لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۵

نایف بن عبدالعزیز ولیعهد عربستان سعودی درگذشت


تلویزیون دولتی عربستان سعودی شنبه ۲۷ خرداد به نقل از دیوان پادشاهی این کشور خبر درگذشت شاهزاده نایف بن بن عبد العزیز ولیعهد سعودی را در سن ۷۸ سالگی در ژنو اعلام کرد.


نایف بن عبد العزیز از سال ۱۳۵۴ وزیر کشور عربستان سعودی بود. او از مهرماه گذشته پس از درگذشت ولیعهد پیشین برادر بزرگترش سلطان بن عبد العزیز، به ولایت عهدی برگزیده شد.

در بیانیه دیوان پادشاهی سعودی آمده بود: «با کمال تاسف و تاثر ملک عبد الله بن عبد العزیز آل سعود درگذشت ولیعهد خود و نایب رئیس اول هیات وزیرات و وزیر کشور را اعلام می‌کند.»

درگذشت نایف بن عبد العزیز بدین معنی است که پادشاه ۸۹ ساله عربستان سعودی باید پس از ۹ ماه ولیعد جدیدی انتخاب کند.

اکنون نام شاهزاده سلمان ۷۶ ساله، وزیر دفاع، به عنوان برجسته‌ترین نامزد برای ولایت عهدی عربستان سعودی مطرح است. انتظار می‌رود که او در صورت رسیدن به این سمت، اصلاحات آهسته‌ای را که ملک عبد الله بن عبد العزیز آغاز کرده، پی بگیرد.

نایف بن عبد العزیز به محافظه کاری و مخالفت با اصلاحات ملک عبدالله شهرت داشت. او در عین حال عملگرا بود و دوست داشت خود را به عنوان خدمتگذار پادشاه معرفی کند.

به عنوان نشانه‌ای در خصوص محافظه کاری‌اش، به رسانه‌ها گفته بود که او انتخاب اعضای مجلس شورا که در حال حاضر پاشاه آنها را بر می‌گزیند از سوی مردم و همچنین حضور زنان در این مجلس را بی‌فایده می‌داند.

ولیعهد درگذشته عربستان سعودی به مبارزه با گروه القاعده نیز شهرت دارد. پس از اوج گیری قدرت القاعده در عربستان سعودی در سالهای میانی دهه گذشته میلادی، مبارزه با این سازمان را گسترش داد. عملیات نیروهای امنیتی رهبران القاعده در عربستان را مجبور به فرار به یمن، پاکستان و افغانستان کرد.

ملک عبد الله، نایف، سلطان و سلمان، فرزندان عبد العزیز بن سعود پایه گذار کشور سعودی هستند که این کشور را در سال ۱۹۳۵ تاسیس کرد. عبد العزیز در زمان مرگش چهل پسر داشت

کار‌شناسان مسائل عربستان سعودی می‌گویند که ولیعهد درگذشته این کشور، به سرطان مزمن خون و دیابت مبتلا بود. او ۶ خرداد برای دومین بار در عرض سه ماه، برای انجام معاینات پزشکی به خارج از کشورش رفته بود.

رسانه‌ها خبر استقبال مسئولان سعودی از او را در ژنو چند روز پیش اعلام کرده بودند. برادر و معاونش در وزارت کشور شاهزاده احمد بن عبد العزیز ۱۴ خرداد ماه خبر سلامت کامل جسمی و بازگشت قریب الوقوعش به عربستان سعودی را اعلام داشتند.

با توجه به حضورش در وزارت کشور به مدت حدود چهار دهه، سعودی‌ها او را لایق‌ترین فرد خاندان آل سعود در مبارزه با القاعده و همچنین توانایی در سرکوب هرگونه حرکت اعتراضی می‌شناسند.

در دوره او در وزارت کشور، نیروهای امنیتی عربستان سعودی فعالان حقوقی را سرکوب کردند؛ مساله‌ای که انتقاد از سوی سازمان‌های حقوق بشر روبرو شد. در ماه‌های گذشته سازمان‌های وابسته به وزارت کشور تمام تلاش خود را برای درنگرفتن تظاهراتی همچون اعتراض‌های شمار دیگری از کشورهای عربی به کار بستند. شاهزاده نایف در بیانیه‌ای به طور علنی از شهروندان سعودی به دلیل گوش فرا ندادن به دعوت برخی از فعالان محلی برای برگزاری تظاهرات تشکر کرد.

او با بیشتر کشورهای جهان، روابط حسنه‌ای برقرار کرده بود اما به موضع تندش علیه ایران و رهبران آن، شهرت داشت.

دیپلمات‌های غربی می‌گویند که نایف بن عبد العزیز نقش مهمی را در تصمیم عربستان سعودی در میزبانی از زین العابدین بن علی رئیس جمهور تونس که حکومتش سال گذشته در پی انقلابی مردمی سرنگون شده بود، ایفا کرد. نقش او در اعزام نیروهای نظامی عربستان سعودی به بحرین به منظور کمک به دولت این کشور در مقابله با تظاهرات اعتراضی شیعیان نیز پر رنگ است.

ولیعهد درگذشته عربستان سعودی روابط نزدیکی با محافل دینی محافظه کار که با آزادی در جامعه عربستان سعودی مخالف هستند، برقرار کرده بود.
XS
SM
MD
LG