لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۹

کمک مالی ۵۰ میلیون دلاری عربستان به سومالی پس از قطع رابطه با ایران


یک شهروند سومالی در برابر مرکز هلال احمر ایران در موگادیشو، همزمان با اخطار ۷۲ ساعته دولت به دیپلمات‌ها و مراکز ایرانی برای ترک سومالی
یک شهروند سومالی در برابر مرکز هلال احمر ایران در موگادیشو، همزمان با اخطار ۷۲ ساعته دولت به دیپلمات‌ها و مراکز ایرانی برای ترک سومالی

بر پایه اسنادی که توسط خبرگزاری رویترز مشاهده شده، در روزی که سومالی اعلام کرد روابطش با ایران را قطع کرده است، عربستان سعودی به این کشور آفریقایی قول کمک ۵۰ میلیون دلاری داده است.

به گزارش رویترز، دولت سومالی این دریافت چنین قولی را تأیید یا رد نکرده اما گفته است که هیچ ارتباطی بین حمایت مالی طولانی مدت عربستان و تصمیم این کشور برای قطع روابط با ایران وجود ندارد.

رویتزر می‌نویسد که وزارت خارجه عربستان نیز توضیحی در این مورد نداده است.

دیپلمات‌ها به رویترز گفته‌اند که این اقدام در جهت سیاست عربستان برای حمایت دولت‌های منطقه بر ضد ایران بوده است. تنش بین ایران و عربستان پس از اینکه دولت سنی‌محور عربستان یک روحانی شیعه را اعدام کرد و معترضان در تهران سفارت عربستان را به آتش کشیدند شدت یافت.

یکی از دیپلمات‌ها با اشاره به رویه ایران در تقویت روابط با اقلیت شیعه در منطقه، گفته است که «سعودی‌ها در حال جذب کشورها با تکیه بر حمایت‌های مالی و سیاست عدم مداخله هستند».

به گزارش رویترز سندی در سفارت عربستان در نایروبی نشان می‌دهد که پادشاهی عربستان قول کمک مالی ۲۰ میلیون دلاری، و علاوه بر آن ۳۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری را به سومالی داده است که سعی دارد پس از دو دهه جنگ به بازسازی کشور بپردازد.

طبق این سند که روز هفتم ژانویه -درست در روزی که سومالی با ایران قطع رابطه کرد- منتشر شده، این دو کمک مالی از محل صندوق توسعه عربستان پرداخت خواهد شد.

سومالی روابطش با ایران را با این ادعا که ایران در امور داخلی این کشور دخالت می‌کند و امنیت ملی‌اش را به مخاطره انداخته، قطع کرد، و پس از آن به دیپلمات‌های ایرانی ۷۲ ساعت فرصت داد که خاک این کشور را ترک کنند.

با این حال محمد عدن ابراهیم، وزیر اقتصاد سومالی، به رویترز گفته است که هر گونه کمک مالی از سوی عربستان ارتباطی به موضع موگادیشو در قبال ایران ندارد.

او اضافه کرده: «روابط ما با عربستان از دیرباز برقرار بوده و چیزی نیست که تازگی داشه باشد».

چند کشور دیگر عرب حوزه خلیج فارس ، شامل بحرین، که از هم‌پیمانان نزدیک عربستان هستند، روابط خود با ایران را قطع کردند، و برخی دیگر سفرای خود را از ایران فراخواندند. سودان، که همانند سومالی و عربستان عضو اتحادیه عرب است، اعلام کرد که روابطش با کشور غیر عرب ایران را قطع کرده است.

سومالی که در دوران بازسازی و در حال جنگ با اسلام‌گرایان افراطی است، روابطش با عربستان را گسترش داده اگرچه قدرت‌های غربی و ترکیه بزرگترین حمایت‌کنندگان این کشور می‌باشند.

حسن شیخ محمد، رئیس‌جمهور سومالی، ماه اکتبر در عربستان سعودی با ملک سلمان پادشاه این کشور دیدار کرد، و یک گروه از عربستان هم در اواخر ۲۰۱۵ به سومالی سفر کردند، تا راه‌های گسترش حمایت‌های این کشور از سومالی را بررسی کنند.

رویترز گزارش خود را با اظهارات عبدالسلام عمر، وزیر خارجه سومالی، به پایان برده که می‌گوید: «هر گونه درخواست برای کمک‌های مالی و دیگر کمک‌ها از عربستان مربوط به مدت‌ها پیش است».

XS
SM
MD
LG