لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۵

تأکید ایران و روسیه بر «کاهش انحصار» در مدیریت جهانی اینترنت


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از رایزنی با روسیه برای به گفته او «کاهش انحصار مدیریت اینترنت در جهان» خبر داد و گفت که ایران پذیرفته تا موتور جستجوی روسی «یان دکس» در ایران دفتر داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما محمود واعظی، روز یکشنبه سوم آبان، در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با همتای روس خود گفت که کشورهایی که معتقدند اینترنت نباید انحصاری باشد «بسیار زیاد هستند».

نیکلای نیکیفورف، وزیر ارتباطات روسیه، نیز در این مصاحبه مطبوعاتی تأکید کرد که انحصار در اینترنت و فناوری‌های ارتباطی در جهان «به بحران تبدیل شده» و روسیه از رقابت برای شکستن این انحصار حمایت می‌کند.

«آيکان» که مدیریت وب جهانی را بر عهده دارد، یک سازمان بین‌المللی غیرانتفاعی است که مسئول ثبت، تنظیم و درج آدرس‌ها و صفحات اینترنتی است. این مؤسسه تاکنون مستقل عمل کرده و در مواردی به وزارت بازرگانی آمریکا گزارشی از عملکرد خود ارائه داده است.

چگونگی اداره اینترنت یکی از مباحث «اجلاس جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی» بوده و برخی کشورها خواستار اداره جمعی و مشارکتی اینترنت شده اند اما آمریکا اعلام کرده که از شکل‌گیری گروهی تحت نظر سازمان ملل برای کنترل و مدیریت اینترنت جلوگیری خواهد کرد.

ایران ناگزیر است برای راه‌اندازی هر سایت جدیدی یا ثبت دوباره وبسایت‌های خود با پسوند ir مبلغی به «آيکان» بپردازد.

آقای واعظی در بخش دیگری از سخنان خود گفت که «ایران به دنبال آن است که شبکه‌های اجتماعی داخلی خود را تقویت کند».

وی همچنین خبر داد که ایران و روسیه توافق کرده اند که موتور جستجوی روسی «یان دکس» در ایران دفتر داشته باشد.

آقای واعظی اضافه کرد: «ما نیز آمادگی داریم در رابطه با خط و زبان فارسی از طریق موتور جستجوی یوز و پارسی جو همکاری‌های دو جانبه با روسیه، داشته باشیم».

«یان دکس» یک شرکت فناوری اطلاعات روسی است که بزرگترین موتور جستجوی روسیه و هشتمین موتور جستجوی جهان را اداره می‌کند.

دولت ایران سال‌هاست طرحی برای راه‌اندازی موتورهای جست‌وجوی ایرانی و جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران خانگی داخل کشور از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده که می‌گوید با هدف افزایش امنیت سایبری، مقابله با حمله‌های اینترنتی و رونق کسب و کار آنلاین طراحی شده‌است.

اما منتقدان نگران آن هستند که علاوه بر کیفیت پایین این شبکه، دولت ایران از تسلط خود بر کنترل هر چه بیشتر کاربران پرتعداد اینترنت در ایران استفاده کند.

تلگرام «بخش‌های غیراخلاقی» خود را برای ایران فیلتر کرده است

به گزارش خبرگزاری میزان، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش دیگری از سخنان خود گفت که شبکه اجتماعی تلگرام که بنیانگذاران آن روس هستند، در ایران ۱۳ تا ۱۴ میلیون نفر مخاطب دارد و «با سیاست‌های وزارت ارتباطات بدون محدودیتی مشغول فعالیت است».

آقای واعظی در عین حال یادآور شد که به تلگرام «تذکر» داده شده و این پیام‌رسان نیز «بخش‌های غیراخلاقی خود را برای ایران فیلتر کرده‌است».

او همچنین گفته‌های مؤسس تلگرام مبنی فیلتر شدن این پیام‌رسان در ایران را «نوعی فرار به جلو» خواند.

آقای واعظی روز چهارشنبه ۲۹ مهر، نیز گفته‌های مؤسس تلگرام مبنی بر درخواست ایران برای دسترسی به اطلاعات کاربران این پیام‌رسان و فیلتر شدن آن در ایران را «ناشی‌گری» خوانده و در عین حال گفته بود که این وزارتخانه برای به گفته او حذف بخش‌های «غیراخلاقی» به مدیران این پیام‌رسان ایمیل ارسال کرده‌است.

به گفته آقای واعظی، همزمان با ارسال این ایمیل‌ها، تلگرام در ایران به دلیل اختلال در اینترنت ایران دچار اختلال شده بود.

پیش از پاول دورف، مؤسس پیام‌رسان تلگرام، اعلام کرده بود که درخواست ایران برای همکاری در زمینه «جاسوسی از شهروندان» این کشور را رد کرده و به همین دلیل این پیام‌رسان در ایران «فیلتر» شده است.

بنا بر آمارهایی که در وب‌سایت‌های تحصصی اپلیکیشن‌ها و تلفن‌های هوشمند منتشر شده، اپلیکیشن تبادل پیام «تلگرام» که در ایران محبوبیت زیادی پیدا کرده، روزانه بیش از ۱۲ میلیارد پیام را بین کاربران خود در سراسر جهان منتقل می‌کند.

XS
SM
MD
LG