لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۳

توقف اجرای حکم قصاص دو چشم با اسید «با دستور رئیس دستگاه قضایی»


از تهران خبر می‌رسد که حکم قصاص دو چشم با اسید برای یک جوان ۲۹ ساله که قرار بود پس از دو سال روز شنبه به مرحله اجرا در آید، متوقف شده است. آمنه بهرامی نوا، شاکی این پرونده به رادیوفردا گفته‌است که این حکم با دستور رئیس قوه قضائیه به تعویق افتاده است.

خانم بهرامی در تشریح این موضوع به رادیوفردا گفت که وی روز شنبه در محل اجرای حکم در بیمارستان دادگستری حضور داشته و در آنجا به وی اعلام شده که حکم قصاص «امروز اجرا نمی‌شود و شاید روز دیگری به اجرا در آید».

وی همچنین به حضور تعداد زیادی خبرنگار در محل اجرای حکم اشاره کرده و می‌گوید مسئولان مربوطه در این زمینه و نیز در مورد گفت‌وگو با رسانه‌هایی چون رادیو فردا از وی بازخواست کرده‌اند.



خانم بهرامی می‌گوید که مسئولان مربوطه حضور خبرنگاران و جمعیت زیاد در محل، را دلیل تعویق اجرای حکم اعلام کرده و بدون توضیحات بیشتر تنها تأکید کرده‌اند که این حکم امروز اجرا نخواهد شد.

به گفته وی، مسئولان همچنین گفته‌اند که حکمی از سوی آیت‌الله لاریجانی، رئیس قوه قضائیه در این مورد خطاب به مسئولان دادگاه و زندان صادر شده و از آنها خواسته شده که مجید موحدی به محل اجرای حکم ارجاع نشود.

خانم بهرامی می‌گوید که تا زمان حضور در محل اجرای حکم به وی در این زمینه اطلاعی داده نشده و تنها از طریق خبرگزاری‌ها در جریان موضوع قرار گرفته است.

پیشتر خبرگزاری‌های داخلی ایران گزارش کرده بودند که آمنه و وکیل وی تا ساعتی قبل از زمان برنامه‌ریزی شده برای قصاص از توقف این حکم که گفته می‌شود در ساعات پایانی جمعه به طور ناگهانی صورت گرفته، بی‌خبر بوده‌اند.

ایسنا در گزارش خود در این مورد به اظهارات خانم بهرامی، ساعاتی پیش از زمان اجرای حکم اشاره کرده که در آن خانم بهرامی خبر داده است در حال رفتن به محل اجرای حکم است.

ایسنا همچنین یادآور شده است که «ظاهراً دستوری مبنی بر توقف اجرا ابلاغ نشده، و فقط اجرای قصاص به زمان دیگری موکول شده است.»

خانم بهرامی همچنین به رادیو فردا گفت که مسئولان مربوطه از وی خواسته‌اند که برای دریافت توضحات بیشتر در زمینه تعویق اجرای حکم به دادگستری مراجعه کنند.

وی گفت که در زمان حضور در محل اجرای حکم، همچنان مصمم به اجرای آن بوده و اکنون نیز اجرای این حکم را پیگیری خواهد کرد.

در همین حال وکیل آمنه بهرامی نیز در گفت‌وگویی با ایسنا ضمن ابراز بی‌اطلاعی از دلایل عدم اجرای حکم، تأکید کرده است که «تعویق احتمالی این حکم باید بر اساس دلایل قانونی صورت گرفته باشد».

علی صرافی در این گفت‌وگو افزوده است که «شخصاً تا این لحظه چیزی به طور رسمی یا غیر رسمی مبنی بر تعویق اجرای حکم قصاص نشنیده‌ام».

وی همچنین گفته است که حکم صادره «لازم‌الاجراست» مگر این که «به دلایل قانونی از جمله بیماری محکوم‌علیه یا درخواست شاکی» به تعویق بیفتد.


مجید موحدی، جوان ۲۹ ساله‌ای که هفت سال قبل در پی عشقی ناکام، آمنه بهرامی نوا را با اسید مورد حمله قرار داد و باعث خسارات جبران‌نشدنی به صورت و به ویژه چشم‌های خانم بهرامی نوا شد، قرار بود که روز شنبه مورد قصاص دو چشم به وسیله اسید قرار گیرد.

آقای موحدی در ۱۲ آبان ۸۳، به این دلیل که با خواستگاری وی از خانم بهرامی موافقت نشده بود، اقدام به ریختن اسید بر صورت وی کرد و پس از درخواست خانم بهرامی برای قصاص، دادگاه نهایتاً در آذرماه ۸۷، رأی به قصاص مجید موحدی داد.

اما خسارتی که در اثر این اقدام متوجه خانم بهرامی شد، تنها محدود به از دست دادن بینایی‌اش نبود و از آنجا که تلاش مداوم خانم بهرامی برای بازیابی بینایی و ترمیم جراحت‌های صورتش ناکام ماند، دادگاه همچنین رأی به پرداخت دیه برای جبران خسارت‌های دیگر داد.

در این مدت آمنه بهرامی نوا، ۱۹ بار زير تيغ جراحی رفته است که دوبار آن در ايران و ۱۷ بار آن در بارسلونای اسپانيا بود و به رغم انجام ۱۴ عمل چشم، موفق به بازیابی بينايی‌اش نشده است.

موضوع اسیدپاشی به صورت آمنه بهرامی و نیز صدور حکم قصاص برای مجید موحدی، از خبرسازترین موضوعات در حوزه روزنامه‌نگاری حوادث در سال‌های اخیر بوده است و همزمان با تلاش آمنه و خانوده‌اش برای درمان جراحات وی، تلاش‌هایی هم در جهت کسب رضایت وی و منصرف کردنش از اقدام به قصاص صورت گرفته است.

با این حال آن طور که خود آمنه، ساعاتی پیش از زمان برنامه‌ریزی شده برای قصاص به رادیوفردا گفته بود، حمایت‌های اولیه دولتی از وی در سال‌های اخیر رنگ باخته و غیر از کمک مالی اولیه‌ای که در دولت‌های محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد در اختیار وی قرار گرفته بود، هرگز حمایت دولتی از وی صورت نگرفته است.

خانم بهرامی که تا ساعاتی قبل از زمان قصاص، کاملاً برای اجرای آن مصمم به نظر می‌رسید همچنین به رادیوفردا گفته بود که اگر در مدتی که از زمان صدور حکم گذشته، مبلغی معادل دو میلیون یورو برای وی تأمین می‌شد، او از اجرای این حکم صرف نظر می‌کرد.

وی در عین حال هدف خود از اجرای این حکم را تنبیه افرادی چون مجید موحدی و جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در جامعه بیان می‌کرد.

پیش از این سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه از جمهوری اسلامی خواسته بود تا اجرای حکم قصاص در مورد مجید موحدی را متوقف کند.

عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای نوشته بود که هر چقدر هم جنایتی که در مورد خانم بهرامی روی داده، وحشتناک باشد، اما اجرای حکم قصاص در مورد آقای موحدی مصداق شکنجه است و مقام‌های ایرانی طبق قوانین بین‌المللی باید مانع از اجرای آن شوند.

هنوز مقام‌های قضایی هیچ واکنش یا اطلاع‌رسانی در مورد دلایل عدم اجرای حکم یا اقدام بعدی دستگاه قضایی در این پرونده نداشته‌اند.
XS
SM
MD
LG