لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۴

تأکید عبدالله نوری بر لزوم حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات


عبدالله نوری، وزیر کشور در دولت اول محمد خاتمی، از اصلاح‌طلبان خواست که حتی در صورت رد صلاحیت تعدادی از آنان، از حضور در انتخابات پیش رو «عقب‌نشینی» نکنند و افرادی که تأیید می‌شوند در انتخابات شرکت کنند.

بر اساس گزارشی که خبرگزاری کار ایران، ایلنا، شامگاه یکشنبه ششم آذر منتشر کرده، آقای نوری در دیدار تعدادی از دانشجویان گفته است که تأیید و رد صلاحیت کاندیداهای انتخابات نباید به گونه‌ای باشد که «موجب خدشه‌دار شدن انتخاب مردم شود».

او در عین حال با اشاره به رد صلاحیت احتمالی تعدادی از کاندیداهای اصلاح‌طلب گفت که اصلاح‌طلبان نباید «عقب‌نشینی» کنند و افرادی که تأیید می‌شوند باید در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری شرکت کنند.

وزیر کشور دولت اصلاحات اضافه کرد: «البته معنای این حرف این نیست که جریان اصلاحات به همین مقدار راضی است و از آرمان‌ها و اهداف اصلاح‌طلبی دست برداشته است».

آقای نوری همچنین با تأکید بر اینکه اصلاح‌طلبان در هر حال به دنبال «سقف مطالبات و اهداف» خود هستند، گفت که «البته سقف مطالبات جریان اصلاحات هیچگاه برهم زدن قواعد و قوانین نظام و فروپاشی آن نیست».

به گفته آقای نوری، کسانی که حضور جریان اصلاحات در انتخابات پیش رو را «به ضرر» خود می‌دانند، ممکن است به شورای نگهبان و «نهادهای بالا‌تر» اینگونه القا کنند که «اصلاح‌طلبان به دنبال فروپاشی‌اند».

در روزهای گذشته تعدادی از وابستگان به رهبر جمهوری اسلامی از جمله حسین نجات، معاون فرهنگی سپاه پاسداران و شماری از امامان جمعه از وزارت کشور و شورای نگهبان خواسته‌اند که اصلاح‌طلبان معترض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ را در انتخابات پیش روی مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی رد صلاحیت کنند.

در همین حال به گزارش خبرگزاری فارس، صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه ایران، نیز روز دوشنبه از شورای نگهبان خواست که «افراد فاقد صلاحیت را به انتخابات راه ندهد».

در این زمینه نجات‌الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان، روز یکشنبه ششم دی، اعلام کرده بود که «هرگونه اظهارنظر و عملی» درباره اعتراض‌ها به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، «ملاک عمل» این شورا در بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات پیش رو است.

در مقابل، شورای عالی سیاست‌گذاری انتخاباتی اصلاح‌طلبان در اولین بیانیه خود از دستگاه‌های مسئول برگزاری انتخابات خواسته‌است که تنها براساس مستندات قانونی به بررسی صلاحیت‌ها نامزدهای این دو انتخابات بپردازند.

تعدادی از اصلاح‌طلبان، از جمله مصطفی معین، کاندیدای حزب جبهه مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴، محمدرضا عارف معاون اول اسبق ریاست جمهوری، احمد خرم وزیر اسبق راه، محسن و فاطمه هاشمی، فرزندان اکبر هاشمی رفسنجانی، مرتضی الویری شهردار پیشین تهران، ابراهیم اصغرزاده، دبیر کل سابق حزب همبستگی، محمدجواد حق‌شناس و رسول منتجب‌نیا از اعضای حزب اعتماد ملی و حسین کاشفی، قائم مقام دبیر کل حزب مشارکت برای انتخابات مجلس شورای اسلامی نامزد شده‌اند.

همچنین برخی از شخصیت‌های نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، از جمله حسن خمینی، محمد موسوی بجنوردی، محمدجواد حجتی کرمانی، رسول منتجب‌نیا، مجید انصاری، محمد اشرفی اصفهانی و محمدمهدی فقیهی نامزد انتخابات مجلس خبرگان رهبری هستند.

در همین حال وب سایت «پایش» روز دوشنبه به نقل یک ازعضو جامعه روحانیت مبارز که نام او اعلام نشده، خبر داد که اعضای شورای مرکزی این گروه به حمایت از آقای هاشمی رفسنجانی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری رأی مثبت دادند.

به گفته این عضو جامعه روحانیت مبارز، برخی از مخالفان آقای هاشمی رفسنجانی «در تلاشند تا رأی‌گیری مجددی در جلسه آینده صورت گرفته و با رایزنی‌هایی رأی برخی اعضا را برگردانند».

آقای هاشمی رفسنجانی از اعضای برجسته جامعه روحانیت مبارز است اما براساس گزارش‌ها درچند سال گذشته در جلسات این گروه شرکت نکرده است.

جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که اصولگرایان از آنها با عنوان «جامعتین» نام می‌برند، دو تشکل اصلی روحانیون اصولگرا هستند.

وب سایت «پایش» روزسوم دی نیز به نقل از یک «منبع نزدیک» به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، بدون ذکر نام، خبر داده بود که اکثریت اعضای کمیته انتخابات این گروه با حضور آقای هاشمی رفسنجانی در فهرست خود برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری مخالفت کرده‌اند.

بر اساس این گزارش قرار است تصمیم‌گیری نهایی درباره اعلام حمایت از آقای هاشمی در جلسه اصلی جامعه مدرسین انجام شود.

در آبان ماه نیز برخی از سایت‌های خبری اعلام کرده بودند که «برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی»، نام اکبر هاشمی رفسنجانی در میان نامزدهای مورد حمایت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نخواهد بود.

با این حال محمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، رأی‌گیری برای حضور آقای هاشمی در فهرست این گروه را تکذیب کرده است.

برخی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از حامیان آقای هاشمی رفسنجانی هستند، اما محمد یزدی، دبیر این گروه از منتقدان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است و در مهرماه ۹۳ در رقابت با او، به عنوان رئیس مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد.

XS
SM
MD
LG