لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۶

چندین کشور اروپایی سطح نمایندگی فلسطین را به سفارت ارتقا دادند


محمود عباس در کنفرانس خبری با نخست‌وزیر دانمارک/ دانمارک روز چهارشنبه همسو با چندین کشور اروپایی سطح نمایندگی فلسطین را ارتقا داد
محمود عباس در کنفرانس خبری با نخست‌وزیر دانمارک/ دانمارک روز چهارشنبه همسو با چندین کشور اروپایی سطح نمایندگی فلسطین را ارتقا داد
پس از شمار چشمگیری از کشورهای آمریکای لاتین که در ماه‌های اخیر کشور مستقل فلسطین را به رسمیت شناخته‌اند، در روزهای اخیر نیز در روندی پرشتاب، کشورهای بیشتری در اروپا، سطح هیئت نمایندگی سیاسی فلسطینی را به «سفارت» ارتقا داده‌اند.

لارس لویکه راسموسن، نخست‌وزیر دانمارک، چهارشنبه اعلام کرد که کشورش در چارچوب گام مشترکی با سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، سطح نمایندگی سیاسی فلسطینی‌ها در کپنهاگ را به سفارت ارتقا می‌دهد.

نخست‌وزیر دانمارک در نشست خبری در کپنهاگ، در کنار محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفت که این تصمیم بلافاصله اجرایی شده است.

محمود عباس که در چارچوب یک تور اروپایی به کپنهاگ رفته بود، با سپاسگزاری از این تصمیم دانمارک، گفت این امر، مناسبات دیرینه دانمارک و فلسطین را عمیق‌تر خواهد کرد.

آقای عباس از بریتانیا به دانمارک رسیده بود؛ جایی که دوشنبه این هفته نیز ویلیام هیگ، وزیرخارجه بریتانیا، در کنفرانس خبری مشترک با محمود عباس، اطلاع داد که دولت لندن سطح هیئت نمایندگی سیاسی فلسطین در بریتانیا را به «سفارت» ارتقا داده است.

ویلیام هیگ تأکید کرد که هرچند تحولات منطقه و خیزش‌ها در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا توجه جهانی را به خود معطوف کرده است اما پیشبرد روند صلح اسرائیلی- فلسطینی باید همچنان در دستور کار جامعه بین‌المللی باقی بماند.

افزون بر بریتانیا و دانمارک، در روزهای گذشته، فرانسه، ایرلند، پرتغال و اسپانیا، که همگی آنها عضو اتحادیه اروپا هستند، اعلام کردند که سطح نمایندگی سیاسی فلسطینی در پایتخت کشور خود را به «سفارت» ارتقای مقام می‌دهند.

نروژ که عضو اتحادیه اروپا نیست، دسامبر گذشته، پیشاهنگ ارتقای مقام هیئت سیاسی فلسطینی در اوسلو، به سطح سفارت بود.

در همین حال، کشورهای اروپایی گفته‌اند که تبدیل نمایندگی‌های سیاسی فلسطینی به سفارت، هنوز به این مفهوم نیست که آنها مانند کشورهای آمریکای لاتین، کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می‌شناسند.

در ماه‌های اخیر اکثریت کشورهای آمریکای لاتین، در بیانیه‌های رسمی تأکید کرده‌اند که کشور مستقل فلسطین را در مرزهای سال ۱۹۶۷، به پایتختی شرق بیت‌المقدس، به رسمیت می‌شناسند.

خوسه لوییس ایناسیو لولا داسیلوا در آستانه پایان دوران ریاست جمهوری‌اش در برزیل، رهبر نخستین کشوری شد که اقدام به شناسایی کشور مستقل فلسطین کرد؛ گامی که کشورهای دیگر حوزه آمریکای لاتین از آن پیروی کردند و اکنون این موج به اروپا رسیده و فلسطینی‌ها می‌گویند که کشورهای دیگری در آفریقا و خاور دور به زودی به آن خواهند پیوست.

اسرائیل و آمریکا اقدام دولت‌هایی را که کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می‌شناسند، «یکجانبه» دانسته و می‌گویند که این امر به روند صلح سودی نمی‌رساند.

اما آمریکا خود نیز دراقدامی بی‌سابقه از دو ماه پیش اجازه داده است که پرچم فلسطین، بر فراز ساختمان هیئت سیاسی فلسطینی در واشینگتن به اهتزاز درآید.

تشکیلات خودگردان فلسطینی که از رکود در روند صلح سرخورده شده، برای شناسایی کشور مستقل فلسطین از سوی جامعه جهانی، به شدت تلاش می‌کند.

رهبران فلسطینی می‌گویند امیدوارند که تا ماه سپتامبر، شهریور، که مجمع عمومی سازمان ملل متحد نشست سالیانه خود را برگزار می‌کند، فلسطین به عنوان یک کشور مستقل، عضو جدید جامعه جهانی شود.

رسانه‌های اسرائیل در هفته اخیر می‌گویند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، درحال تنظیم طرح تازه‌ای برای ازسرگیری مذاکرات راکد مانده صلح اسرائیلی- فلسطینی است.

آقای نتانیاهو به دلیل رکود در روند صلح مورد انتقاد جامعه جهانی است و باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا نیز چندی پیش گفت از تلاش‌ها برای متقاعد کردن دولت نتانیاهو برای پذیرش خواسته فلسطینی‌ها برای بازگشت به روند صلح، دست برداشته است.

رسانه‌های اسرائیل می‌گویند که نخست‌وزیر کشورشان طرح سیاسی تازه خود را در سفرماه مه به واشینگتن، و در سخنرانی در کنگره آمریکا، ارائه می‌کند.

اما مقامات فلسطینی تأکید کرده‌اند که به هرگونه مذاکراتی که هدف از آن، راه حل میانی باشد و نه دائمی، تن در نخواهند داد.

درهمین حال، محمود عباس در نشست خبری مشترک چهارشنبه با نخست‌وزیر دانمارک در کپنهاگ گفت: اگر اسرائیل ساخت و سازها در کرانه باختری و شرق بیت المقدس را- ولو بطور موقت- تعلیق کند، حکومت خودگردان آماده از سرگیری مذاکرات صلح با اسرائیل است.

ادامه رکود روند صلح در حالی است که کشورهای اصلی حامی روند صلح اسرائیلی- فلسطینی؛ مصر و اردن و حکومت‌های میانه‌روی پیشین خاورمیانه، خود دستخوش بحران‌های سیاسی جدی هستند.

به ویژه در شرایطی که مصر یک انقلاب را تجربه می‌کند و چهره‌های تأثیرگذار کنونی در مصر تأکید کرده‌اند که قاطع‌تر از گذشته در کنار فلسطینی‌ها خواهند ایستاد، محمود عباس و تشکیلات خودگردان فلسطینی زیر فشار سنگین افکار عمومی فلسطینی هستند تا از بازگشت به روند مذاکرات پیشین با اسرائیل دوری کنند.

خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس، این هفته در سخنرانی در خارطوم، پایتخت سودان، گفت زمان آن است که دیگر به هرگونه مذاکرات «نه» بگوییم و تنها راهکار برای آزاد کردن فلسطین، «مقاومت» است.
XS
SM
MD
LG