لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۱

روحانی: رأی مردم به نهادها و ارگان‌ها گفت که هر کسی به کار خود


حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، در نخستین کنفرانس مطبوعاتی پس از پیروزی در انتخابات ۲۹ اردیبهشت بار دیگر به «خواست مردم برای شنیده شدن صدای‌شان» اشاره کرد و یادآور شد که مردم در این انتخابات «به پایین آوردن مقام رهبری و نهادهایی چون سپاه و بسیج نه گفته‌اند».

آقای روحانی در این کنفرانس خبری با یادآوری حضور ۴۲ میلیون نفر پای صندوق‌های رأی، گفت که این مردم با این حضور «خواستند اعلام ما یک ملت هستیم و صدای ما باید شنیده شود».

او در تشریح آنچه مردم در انتخابات بیان کرده‌اند گفت که مردم با این انتخاب «خواستند بگویند که در کشور ما تکثر به رسمیت شناخته شده، و هیچ گروه، فکر، تفکر، و ایده‌ای قابل حذف نیست».

او افزود در این انتخابات «مردمی که دارای مشکلات اقتصادی هستند، به پول و مردمی که به فکر اقتصاد بزرگتر هستند، به درآمد ملی ۲.۵ برابری تخیلی نه گفتند».

آقای روحانی اضافه کرد مردم به نیروهای مسلح، رسانه‌ها و قوای دیگر علاقه‌مند، «اما نمی‌پذیرند که یک نهاد ملی و یا فراملی به یک نهاد فروملی و به یک جناح تبدیل شود».

او همچنین افزود که در ادامه گفت که «بسیار مهم بود که مردم در انتخابات، به همه نهادها و ارگان‌ها گفتند که هرکس به جای خود و به کار خود، مردم گفتند که ما احترام نهادهای خودمان را حفظ خواهیم کرد و این نهادها متعلق به کل مردم است نه یک گروه و جناح خاص. مردم به پایین آوردن رهبری، و پایین آوردن مقام سپاه و بسیج نه گفتند».

رئیس‌جمهور ایران پیشتر هم در دوران تبلیغات انتخاباتی، انتقاداتی بی‌سابقه از نهادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی مطرح کرده بود و استفاده جناحی از سپاه، دستگاه قضایی، صدا و سیما، و آستان قدس را مورد سؤال قرار داده بود.

در ایران، علاوه بر نقش‌آفرینی نهادهای انتصابی چون شورای نگهبان در روند انتخابات ریاست جمهوری، ساختار سیاسی کشور که در آن ولی‌فقیه با اختیاراتی بسیار وسیع بالاتر از رئیس دولت قرار دارد، زمینه‌ساز این دیدگاه منتقدان است که انتخاب میان نامزدهای موجود، در عمل تغییر زیادی در سمت و سوی حکومت ایران نخواهد داشت.

در این زمینه آقای روحانی پیشتر گفته بود که رأی ۵۱ درصدی به او در سال ۹۲ امکان عمل کردن به برخی وعده‌ها را سلب کرده و برای عمل به وعده‌هایی چون رفع حصر رهبران جنبش سبز، نیاز با رأیی بالاتر دارد.

با این حال او در مناظره‌های انتخاباتی هم سطح انتظار از دولت خود را با وعده‌هایی از جمله ریشه‌کن کردن فقر مطلق در دوره جدید، و رفع تحریم‌های غیر هسته‌ای علیه ایران، بالا برد.

وعده ریشه‌کن کردن فقر که در برنامه آقای روحانی برای دولت دوازدهم نیز آمده، موضوع چند سؤال خبرنگاران در نشست خبری روز دوشنبه بود.

در این زمینه آقای روحانی گفت که در سال ۹۵ پس از افزایش درآمد نفتی، طرحی برای «افزایش دریافتی افراد دهک‌های پایین» به مجلس رفت و در حال حاضر دریافتی همان ۸ تا ۱۰ میلیون افراد کم‌درآمد در کشور «نسبت به سال گذشته بیش از سه برابر شده است».

او ادامه داد، برنامه و وعده ما این بود که تا پایان این دولت دریافتی این عده پنج برابر خواهد شد و حتماً این طور خواهد شد، و هدف ما این است که تا پایان این دولت در سال ۱۴۰۰ بتوانیم فقر مطلق را ریشه‌کن کنیم».

در زمینه رفع تحریم‌های غیر هسته‌ای، آقای روحانی تأکید کرد که اگر «خواست ملت» و «دستور رهبری» باشد، این موضوع دنبال می‌کنیم.

در عین حال رفع حصر رهبران معترضان در انتخابات ۸۸ که یکی از خواسته‌های مکرر هواداران آقای روحانی در اجتماعات انتخاباتی بود، در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه به صورت مستقیم مورد پرسش قرار نگرفت، و تنها خبرنگار سیاست‌روز از روزنامه‌های محافظه‌کار بود که با توصیف اعتراض‌های ۸۸ به عنوان قانون‌شکنی، خواستار آن شد که آقای روحانی یک بار برای همیشه در این زمینه اظهار نظر شفاف کند.

آقای روحانی اما در پاسخ به این سؤال گفت که «من نسبت به حقوق تک‌تک شهروندان ایرانی، حتی ایرانیان خارج از کشور بدون استثنا مسئولم. هر کجا ببینم و احساس کنم حق یک ایرانی در داخل و خارج مورد تعرض قرار گرفته، یا اجحافی شده در حد توان خودم از او حمایت خواهم کرد».

او پس از آن تأکید کرد که یکی از اهداف دولت دوازدهم، «اجرای منشور حقوق شهروندی» خواهد بود.

آقای روحانی همچنین در مورد کابینه‌اش وعده داد که در دولت جدید جوان‌گرایی خواهد کرد و میانگین سن مدیریتی کشور را پنج سال کاهش خواهد داد.

دور دوم ریاست جمهوری آقای روحانی، در مرداد ماه امسال، و پس از مراسم تحلیف که به طور سنتی در نیمه مرداد برگزار می‌شود، آغاز خواهد شد.

اگر در مدت باقیمانده تغییری در کابینه آقای روحانی صورت نگیرد، او در هر صورت پس از آغاز دولت دوازدهم ناچار است که کابینه‌اش را به مجلس معرفی کند.

XS
SM
MD
LG