌گران در پناه دولت یازدهم، مانع بزرگی بر سر راه این دولت برای پاسخگویی به مطالبات عمومی خواهد بود».
یدالله جوانی که در جریان سرکوب اعتراض‌های پس از انتخابات سال ۸۸ رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران بود، در این یاداشت که با عنوان «گرما بر افعی جان اهالی فتنه» منتشر شده است، احتمال رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، و آزادی زندانیان سیاسی را رد کرده و نوشته است که «برخی از چهره‌های سیاسی مؤثر در فتنه که با رأفت جمهوری اسلامی به رغم خیانت‌هایی که مرتکب شده‌اند،‌ آزادانه می‌گردند، به تکاپو افتاده تا برای رفع حصر سران فتنه و آزادی محکومین به زندان فتنه ۸۸ زمینه‌سازی کنند».
یادداشت‌نویس روزنامه جوان با استقبال از اظهارات صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، علیه اصلاح طلبان نوشته است: «با پیروزی حسن روحانی، برخی از اصحاب فتنه جان گرفته‌اند و تصور می‌کنند شرایط برای بازگشت به عرصه سیاست برای آنان کاملاً فراهم شده است» اما چنین بازگشتی را غیرممکن توصیف و تأکید کرده است: «حال که با عنایات الهی و رهبری حکیمانه مقام رهبری شعله‌های فتنه فروکش کرده و آرامش و ثبات به ایران اسلامی بازگشته، به کدامین دلیل و با چه توجیهاتی می‌توان پذیرفت و اجازه داد که پس از گذشت چهار سال و در پی یک انتخابات، فتنه‌گران جان بگیرند و به صحنه سیاسی کشور بازگردند».
مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران، ضمن حمله به روزنامه اعتماد به خاطر انتشار عکس و سخنرانی محمد خاتمی رئیس‌جمهور دوره اصلاحات و عکس و گفت‌وگو با محمد نعیمی‌پور در شماره ۳۰ تیرماه این روزنامه، از آن به عنوان «نمونه‌ای از تحرکات جریان فتنه» نامبرده و نوشته است که «روزنامه اعتماد در این شماره با انتشار سخنرانی یکی از چهره‌های شاخص فتنه، مصاحبه با عضو حزب منحله مشارکت و انتشار یادداشت یکی از گردانندگان حلقه جرس، رویکرد خود مبنی بر احیای اصحاب فتنه» را به نمایش گذاشت.
یدالله جوانی همچنین اظهارات محمد نعیمی‌پور درباره احتمال بازگشایی دفاتر حزب مشارکت را رد کرده و همچنین با اشاره به مطرح شدن «رفع حصر» و «آزادی زندانیان حوادث سال ۸۸» در هفته‌های اخیر، نوشته است که «رفع حصر و آزادی زندانیان، نه در شعارهای روحانی بود و نه در مطالبات عمومی رأی‌دهندگان جایی دارد، شعار روحانی اعتدال بود و ایشان با "کلید" به عنوان نماد گره‌گشایی از مشکلات مردم موفق به کسب آرای آنان شد».
یدالله جوانی همچنین «مطالبات اصلی رأی‌دهندگان به روحانی» را هم «مطالبات اقتصادی و اجتماعی» توصیف کرده و نوشته است: «آیا مردم به حسن روحانی برای حل مشکلات اقتصادی کشور که گریبان آنها را گرفته رأی دادند، ‌یا رأی آنان برای احیا و زنده کردن فتنه‌گران بود؟»
مشاور نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران البته خودش به این پرسش پاسخ داده و نوشته است: « پاسخ این سؤال بسیار روشن است.و به طور قطع، فعال شدن فتنه‌گران در پناه دولت یازدهم، مانع بزرگی بر سر راه این دولت برای پاسخگویی به مطالبات عمومی خواهد بود، چرا که مطالبات اصلاح‌طلبان افراطی و اهالی فتنه، با مطالبات عمومی مردم تفاوت اساسی و ماهوی دارد».
حمله کیهان به اصلاح‌طلبان و اصولگرایان میانه‌رو
روزنامه کیهان هم در سرمقاله مشابهی با عنوان «پروژه ناشیانه حامیان فتنه»، ضمن تکرار اتهامات خود علیه اصلاح از آنها به عنوان کسانی نامبرده است که «با افعال مجرمانه دست به اردوکشی‌های خیابانی زدند»، و نوشته است آنها «حق ندارند به مراکز مدیریتی و صحنه سیاسی کشور بازگردند».
این روزنامه که تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی منتشر می‌شود، حتی تأکید چهره‌های اصلاح‌طلب درباره اینکه «سهمی از دولت روحانی نمی‌خواهیم» و «بازگشت به عرصه اجتماعی و تشکیل ان‌جی‌‌اوها و تقویت نهادهای مدنی» را شیوه سیاست‌ورزی خود اعلام می‌کنند، نوشته که سخنان اصلاح‌طلبان «اسم رمزی برای بسترسازی حرکات ساختارشکن و غیرقانونی است، و هدف آنها احیای سازمان فتنه است».
کیهان همچنین نوشته است که حتی اگر برخی از اصلاح‌طلبان «به پای میز محاکمه حاضر نشده‌اند، اما کمترین تردیدی وجود ندارد که صلاحیت حضور در کابینه و سمت‌های به مراتب پایین‌تر از آن را هم ندارند».
این روزنامه در عین حال مأموریت خود را افشاگری علیه اصلاح‌طلبان و معترضان پس از انتخابات سال ۸۸ توصیف کرده و با اشاره ضمنی به حضور شماری از اصولگرایان در صف منتقدان به حملات کیهان علیه دولت هنور تشکیل نشده حسن روحانی، نوشته است که «برخی با شکل و شمایل اصولگرایی» هم «در دام تخریب علیه کیهان گرفتار شده‌اند».
سعید حجاریان: کفن‌ها را داده‌اند خشک‌شویی تا بعد بگیرند و بپوشند
سعید حجاریان در گفت‌وگو با روزنامه شرق با اشاره به اینکه «تندروها فعلاً ساکت هستند»، گفته است: تندروها «فعلاً کفن‌ها را داده‌اند خشک‌شویی تا بعدا بگیرند و بپوشند».
حجاریان همچنین درباره گروه‌های فشاری که مقام‌های جمهوری اسلامی از آنها به عنوان «خودسر» نام می‌برند، گفته است: «اینها قابل کنترل هستند، اینها عددی نیستند».
روزنامه شرق درعین حال از قول سعید حجاریان نوشته است که حسن روحانی «باید منتظر چالش‌های فراوان باشد» چرا که اگر می‌خواهد راندمان را بالا ببرد «باید رانت را قطع کند» و این کار سختی است و «باید ایشان تا آخر بایستد».
در این گفت‌وگو سعید حجاریان همچنین گفته است که «روحانی مشکلی که دارد این است که یک عده عناصر غیرمسئول به رانت دولتی چسبیده‌اند، و روحانی این رانت‌ها را باید قطع کند. اگر این کار را نکند اینها مشکلات جدی‌ای را ایجاد می‌کنند، چون که خوان خیلی گسترده شده است».
سعید حجاریان «برای نمونه» به سرنوشت وزارت مرضیه وحید دستجردی و برکناری او اشاره کرده و گفته است که وزیر سابق بهداشت با عده‌ای از رانت‌خواران در وزارتخانه خودش «برخورد کرده بود، بعد هم ناگهان در رسانه‌ها دیدیم که یک مشت مریض را برده‌اند و در بیابان‌ها گذاشته‌اند» و آن «اتفاق افتاد گردن وزیر».
دیدار ۴۰ نماینده با روحانی، تعیین شرط تازه اصولگرایان برای وزرای روحانی
روزنامه‌های اعتماد و شرق ضمن انتشار گزارشی‌هایی درباره دیدار نزدیک به ۴۰ نماینده مجلس نهم با حسن روحانی، از معرفی وزرای پیشنهادی در روز تحلیف خبر داده‌اند. همزمان روزنامه جوان ضمن تعیین شرط تازه‌ای برای وزرای دولت آینده، نوشته است که «فتنه‌گران نمی‌توانند از فیلتر مجلس عبور کنند».
روزنامه اعتماد گزارش داده است که «حدود ۴۰ نفر از نمایندگان مجلس، روز شنبه به دیدار حسن روحانی رفتند تا نخستین دیدار رسمی گروهی از نمایندگان با رئیس‌جمهور منتخب در فاصه یک هفته باقی مانده تا روز تحلیف برگزار شود».
به نوشته این روزنامه، حسن روحانی در این جلسه به نمایندگان مجلس گفته است که «در نخستین فرصت که میسر باشد اعضای کابینه را به مجلس معرفی می‌کنم و با اطلاعی که از فضای صمیمی مجلس دارم، مطمئن هستم نمایندگان با توجه به مصالح کشور تصمیم خود را اتخاذ می‌کنند».
حسن روحانی همچنین گفته است که «اینجانب و نمایندگان محترم مجلس، منتخب مردم هستیم و همه باید به خواست مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری پاسخ مثبت بدهیم و در مسیر اجرای خواست اکثریت مردم حرکت کنیم».
این روزنامه همچنین از قول حسن روحانی، رئیس‌جمهور منتخب، نوشته است که «باید توجه کنیم که فضای امروز کشور با دوران مبارزه انتخاباتی متفاوت است و اکنون فضای همدلی و همکاری است و دوره رقابت‌های انتخاباتی گذشته است».
روزنامه شرق نیز با اشاره به «تلاش برای معرفی کابینه در روز تحلیف»، نوشته است که حسن روحانی در دیدار با اعضای شورای راهبردی مجلس، ضمن تأکید بر اینکه «مشکلات کشور باید با تعامل قوای سه‌گانه حل شود»، یادآور شد که «فهرست کابینه خود را در روز مراسم تحلیف به مجلس ارائه کند».
روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، اما از قول برخی از نمایندگان اصولگرای مجلس تهدید کرده است که در صورت معرفی وزرای اصلاح‌طلب از سوی روحانی «فتنه‌گران نمی‌توانند از فیلتر مجلس عبور کنند».
محمد سلیمانی، وزیر پیشین ارتباطات در دولت احمدی‌نژاد و نماینده فعلی مجلس، درباره مخالفت احتمالی مجلس با معرفی وزرای اصلاح‌طلب از سوی حسن روحانی، به این روزنامه گفته است که «افرادی که در وقایع سال ۸۸ دخیل بودند از مجلس رأی اعتماد نخواهند گرفت».
روزنامه جوان همچنین شرط «موضع‌گیری علیه اعتراض‌های سال ۸۸» را به شرایط وزرای مورد نظر حسن روحانی افزوده و از قول محمد سلیمانی نوشته است که «قضایای سال ۸۸ یک اقدام علیه نظام بود و همه به نوعی در این خصوص موضع‌گیری کردند، بنابراین عدم موضع‌گیری در خصوص این وقایع در حقیقت به نوعی همراهی با فتنه است و این موضوع از نظر مجلس موضوع بسیار مهمی است».
جدی‌ترین گزینه برای وزارت خارجه؛ محمدجواد ظریف
روزنامه اعتماد در شماره یکشنبه خود از محمدجواد ظریف، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل طی سال‌های ۸۱ تا ۸۶، را به عنوان «جدی‌ترین گزینه برای وزارت خارجه» معرفی کرده است.
مجتبی حسینی در گزارش روزنامه اعتماد با بررسی سوابق محمدجواد ظریف از او به عنوان «دیپلماتی باهوش» و «جدی‌ترین گزینه وزارت خارجه» نامبرده و نوشته است که «محمدجواد ظریف ۵۳ ساله در حالی تا چندی دیگر پا به وزارت خارجه خواهد گذاشت که طی چند سال گذشته فرصت زیادی را برای رسیدن به آرزوی دیرینه‌اش برای تدریس در دانشگاه داشته است و یقیناً زندگی او از این پس دستخوش تغییرات جدید خواهد شد».
گزارش‌نویس روزنامه اعتماد با اشاره به انتظار تغییر در سیاست خارجی نوشته است که این تغییرات «نگاه‌های نگران بسیاری را به همراه خود دارد، نگاه‌هایی که می‌خواهند ببینند تا وزیر خارجه جدید ایران چه راه‌حل‌هایی را برای برون رفت از وضعیت موجود ایران در سیاست خارجی به‌کار خواهد گرفت».
روزنامه اعتماد همچنین نوشته است که «از سوابق و علایق محمدجواد ظریف کاملاً هویداست که این دیپلمات کارکشته همواره به دنبال رفع شکاف‌های موجود میان ایران و قدرت جهانی بوده است».
احتمال معرفی فرزند احمد جنتی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
روزنامه آرمان ضمن انتشار عکسی از علی جنتی در صفحه یک خود، از احتمال معرفی فرزند احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت روحانی خبر داده است.
این روزنامه از احمد مسجدجامعی، محمدعلی زم، رضا صالحی، و حسام‌الدین آشنا، نیز به عنوان «گزینه‌های احتمالی» برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نامبرده اما نوشته است که اکنون «نام علی جنتی به عنوان گزینه قطعی وزارت ارشاد مطرح شده است».
ﻣﻄﻬﺮﻩ ﺷﻔﻴﻌﯽ در گزارش روزنامه آرمان ضمن مرور سوابق و موقعیت فعلی علی جنتی از او به عنوان «ﻣﺮﺩﯼ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺍﺯ ﭘﺪﺭ» نامبرده و نوشته است که «علی جنتی فرزند آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان است اما دارای دیدگاه‌های کاملاً اعتدال‌طلبانه است».
این روزنامه با اشاره به اینکه علی جنتی «ارتباط نزدیکی با حسن روحانی» دارد، از فرزند دبیر شورای نگهبان به عنوان «یکی از حامیان سرسخت اکبر ‌هاشمی رفسنجانی» نامبرده و نوشته است که «علی جنتی چهار سال در مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور داشت و این نزدیکی سبب شد تا امروز نام او را به عنوان گزینه قطعی وزارت ارشاد مطرح کنند».
روزنامه آرمان همچنین از احمد مسجدجامعی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره محمد خاتمی، به عنوان یکی از گزینه‌های همین سمت در دولت روحانی نامبرده، اما نوشته است که «ﻃﻴﻒ ﺟﺒﻬﻪ ﭘﺎﻳﺪﺍﺭﯼ ﺩﺭ ﻣﺠﻠﺲ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻪ ﺩﺍﺩﻥ ﺭأﯼ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩ ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪﺟﺎﻣﻌﯽ ﻧﻴﺴﺖ ﻭ ﺍﻭ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻌﺮﻓﯽ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺭﻭﺣﺎﻧﯽ ﺑﺎ ﻣﺎﻧﻊ ﺗأیﻴﺪ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﻣﺠﻠﺲ ﻣﻮﺍﺟﻪ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ».
این روزنامه در عین حال از محمدعلی زم که از بنیانگذاران «حوزه هنری» بود و سال‌ها ریاست آن را بر عهده داشت، به عنوان «ﺭﻭﺣﺎﻧﯽ ﺧﻨﺪﻩ‌ﺭﻭ ﺍﻣﺎ ﮐﻢ‌ﺣﺮﻑ» و از «گزینه‌های احتمالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» نامبرده است.
محمدعلی ابطحی، ﻣﻌﺎﻭﻥ ﭘﺎﺭﻟﻤﺎﻧﯽ ﺩﻭﻟﺖ در دوره ﺍﺻﻼﺣﺎﺕ، نیز با انتشار یادداشتی در روزنامه آرمان با اشاره به دشواری ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﻭﺯﻳﺮ ﺍﺭﺷﺎﺩ ﺑﺮﺍﯼ ﺭؤﺳﺎﯼ ﺟﻤﻬﻮﺭ، نوشته است که «ﻣﻮﻓﻖ‌ﺗﺮﻳﻦ ﻭﺯﻳﺮ ﺍﺭﺷﺎﺩ ﺩﺭ ﺩﻭﻟﺖ ﻓﻌﻠﯽ ﮐﺴﯽ ﻣﯽ‌ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﺟﺪﯼ‌ﺗﺮﻳﻦ ﺭﺍﻫﺒﺮﺩ ﺍﻧﺘﺨﺎﺑﺎﺗﯽ حسن ﺭﻭﺣﺎﻧﯽ ﺭﺍ ﻋﻤﻠﯽ ﮐﻨﺪ» و ﮐﺎﺭ ﺣﻮﺯﻩ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻭ ﻫﻨﺮ ﺭﺍ ﺑــﻪ «ﺍﻫﺎﻟﯽ ﻓﻬﻴﻢ ﻭ ﺯﺣﻤﺖ ﮐﺸﻴﺪﻩ ﻭ ﺍﻣﺘﺤﺎﻥ ﺩﺍﺩﻩ ﺧﻮﺩ ﺍﻳﻦ ﺣﻮﺯﻩ ﻭﺍﮔﺬﺍﺭ ﮐﻨﺪ».
XS
SM
MD
LG